ogórki - 26028 przepisów (strona:1002/1736)

Duszona biała kapusta 87

Możesz użyć młodej kapusty lub starszej jesiennej. Mam nadzieję, że Ci posmakuje   Dodatki do obiadu… ** Soczewica z warzywami ** Buraczki z czosnkiem ** Marchewka z groszkiem ** Surówka ze świeżych ogórków   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 4-5 porcji: mała główka kapusty (ok. 1 kg) 2 łyżki masła, margaryny lub smalcu pęczek koperku łyżka mąki pszennej przyprawy: sól

Kulinarny S.O.S.
Biała kapusta zasmażana 145

sposób na przygotowanie kapusty pozostał. Mam nadzieję, że Tobie również posmakuje   Dodatki do obiadu… ** Soczewica z warzywami ** Buraczki z czosnkiem ** Marchewka z groszkiem ** Surówka ze świeżych ogórków   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 4-5 porcji: mała główka kapusty (ok. 1 kg) 2 łyżki masła, margaryny lub smalcu pęczek koperku łyżka mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz

Kulinarny S.O.S.
Sałatka z cieciorką – pyszna i prosta 117

pyszną sałatkę z cieciorką. Sałatka jest bardzo smaczna, pożywna i zdrowa. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto 😊 Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 puszka 400 g cieciorki 1 średni ogórek sałatkowy około 200 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula (około 70 g) 1 kostka ser feta (około 270 g) – użyłam sera Favita około 30 oliwek zielonych lub czarnych (można dodać(...)winnego czerwonego 3 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz opcjonalnie szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z cieciorką Przygotowanie: Ogórek obieram i kroję w cienkie półplasterki, oliwki przekrawam na pół, cebulę kroję w piórka. Pomidorki przekrawam na pół, jeżeli mamy większe pomidorki to możemy je pokroić w ćwiartki. Koperek siekam

Uwaga Babcia Gotuje
Kulinarne ABC na udane dania obiadowe 66

brukselka nie będzie gorzka w smaku. Na bazie rosołu – co możemy zrobić, jeśli po świątecznym obiedzie zostanie nam rosół? Wtedy zamiast pomidorowej, przygotujmy na jego bazie zupę ze świeżych ogórków. Po obraniu, zetrzyjmy je na tarce lub posiekajmy. Wrzućmy do rosołku, gotujmy około 15-17 minut czasu. Gotową zupę zciągnijmy rozkłóconym jajkiekm, doprawmy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem

ProstePesto.pl
Sałatka z wędzonym łososiem 61

posiłek. Ja podałam ją na obiad i zapewniam, że syty będzie po niej nawet spory mężczyzna. 250 g wędzonego łososia 3 jajka na twardo 1 duży pomidor 1 mały ogórek gruntowy 3 rzodkiewki 6 liści sałaty masłowej 1/2 słodkiej młodej cebuli Na sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka musztardy 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól(...)pieprz  Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Rybę porwać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki. Pomidora umyć i podzielić na cząstki. Jajka pokroić w ósemki, a cebulę w piórka. Składniki na sosu wymieszać ze sobą. Na talerzu ułożyć liście sałaty i wyłożyć na nie warzywa i łososia

Krylowa Kuchnia
Kanapki na waflach z pastą z pokrzywy / Sandwiches on a wafer with a paste of nettle 74

wszystkim pesto :) Jesteście ciekawi jak smakuje? Koniecznie wypróbujcie póki pokrzywy jeszcze piękne i zielone! :) Składniki: 1 opakowanie wafli ryżowych musli z algami morskimi, bananem i kokosem od Sonko 1/2 ogórka kilka rzodkiewek liście ulubionej sałaty szczypiorek Pesto z pokrzywy duża garść listków świeżej pokrzywy 4-5 gałązek natki pietruszki 80 ml. oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego(...)naczyniu i blenduj na dużej mocy, aż otrzymasz jak najbardziej jednolitą papkę. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz już tylko pozostało ozdabianie wiosennych lekkich kanapek. Wykorzystaj ogórka oraz nowalijki. Smacznego :) Do you like nettle? I always remember her in the spring and try to use her health benefits as much as possible. I prepare salads and soups

Delicious Place
Kiszone rzodkiewki 78

Jedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? Nie? To musicie koniecznie to nadrobić. Ja wiem że Polacy kochają kiszone ogórki i kapustę, ale nie tylko te warzywa można kisić. Tak naprawdę kisić można prawie wszystko, a warzywa dzięki procesowi fermentacji są pełne witamin, szczególnie witaminy C, regulują nasze trawienie, ułatwiają usuwanie toksyn i mają wiele innych wartości dla naszego organizmu. Tak więc

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jak wykorzystać skorupki po jajkach w ogrodzie? 109

taki nawóz będzie idealny dla roślin preferujących ten składnik w glebie, np. czarny bez, lawenda, liliowce, piwonie czy tulipany. Jeśli uprawiacie warzywa, to świetnie nada się do cukinii, fasoli, ogórków, pomidorów czy szczypiorku. Pamiętajcie jednak, że nie wszystkie rośliny dobrze zareagują na taki nawóz. Wapń sprawi, że gleba będzie miała odczyn bardziej zasadowy, więc z nigdy nie używajcie skorupek

Z notatnika dietetyka
MASŁO ZIOŁOWO-CZOSNKOWE 87

kulę i schładzam w lodówce. Przed podaniem kroję w plastry lub kawałeczki. Smacznego Masło ziołowo-czosnkowe smakuje świetnie z młodymi ziemniakami w mundurkach – pieczonych lub gotowanych oraz dodatkiem ogórków małosolnych lub kiszonej kapusty. Pyszny obiad wege gotowy

Zasmakuj Kuchni
Pstrąg z zielonym kaszotto, szparagami i sałatką 93

śmietany 30% szczypta soli i pieprzu  masło do smażenia lub oliwa z oliwek  Sałatka: mix sałat  garść pomidorków koktajlowych  kawałek papryki  kilka rzodkiewek  ogórek zielony  1/2 szalotki dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Zacznij od przygotowania kaszotto. Szparagi pokrój drobno(...)minut, po 5 minutach smażenia przykryj patelnię pokrywą, tak aby wierzch fileta był ścięty. Na maśle podsmaż główki szparag przez minutę z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe, ogórka, rzodkiewkę, paprykę, szalotkę posiekaj i wymieszaj z sałatą. Składnik dressingu wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. Porcję ryby podaj z pęczakiem i sałatką. Wierzch udekoruj główkami szparag.  Smacznego

Mango Papaja
Sałata z panierowanymi krążkami cukinii / Lettuce with breaded zucchini rings 67

bułki tartej olej do smażenia 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki mleka 1 łyżka parmezanu startego na wiórki sól, pieprz liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak) 1 ogórek  kilka rzodkiewek 1 czerwona cebula Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki łuskanego słonecznika 4-5 gałązek koperku(...)sól, pieprz Przygotuj sos: Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach rozłóż porwaną sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewek oraz krążki cebuli. Cukinię pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Plasterki cukinii obtaczaj

Delicious Place
Klops z gotowanego mięsa 101

Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Podałam z sosem z ogórków marynowanych

królestwo garów
Roladki ze schabowe w kremowym sosie ze świeżych i suszonych grzybów 92

wołowiny a z wieprzowiny. Moim zdaniem zrazy tylko z wołowiny, dlatego nazwałam je roladami. PRODUKTY: (4 porcje) 4 spore kotlety 4 półksiężyce cebuli 4 kawałki boczku wędzonego 4 kawałki ogórka kiszonego 4 kawałki chleba Musztarda Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Bulion SOS: garść mrożonych grzybów (kapeluszy) 2 łyżki suszonych masło śmietanka 12 % 1/2 małej cebuli  sól pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Schab cienko rozbijamy, solimy, pieprzymy, cienko smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem. Na każdy płat mięsa układamy (w najszerszym miejscu) kawałek boczku, cebuli, chleba i ogórka, Całość zwijamy w roladkę, Kładziemy na gorący olej-zwinięciem do dołu. Obsmażamy z każdej strony-następnie dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy ok 40 minut. Przygotowujemy sos: suszony grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy

Kopystką po garach
Sałata rzymska z makrelą i jajkiem 109

mojej sałatki na kolację użyłam: - kilka liści sałaty rzymskiej - 1 średniej wielkości ogórek - 1 papryka czerwona - 4 jajka ugotowane na twardo - 2 filety makreli w oleju ( z puszki) - mój ulubiony sos miodowo musztardowy ( ale może być każdy inny na bazie oleju) Przygotowanie jest bardzo proste, sałatę porwać na niewielkie kawałki, pokroić ogórka, paprykę, jajka na ćwiartki lub drobniej, rozdrobnić rybę

Lubię to gotuję