ugotowany w zupie ogórkowej 5 szklanek, tarta bułka 3-4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba jogurt naturalny 380 gram, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie, ogórek zielony 1 sztuka większy Ryż ugotowany w zupie ogórkowej ( wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu(...)Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz. Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskim, ogórkiem obranym i startym na tarce grubsze oczka i podawać z kotletami, smakują wyśmienicie również na zimno - pyszne, aromatyczne kotlety ryżowo-ogórkowe, doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu w zupie ogórkowej
W Mojej Kuchni Lubięziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru – najpierw podgotowujemy marchew, pietruszkę i seler, później dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dołożyć przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku i majeranek. Chwilę jeszcze pogotować i zaprawić śmietanką. W razie konieczności zupę doprawić do smaku przyprawą do zup w płynie. Podawać z grzankami czosnkowymi
Nie tylko w kuchnifast food składający się z frytek, gyrosa, sera i warzyw. Składniki 700 g ziemniaków,lub gotowych frytek 500 g piersi z kurczaka 100 g ser żółty 1 ogórek 2 pomidory 1/2 główki sałata lodowa 3-4 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny 2-3 zabki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek gyros Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 220 ° Opłukać(...)naczynie do piekarnika na 5 -6 minut, aż ser się stopi. W międzyczasie wymieszać jogurt z majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokr oić pomidora w kostkę i ogórka na cienkie plasterki. Wyjąć kapsalon z piekarnika i po ł ożyć na nim sałatę lodową, pomidor i og órek. Na koniec polać sosem czosnkowym. Domowy sos czosnkowy
mojej kuchnifast food składający się z frytek, gyrosa, sera i warzyw. Składniki 700 g ziemniaków,lub gotowych frytek 500 g piersi z kurczaka 100 g ser żółty 1 ogórek 2 pomidory 1/2 główki sałata lodowa 3-4 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny 2-3 zabki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek gyros Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 220 ° Opłukać(...)naczynie do piekarnika na 5 -6 minut, aż ser się stopi. W międzyczasie wymieszać jogurt z majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokr oić pomidora w kostkę i ogórka na cienkie plasterki. Wyjąć kapsalon z piekarnika i po ł ożyć na nim sałatę lodową, pomidor i og órek. Na koniec polać sosem czosnkowym. Domowy sos czosnkowy
w mojej kuchnimięs czy kanapek. Relisz lub jak kto woli z angielskiego Relish to gęsty, aromatyczny sos ze świeżych warzyw. Głównie przygotowuje się go z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem kiszonych ogórków i przypraw. Charakterystyczne jest to, że nigdy nie jest on jednolity i zawiera w sobie widoczne kawałki warzyw. Relish pomidorowy jest szczególnie popularny w krajach anglosaskich – od USA, poprzez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały
Szybko Tanio Smaczniezasyciło nasze brzuszki, mąż też zadowolony i dojada ostatki Do przygotowania sałatki (ok 6 porcji, całkiem sporych) potrzebujemy: – 1 kubek bulguru (przed ugotowaniem) – 1/2 zielonego ogórka (użyłam wężowego) – garść pomidorków koktajlowych (ok 10-12 sztuk) – mały słoiczek zielonych oliwek – suszony tymianek (domowy, nie z paczki) – 2 małe ząbki czosnku – 1 czerwoną paprykę(...)większość płynu się wchłonie. Po tym czasie zestawiamy z kuchenki, przykrywamy pokrywką na ok 5 minut, po czym chłodzimy. W tym czasie odsączamy oliwki, kroimy pomidory w ćwiartki, ogórka, cebulę i paprykę w kostkę. Czosnek obieramy, rozduszamy nożem i drobno siekamy. Na patelni prażymy nasiona słonecznika i lnu. W misce umieszczamy ostudzony bulgur, wszystkie pozostałe składniki. Całość skrapiamy oliwą
Szybko Tanio Smaczniemasz jeszcze pomysłu na sałatkę do kolejnego obiadu, wykorzystaj ten pomysł. Myślę, że nie pożałujesz, a jeszcze nie raz powtórzysz ;) Składniki: 250g kiszonej kapusty (przepłukanej i odciśniętej) 1 ogórek konserwowy 2 kawałki papryki konserwowej 1 marchewka ½ małej czerwonej cebuli ⅓ szklanki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy i siekamy nożem na mniejsze części. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a pozostałe warzywa: ogórek, paprykę i cebulę rozdrabniamy w siekaczu lub kroimy bardzo drobno nożem. Olej łączymy z cukrem i sokiem z cytryny. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy natkę pietruszki, a następnie doprawiamy solą i pieprzem wg uznania
Kuchnia w czekoladzieKiwano, ogórek kiwano (Cucumis metulifer) zwany także ogórkiem kolczastym to tropikalny owoc, który przywędrował do nas z Afryki. Czy warto po niego sięgnąć? Oprócz intrygującego kształtu zaskakuje bogactem soli mineralnych i witamin. Zawiera cenną witaminę C, A, a także witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy. Obfituje również w liczne składniki mineralne, takie jak: wapń
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!