Sałata z panierowanymi krążkami cukinii / Lettuce with breaded zucchini rings 149bułki tartej olej do smażenia 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki mleka 1 łyżka parmezanu startego na wiórki sól, pieprz liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak) 1 ogórek kilka rzodkiewek 1 czerwona cebula Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki łuskanego słonecznika 4-5 gałązek koperku(...)sól, pieprz Przygotuj sos: Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach rozłóż porwaną sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewek oraz krążki cebuli. Cukinię pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Plasterki cukinii obtaczaj
Delicious Place
Klops z gotowanego mięsa 162Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Podałam z sosem z ogórków marynowanych
królestwo garów
Roladki ze schabowe w kremowym sosie ze świeżych i suszonych grzybów 180wołowiny a z wieprzowiny. Moim zdaniem zrazy tylko z wołowiny, dlatego nazwałam je roladami. PRODUKTY: (4 porcje) 4 spore kotlety 4 półksiężyce cebuli 4 kawałki boczku wędzonego 4 kawałki ogórka kiszonego 4 kawałki chleba Musztarda Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Bulion SOS: garść mrożonych grzybów (kapeluszy) 2 łyżki suszonych masło śmietanka 12 % 1/2 małej cebuli sól pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Schab cienko rozbijamy, solimy, pieprzymy, cienko smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem. Na każdy płat mięsa układamy (w najszerszym miejscu) kawałek boczku, cebuli, chleba i ogórka, Całość zwijamy w roladkę, Kładziemy na gorący olej-zwinięciem do dołu. Obsmażamy z każdej strony-następnie dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy ok 40 minut. Przygotowujemy sos: suszony grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy
Kopystką po garach
Sałata rzymska z makrelą i jajkiem 219mojej sałatki na kolację użyłam: - kilka liści sałaty rzymskiej - 1 średniej wielkości ogórek - 1 papryka czerwona - 4 jajka ugotowane na twardo - 2 filety makreli w oleju ( z puszki) - mój ulubiony sos miodowo musztardowy ( ale może być każdy inny na bazie oleju) Przygotowanie jest bardzo proste, sałatę porwać na niewielkie kawałki, pokroić ogórka, paprykę, jajka na ćwiartki lub drobniej, rozdrobnić rybę
Lubię to gotuję
Tatar z Matiasa z ogórkiem małosolnym i quinoą 227lubię je komponować z sezonowymi dodatkami. Polecam i podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 2 filety z wędzonego Matiasa w oleju 1 ogórek małosolny 2 rzodkiewki 4 plasterki młodego pora 2 jajka przepiórcze kiełki rzodkiewki Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw oliwa z oliwek sos piri-piri koperek pieprz sól Wykonanie: Matiasy(...)siekamy w drobną kostkę, doprawiamy Vegetą Natur, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy i układamy w ringach na talerzach. Ogórek, rzodkiewkę i por drobno siekamy, razem z quinoą i kiełkami układamy wokół tatara. Jajka przepiórcze przygotowujemy jako sadzone, doprawione szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy na tatarze, posypujemy koperkiem dodajemy kilka kropli ostrego sosu piri-piri
Quinoa Raz!
Młoda kapusta kiszona 145będzie pokryta sokiem. Nałóż talerzyk i obciąż kamieniem. albo drugim słoikiem wypełnionym wodą. 6. Gdyby okazało się, że soku jest zbyt mało i możesz dodać trochę wody z ogórków małosolnych. 7. Pozostaw słoik z kapustą na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie powinna być już gotowa, ale nawet po dwóch dniach możesz spróbować. Uwagi do przepisu
Cztery Fajery
Jak zacząć zdrowo się odżywiać? 141pieczenie z dziećmi to może być frajda Wybierz zdrowie dla swojej rodziny. To nie jest takie trudne. Przykładowo, w tym zielonym koktajlu jest jarmuż, jabłko, soczysta pomarańcza, świeży ogórek zielony, kawałek korzenie imbiru i woda. Więcej inspiracj i kompletnych przepisów znajdziesz, uwaga – u mnie na blogu www.lamarida.pl. Zapraszam! Przykładowe śniadanie Zdaje sobie sprawę, że na hasło “zdrowe śniadanie(...)byłby chętny na taki zestaw na kolację? * Można też zrobić guacamoli jak czas i chęci pozwalają Szpinak, jarmuż (uwielbiam) czy roszponka (nie przepadam), do tego łodyga selera, mały obrany ogórek zielony, garść natki pietruszki (uwielbiam), kawałek imbiru, woda i opcjonalnie najlepiej sezonowy owoc. Dla przykładu do tego koktajlu użyłam ananasy z puszki, które zostały mi po wykorzystaniu syropu do zrobienia
Lamarida.pl
Świeża sałatka z dodatkiem francuskiego sera Roquefort 193Świeża sałatka z dodatkiem francuskiego sera Roquefort Moje danie na dziś to lekka, świeża i zdrowa sałatka z jednym z moich ulubionych serów: serem Roquefort! Mix sałat + pomidory + ogórek + oliwki + młoda cebulka albo szczypiorek + rozdrobniony roquefort + oliwa tłoczona na zimno + swieżo wycisnięty sok z cytryny + sól morska + pieprz. Ułożoną sałatę na półmisku ozdobić oliwkami, pokrojonym ogórkiem i pomidorem, ulubionymi ziołami
Wino Francja Kuchnia
Polska - Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami 161Powraca mamina kuchnia i pomysł na wegańską wersję tradycyjnego niedzielnego obiadku. Poprzednio proponowaliśmy zupę z kaszą jaglaną i pieczarkami i kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem. Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków
Roślinożerni urlopowicze
Pyszna sałatka do grillowanych potraw 170pysznym mięskiem wyszła IDEALNIE!!! Polecam, spróbujcie! Pyszna sałatka do grillowanych potraw Pyszna sałatka do grillowanych potraw 1/2 sera feta (my użyliśmy sera bez laktozy) 1 sałata zielona 1 ogórek szklarniowy 1 pomidor Vegeta Natur do sałatek i dipów pieprz wedle uznania Sałatę zieloną porwać na mniejsze kawałki. Umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Ogórek pozbawić skórki. Pokroić go na mniejsze kawałki
Gotuję Testuję
Śledzie marynowane w zalewie octowej 198tego przepisu można przygotować także rolmopsy lub marynowane płaty śledziowe. Przed marynowaniem nie kroimy filetów w kawałki, tylko pozostawiamy je w całości lub zwijamy w rolmopsy z dodatkiem kiszonych ogórków lub marynowanej papryki
Korniszonki
Śledzie marynowane w zalewie octowej 180tego przepisu można przygotować także rolmopsy lub marynowane płaty śledziowe. Przed marynowaniem nie kroimy filetów w kawałki, tylko pozostawiamy je w całości lub zwijamy w rolmopsy z dodatkiem kiszonych ogórków lub marynowanej papryki
Gotujemy i jemy
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.2 168nich była też gruzińska pieśń narodowa Czakrulo . Jednak nie samą kulturą człowiek żyje. Jeżeli chodzi o jedzenie to oprócz dobrze mi już znanych: chaczapuri , szaszłyków mcwadi i sałatki z ogórków i pomidorów, miałem okazje spróbować także kilku innych przysmaków: borano czyli dania przypominającego szwajcarskie fondue, przyrządzonego z lokalnego sera zalane rumianym masłem, sinori , czyli cienkich płatów chleba lawasz przekładanych
kuron.com.pl
Burgery BBQ z batata i soczewicy 138Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy kotlety. Smażymy z dwóch stron. Podajemy w domowych bułkach z ulubionymi dodatkami. Ja polecam - ogórki konserwowe, cebulę, sałatkę, pomidory i sos "hamburgerowy" - u nas na bazie "majonezu" ze słonecznika
Czarnawisienka
Sałatka prosto z Indii Chana Chaat 246tylko. – 4 – 60 minut – Indie Szybka lista zakupów 1 puszka ciecierzycy 2 ziemniaki 3 szalotki bananowe drobno pokrojona 3 pomidory drobno pokrojonego 1 zielony ogórek drobno pokrojony 0/5 łyżeczki czarnej soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka Chaat masala 3 łyżki jogurt greckiego 3 łyżki pasty z tamaryndowca 3 łyżki syropu daktykowego Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża(...)łyżki wody, umieść w blenderze i zmiksuj na pastę. Jogurt wymieszaj z pastą taramandowca i syropem daktylowym. Ciecierzycę odlej z wody i wsyp do miski. Dodaj szalotki, pomidory, ogórka, ziemniaki, przyprawy, po jednej łyżce sosów, wymieszaj. Nałóż do talerza, posyp owocami granatu i dodaj po kilka kleksów sosów. Gotowe. Smacznego Wraz z grupą pasjonatów gotowania i dobrej kuchni, amatorów
RafalCook