końcu i porządnie skropił roślinki Dziś zaświeciło słońce i czego więcej trzeba, żeby przyroda ożyła W moim ogrodzie zaczęło wszystko rosnąć ” w oczach”. Odniosłam wrażenie, że ogórki w ciągu dwóch dni urosły drugie tyle. Wszystko zresztą jakoś zabrało się do życia. Jedynie co mogę narzekać, to jak nigdy marchew, pietruszka i koper nie dały rady
Pieprzyć z FantazjąCześć! Sezon goni sezon i dla odmiany zamiast dziś o ogórkach napiszę o czymś zielonym …..ekhem….:P Rzeczywiście wielka odmiana … Ostatnio córka coś kręciła nosem, że zjadłaby coś ze szpinakiem. W sumie nie trzeba wielkiego zachodu, żeby coś wymyślić. Na ogrodzie wyrósł mi pięknie szpinak, to zerwałam słuszną garść liści. Wypłukałam i zblanszowałam. A córka zabrała
Pieprzyć z FantazjąMiały być przetwory, ale to może jutro. Dziś zwyczajnie nie dałabym rady. Mój ogród w pełni daje teraz to, co wiosną wysiałam do gruntu. Jest tego wszystkiego ogrom. Pomidory, ogórki, sałata, kapusta itd itp. Przetwory przetworami, ale to co jest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko
Pieprzyć z Fantazjąburgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula * ser żółty * bułki do hamburgerów przepis tu Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą(...)smażyłam kotlety. Cały smak z mięsa został w bułeczkach. Były potem takie chrupiące. Smarowałam majonezem dolą część bułki, na to położyłam liść sałaty,plaster sera żółtego, kotlet, pomidor i ogórek, cebula czerwona i tylko pozostało przyłożyć wierzchnią częścią bułki. Niebawem przepis na domowe bułki do hamburgerów Smacznego! Lidka Artykuł Burgery domowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjągrubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników w tej sałatce. Dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Można dodać pokrojone ogórki konserwowe, ziemniaki. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko zmieści się w salaterce. Ładnie wygląda, jak jest w tej sałatce marchew. Nabiera wtedy koloru. Najważniejsze
Pieprzyć z Fantazjąrękę…Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba. Zrobiłam sałatkę Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia(...)czasie zabrałam się za siekanie, krojenie i tego typu czynności. Ser i ogórka pokroiłam w drobną kosteczkę. Podobnie postąpiłam z cebulą i papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Smacznego! Lidka Artykuł Sałatka
Pieprzyć z FantazjąCześć! Między robieniem przetworów z ogórków czy cukinii wypadałoby coś zjeść. Z racji, że zaczął się sezon na kurki – w lesie i markecie – zrobiłam makaron tagliatelle z kurkami. Danie delikatne i pyszne. Proste w przygotowaniu i tak samo szybkie w jedzeniu. Polecam! Składniki: * 40 dkg makaronu tagliatelle * 200 ml śmietanki 30% * 30 dkg kurek
Pieprzyć z Fantazjączasu na gotowanie i popisanie. Sezon na przetwory to złodziej czasu. Gdzie się nie obejrzę to coś dojrzewa, coś trzeba zerwać z krzaka, wyszorować i zapakować w słoiki. Ogórki mogę zrywać nawet dwa razy dziennie tak rodzą. Cukinia już aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie
Pieprzyć z Fantazjąjest ciężka i można jej zjeść dość sporo. O to chyba chodzi Składniki: * 4 średniej wielkości marchewki * 4 jajka * 1 puszka kukurydzy * 1 niewielka czerwona papryka surowa * 5-6 ogórków kiszonych * 2 jabłka *szczypiorek (pęczek) * majonez * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki do dekoracji Jajka i marchewkę ugotowałam. Ostudziłam. Wszystkie składniki pokroiłam w drobną kosteczkę
Pieprzyć z Fantazjąprzemieszałam. Gorący wykładałam na talerze i oprószyłam serem żółtym i natką z pietruszki. Notatki: * im mniejsza cukinia tym smaczniejsza, ja swoją zebrałam z ogrodu i cukinie miały długość ogórków konserwowych. Pokroiłam 6 takich małych. * miałam gorgonzolę łagodną * posolić do smaku na końcu przed podaniem * nie przelewać makaronu zimną wodą * jak cukinia jest większa to pokroić w pół talarki Smacznego
Pieprzyć z Fantazjąprzekąską, która napełni cię godzinami. Zawsze wybieraj pełnotłuste sery i orzechy o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak makadamia i orzechy pekan. Hummus i warzywa Hummus w połączeniu z ogórkami i papryką stanowią doskonałą przekąskę, która nie zabierze Cię z ketozy. Nie jedz ich z kijami marchewkowymi, ponieważ marchew ma wysoką zawartość węglowodanów. Ciesz się zdrowym
jakszef.plmomentu aż cebula będzie szklista. Przygotowanie oleju czosnkowego: na patelnię z olejem wkładamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy je przez 1 minutę, po czym wyjmujemy z patelni. Śliwki, ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do cebuli. Do cebuli dodajemy 2 liście laurowe, 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, drobno zmielone ziele angielskie. Podsmażamy przez kolejne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!która pięknie ozdobi świąteczny stół. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 gotowe świeże ciasta francuskie (każde w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie : przecier pomidorowy oliwki ser żółty wegański ogórek świeży (opcjonalnie) kukurydza z puszki (opcjonalnie) patyczki do szaszłyków Wykonanie: Jedno gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy. Ja zwykle wyciągam je około(...)minut (ja używam termoobiegu) lub do momentu jak będą lekko zarumienione na wierzchu. Gotowe choinki po przestudzeniu możemy poukładać na talerzu lub postawić na kawałku sera żółtego lub ogórka zielonego tak jak pokazano na zdjęciu. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć
Lamarida.pldodać przyprawę do piernika. Potem wpadłam na pomysł dodania moreli, których mam w nadmiarze. Pamiętajcie tylko, żeby nie szaleć z morelami, bo są słodkie. Tytułowy gulasz został wchłonięty z ogórkami kiszonymi i ziemniakami. Może ktoś się skusi na wołowinę w tej wersji na najbliższe święta? Składniki: 700 g wołowiny (ja użyłam udźca) 700 ml bulionu warzywnego 2 cebule
Kardamonovyprzygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież :) Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 4 średniej wielkości ogórki kiszone * 1 duża cebula * 1/4 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 liść laurowy * 2 kulki ziela angielskiego * 1 łyżeczka cukru Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez
Pieprzyć z Fantazją