ogórki - 26028 przepisów (strona:991/1736)

Jajka – 75 przepisów na dania z jajkami 80

łososiem i cukinią Omlet z cukinią i białym serem Omlet z bobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem i jarmużem Omlet z młodą kapustą Omlet z ogórkami małosolnymi Mini omlety pieczone z szynka i rukolą Omlet z kiełkami słonecznika Omlet z kalafiorem i kiełkami słonecznika Omlet z marynowanym imbirem i sezamem Omlet po japońsku z wasabi

Dorota Smakuje
Domowy ketchup. 100% pomidora na zimę. Wiesz co jesz. 79

smaki na kartach Kuchni po mojemu. Są tak jak ONA częścią  mojego serca. A i moja rodzina, nawet nie ta rodzona tylko zaprzysiężona zajada się przetworami Teściowej. Mamowe ogórki kiszone stanowią już legendę w naszym domu. Są marką samą w sobie. Opisany właśnie ketchup jest na dobrej drodze do takiej samej kariery

Kuchnia po mojemu
3x inspiracje października: obiad wegetariański (z kotletami owsiano-słonecznikowymi), kiszona papryka, różany cukier 114

mieć na ‘czarną godzinę’. Na zdjęciu: kotlet + kopytka + fasolka + ajwar własnej roboty + kiszone buraki.   2. Kiszona papryka Przygotowałam w tym roku w ramach eksperymentu z kiszonkami. Kisiłam, jak ogórki (z koprem włoskim, chrzanem, gorczycą i czosnkiem). P.S. Buraki wyszły świetnie, choć   jak będę je robić następnym razem, to pokroję wszystkie w plastry, będzie praktyczniej, popijam też

Qlinarnie i Qlinarnie
Szynka w sosie śliwkowym – mięso w sosie bez mąki! 124

liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z błon. Kroimy na ok. 1-cm plastry ostrym nożem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Plastry mięsa z obu stron posypujemy

Poezja smaku
Maatjesharingen (Hollandse Nieuwe) 125

więcej soli przenikało do mięsa, którego walory smakowe stawały się mało akceptowalne. Dlatego niektórzy uważają, że popularny w Holandii do dziś zwyczaj jedzenia matjasa z siekaną cebulą lub konserwowym ogórkiem wziął się z próby przykrycia w ten sposób nieznośnie słonego smaku. Stąd także moczenie w wodzie lub mleku długo przechowywanych, przesiąkniętych solą śledzi. Z tych powodów nowy sezon śledziowy był(...)względu na wielokrotnie tu podkreślaną wysoką zawartość tłuszczu. Zapach jest również delikatny i przyjemny. Tradycyjnie spożywane są na zimno z siekaną cebulą lub czymś kwaśnym, w szczególności konserwowym ogórkiem. Często na imprezach, jarmarkach i na ulicy, trzymane w jednej ręce za ogon wysoko nad głową jedzącego i podgryzane od dołu. Może to wydawać się nieco zabawne, ale jest powszechnie praktykowane

Kulinarna Pokusa
Na zdrowie jelitom! Co warto jeść, by o nie dbać? 79

brokuły i karczocha. Dobrym wyborem są także zielone rośliny liściaste, łosoś, czekolada gorzka, soczewica, ciecierzyca, fasola. Dieta powinna być także bogata w produkty fermentowane czyli kiszonki np. kiszoną kapustę, ogórki, kiszone rzodkiewki. Warto też sięgać po probiotyki . Probiotyk to bakteria wyizolowana z przewodu pokarmowego o udokumentowanych w badaniach właściwościach prozdrowotnych. Bakterie zawarte w kiszonkach lub jogurtach nie mogą spełniać

Codogara
Sałatkowa Chwilka 84

pęczek rzodkiewki ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        1 ogórek gruntowy ·        1 cebula ·        2 pomidory ·        1 sos sałatkowy Grecki(...)łyżki wody Sposób przygotowania: 1.    Salatę lodową rwiemy na małe kawałki, przekładamy do miski. 2.    Rzodkiewki kroimy w plasterki, papryki oraz ogórek obrany w kostkę. 3.    Cebulę również obieramy i drobno kroimy. 4.    Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. 5.    Do osobnego naczynia wlewamy oliwę, wodę oraz wsypujemy sos sałatkowy

Kulinarna Chwila
Kurkuma w daniach – 25 przepisów 86

kurkumą, marchewką i orzechami   Słodkie bułeczki – przepis   Kotlety z soczewicy i miąższu z sokowirówki   Omlet z żółtą cukinią na jajkach od zielononóżki Szarlotka pomarańczowa  Ogórki kanapkowe  Dorsz smażony Skrzydełka pieczone Leczo z dyni Zupa ogórkowa – post dr Dąbrowskiej Zupa krem z dyni – post dr Dąbrowskiej Kalafiornica z pomidorami – post dr Dąbrowskiej Kotlety rybne Kurczak

Dorota Smakuje
Powidła śliwkowe pieczone 61

roku mi odwaliło i prześladuje mnie wizja końca świata, który objawi się tym, że braknie ogórków kiszonych, dżemu z borówek i brusznicy oraz nie będzie chałki z masłem i powidłami śliwkowymi. Szlag wszystko trafi a ja umrę nie dość, że głodna, to jeszcze z pustą spiżarnią. Tak się nie godzi! Nie może być tak, że w spiżarce echo

ladykitchen
Zdrowy de vollaille z kaszy i indyka 61

niepalonej 250 g mielonego indyka 1 łyżka musztardy Dijon, albo miodowej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 5 plasterków miękkiego sera 5 plasterków szynki 1 ogórek kiszony pokrojony w słupki 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj kaszę przy pomocy blendera albo ugnieć tłuczkiem(...)Uformuj z masy 5 kul równej wielkości. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki prostokąt. Połóż na nim plaster sera, szynkę, kawałek ogórka. Zroluj mięso jak roladę, dobrze sklej, następnie obtocz w mące. Krok 3 Rozgrzej na patelni olej, dodaj masło. Kiedy się roztopi wyłóż na patelnię kotlety. Smaż na średnim ogniu 10 minut

Niedzielny kucharz
Zakwas na barszcz 82

jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie wylewaj zatem, a wypijaj wodę z kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków. Świetny dla naszego zdrowia jest również Zakwas na barszcz . Wypijany codziennie wzmocni nasz organizm. Polecam przygotować kilka słoików zakwasu. Taki zakwas z buraków możemy również wykorzystać podczas gotowania barszczu

Moja Delicja
Obiadowy Burger 92

Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        1 pomidor ·        ½ ogórka ·        ½ papryki czerwonej ·        5 liści sałaty ·        Dowolny sos ·        5 plastrów(...)rozgrzanym oleju. 2.    Wyszło nam dziesięć kotletów, więc pięć rozkładamy, układamy na każdym kawałku po plasterku sera topionego, następnie po liściu sałaty, po dwa plasterki pomidora oraz ogórka i klika pasków papryki. 3.    Przykrywamy pozostałymi pięcioma kotletami i polewamy sosem. 4.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kiszona czerwona kapusta 129

myciach wygląda interesująco sino. Na wierzchu będzie się robić piana – usuwamy pianę. Jeśli chcecie mieć pewność, że kapusta ukisi się dobrze, dajcie do każdego słoiczka łyżkę soku spod kiszonych ogórków. Kiszonych, a nie kwaszonych, to jest różnica. Sok wystartuje wam fermentację. W przypadku czerwonej kapusty kwas może zmienić kolor liści. Spokojnie, od tego nie umrzemy w męczarniach, jedzenie podlega

ladykitchen