Składniki: pomidory zielone i mało dojrzałe 8 kg, sól kamienna do przetworów 10 łyżek woda 3 litry, cukier 2 szklanki, sól łyżka, gorczyca 2 łyżki, papryka ostra grubo mielona 1 łyżka, cebula 4 sztuki średnie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ocet 10% 1 szklanka Zagotować wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, paprykę ostrą grubo mieloną, liście laurowe, gorczycę, olej, cebulę (cebula tylko smaku) pokrojoną w cienkie piórka, gotować z 5 minut na śre3dnim ogniu i zostawić w garnku. Zielone i mało dojrzałe pomi... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...