samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1,5 łyżeczki ziaren kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz Bazyliowe aioli: 3/4 szklanki liści świeżej bazylii 3/4 szklanki oliwy z oliwek(...)cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół paczki świeżej rukoli 4 ogórki konserwowe Bazyliowe aioli: Zaczynamy od aioli, ponieważ gotowy sos musi postać co najmniej godzinę w lodówce, aby się przegryzł. Umieszczamy żółtko i czosnek w malakserze (jeśli nie mamy, żółtko
Poezja smakulodowa/roszponka zielony ogórek 2 pomidory 1/2 pęczka rzodkiewki ok 100 g żółtego sera 2 małe czerwone cebule 1-2 łyżki cukru pudru 4 goździki 3 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli 1 op. tortilli (u mnie 5 sztuk, o średnicy ok 25cm) Sos: 4 łyżki majonezu kieleckiego 2-3 małe korniszony 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego(...)żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni. Smarujemy je niewielką ilością sosu. Rozkładamy warzywa: roszponkę (lub porwaną na mniejsze kawałki sałatę), plasterki ogórka, rzodkiewki, cząstki pomidora, czerwoną cebulę. Całość oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu. Posypujemy tartym serem. Dodajemy mięso. Tortille zwijamy (najpierw spód, a potem boki do środka). Owijamy folią aluminiową. Na górę
Smaki Na Talerzugotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodajemy chrzan i musztardę, zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Kiełbasę gotujemy w 80°C przez 30 min. Kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze przez kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
R'n'G Kitchentemp. pokojowej 1 jajko w temp. pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 bezglutenowe bułki do burgerów (można zastąpić bezglutenowymi ciabattami, które są łatwiej dostępne) * 4 liście sałaty lodowej 4 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka konserwowego ** 4 plasterki sera cheddar (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej
My Culinary Artgrubości ok 2 cm i usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed włożeniem do bułki można posmarować musztardą z jednej strony, a ser ketchupem
Jadło i czytadłosię jej użyć. Poza tym odświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością)1 łyżeczka soli jodowanejprzyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu(...)znowu wystudziłam. Ostatecznie wstawiłam na noc do lodówki do stężenia.Rano zachwycałam się kanapką ze świeżutkiego chleba i domowej karkówki ze smalczykiem i galaretką. Na wierzch jedynie kleks musztardy. I nie potrzeba nic więcej.No, może jeszcze tylko kawa. Kawusia. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się w akcjach. Pamiątka jest? Jest! Kanapka jest? Jest! A i do szkoły zrobić można
bastalenaSkładniki: 6 bułek "hamburgerówek" połówka piersi z kurczaka płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie: Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy
Czerwona PorzeczkaPolecam, smacznego:) Polecam też mój gulasz wołowy z ogórkami (przepis TUTAJ ) i gulasz cygański (film TUTAJ ) Przepis na gulasz węgierski z pieczarkami, składniki: ok. 500 g wołowiny na gulasz, 1-2 czerwone papryki, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 300 g pieczarek, czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy, opcjonalnie, ok. 3 szklanek bulionu wołowego lub wody
Lekcje w kuchnitego podałam ziemniaki puree i mizerię z ogórków. Prawda, że obiadek pierwsza klasa? Może i Wy skusicie się na takie danie. Więcej przepisów na dania mięsna znajdziecie w zakładce Mięsa. Jest tam już ponad 200 przepisów. Składniki 1 duża polędwiczka wieprzowa 2 jabłka 2 cebule 2 czubate łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli
O kuchni z uczuciempieczywie czy pszennej bagietce. Pastę warto podać z kiszonym ogórkiem.. Przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3-4 dni. Rillettes z łososia: 400 g świeżego łososia 100 g wędzonego łososia 2-3 łyżki świeżo posiekanego koperku 2 łyżki kaparów (można pominąć) 2 łyżki majonezu 1 łyżka kremowego serka pół łyżeczki musztardy dijon sok wyciśnięty z połowy cytryny sól morska świeżo
Poezja smakurodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda (np. sarepska)2 kostki serka topionegokostka wywaru mięsnegoodrobina masła sól, pieprzSchab
W kuchni Karmel-itkimoże być tak smaczny… oczywiście przygotujemy do niego także zdrową wersję sosu (z odrobiną, dosłownie odrobiną majonezu). Sos do hot-doga przepis: W miseczce mieszamy łyżeczkę majonezu, łyżeczkę musztardy (świetnie działa na trawienie) oraz łyżeczkę ketchupu. Hot-dog przepis: Do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C wkładamy na ok. 6 minut parówki , aby się nam zagrzały. Bułkę (najlepiej pełnoziarnistą(...)przecinając jej do końca. Następnie wkładamy ją do piekarnika na ok. 3 minuty, aby delikatnie się zarumieniła i była chrupiąca. Po upieczeniu bułki wkładamy do środka sałatę, parówki, pomidora, ogórka zielonego i całość polewamy przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy kiełki np. rzodkiewki. Smacznego ! P.S. Powiem Wam, że taka wersja hot-doga smakuje o wiele lepiej, aniżeli hot-dog z serem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wersji z łososiem czy sosem musztardowym, z ogórkami czy jak ta z groszkiem ptysiowym. Naprawdę lubię się bawić tworząc nowe wersje takich sałatek. A jak lubisz sałatki, na blogu znajdziesz wiele pysznych propozycji, zerknij do kategorii sałatki . Lubisz sałatki ziemniaczane? Zajrzyj do kilku innych moich przepisów: – sałatka ziemniaczana z musztardą dijon – sałatka ziemniaczana z łososiem – sałatka
nietylkopasta.plmarynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) 4 liście laurowe
Codziennik Kuchennysałaty (np. Lollo lub Rzymskiej) 1-2 ogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli łyżka prażonej cebulki Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu
Kuchnia po mojemu