Składniki : 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku 1/2 małej cebuli 6 jaj 1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości
Gosia gotujepolania, pozostawiam do wyboru. Poniżej cztery możliwości, ale zapewniam, kombinacji jest dużo więcej. Składniki 1 mały ogórek 1 pomidor 1 świeża figa 1 płatek karamboli Winegret 1. miód, czerwony ocet winny, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz 2. cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, sól morska, biały pieprz 3. ocet winny, oliwa, sól, pieprz 4. sok z cytryny
Kulinarny karnet Christopheradodać mniej majonezu. Natkę pietruszki siekamy na drobno lub wrzucamy do miksera. Mielimy jajka, dodajemy łyżkę musztardy oraz szczyptę soli i pieprzu. Ewentualnie dodajemy jeszcze majonez. Jest to wersja podstawowa pasty, którą możemy wzbogacić o szczypiorek, cebulkę, czosnek, żółty ser lub ogórki konserwowe. Jak zwykle ogranicza nas tylko wyobraźnia
prawdziwe jedzeniecebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków(...)znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości 1 cm cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest fakt, że tak naszykowane śledzie są pyszne już po 12 godzinach – nie trzeba długo czekać! Filety odsączamy z oleju i kroimy je w poprzek, na centymetrowej szerokości paski. Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a pokrojone połowy – na półcentymetrowe plasterki. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż, kładziemy przecięciem na desce i znowu kroimy ją wzdłuż – w bardzo cienkie piórka. Wszystko razem(...)wielkości filetów) 140g ogórków kiszonych (3-4 średnie) 300g ziemniaków (3-4 średnie) 3 jajka M lub L z wolnego wybiegu 1 cebulka ze szczypiorem 5-6 gałązek koperku 75g czerwonej cebuli (1 średnia) SOS DO SAŁATKI 1 mały ząbek czosnku 40g majonezu 60g gęstego jogurtu greckiego albo gęstej śmietany 18% 1 mocno czubata łyżeczka musztardy gruboziarnistej świeżo mielony
Karo in the Kitchenpulpeciki? Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na kotleciki w zupełnie innej formie niź dotychczas. Kotleciki z mięsa z indyka zapiekane w kruchym cieście z dodatkiem sera żółtego oraz ogórków małosolnych lub kiszonych. Pyszna propozycja nie tylko obiadowa ale również świetnie nadaje się jako przystawka na imprezach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi. Polecam i życzę smacznego :) Zapraszam(...)suszonej lub prażonej cebulki 3 łyżki tartego sera żółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 2 łyżki bułki tartej sóli i pieprz do smaku mąka pszenna to panierowania olej rzepakowy do smażenia pozostałe składniki 300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 10 dag sera żółtego tartego 1 ogórek kiszony lub konserwowy 6 łyżeczek ketchupu mleko do posmarowania ciasta ulubiony
Gotowanie Patkiczerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatki: zielony ogórek pokrojony w plasterki ulubione kiełki * PRZYGOTOWANIE Szarpana wieprzowina Ze względu(...)będzie za słona. Cebulę drobno siekamy, a obraną gruszkę kroimy w malutką kosteczkę. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko łączymy i przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy majonez z musztardą i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i łączymy z kapustą na chwilę przed podaniem. Frytki z pietruszki Pietruszkę obieramy i kroimy w grube słupki
Food Squarezależności od upodobań, np. owczy, krowi, żółty, feta, nawet tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing – pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda, tzw. winegret musztardowy. Pomysł na nieco inną sałatkę? Proszę bardzo:) Dodajcie do ulubionego mixu sałat ser pleśniowy, np. niebieski, suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe(...)dojrzewający ser bułgarski kilka pomidorków cherry przekrojonych na pół kilka ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki mała cebulka pokrojona w kostkę kilkanaście czarnych drylowanych oliwek przekrojonych na pół (lub całe, od Was zależy) sól, świeżo zmielony pieprz Składniki na winegret musztardowy: 7 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy sarepskiej z lekką górką łyżka soku z cytryny 2 małe ząbki
Zasmakuj Kuchnioleju. Prosta sałatka śledziowa 400 g filetów śledziowych, solonych lub z oleju 1 nieduże jabłko, wydrążone i pokrojone w drobną kostkę 1 duży ogórek kiszony, ale możesz też użyć ogórków konserwowych 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę opcjonalnie możesz też dodać 1 średni ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę 2 jajka ugotowane(...)smaku pół łyżeczki cukru lub do smaku opcjonalnie 1 łyżeczka dobrej, ostrej musztardy, sos będzie miał wówczas ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak. Uwaga; jeśli wolisz majonez ze sklepu, to wystarczy, że wymieszasz 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami śmietany i ewentualnie musztardą i doprawisz do smaku. Do podania: gotowane ziemniaki lub świeży chrupiący chleb Prosta sałatka śledziowa przepis
Cztery Fajeryzielonego groszku z puszki 1 świeży ogórek 1 mała czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka liści sałaty 1 łyżka posiekanego koperku natka pietruszki do dekoracji Sos: 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki oliwy sól i biały pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy(...)cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie do miękkości (zdejmujemy z grilla, przykrywamy i dajemy chwilę "odpocząć" ), gotowe polędwiczki tniemy
Moja Książka Kucharskarzodkiewki 6 plastrów szynki 1/4 ogórka zielonego 2 cebule czerwone 1 papryczka mała żółta 1 papryczka mała czerwona 6 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 1 awokado 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego sos vinaigrette: 7 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki bazylii sól 1/2 łyżeczki musztardy 3 łyżki wody Jajka gotuję na twardo
wesoła kuchniaPrzepis na domowy sos tatarski Składniki: 200 ml dobrego majonezu (zwróćcie uwagę na skład, poza olejem, musztardą, jajkami, octem i przyprawami nie powinno być w nim nic więcej), 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, mała cebula, duża garść pieczarek marynowanych, 2-3 średnie ogórki konserwowe, pieprz. Zrób tak: cebulę, pieczarki i ogórki najpierw pokrój w kostkę, a następnie posiekaj
Kulinarna Polskawodzie. Przecedzić i przelać zimną wodą. Mix sałat umieścić w misie. Jaja pokroić na połówki, ogórki w plastry, szczypior posiekać. Wszystkie składniki umieścić na sałacie. Sos oliwa z oliwek 2 łyżki woda 3 łyżki ocet jabłkowy 1 łyżka miód 1 łyżeczka musztarda 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka sól/ pieprz szczypta Oliwę, wodę, ocet, sok z cytryny
Kuchnia Paulettesprzepis :) SKŁADNIKI: 0,5 sałaty lodowej 0,5 czerwonej cebuli pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych zielony ogórek opcjonalnie 0,5 czerwonej lub żółtej papryki szczypiorek słonecznik łuskany SOS: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz, sok z cytryny odrobina musztardy WYKONANIE: Sałatę myjemy, odsączamy i kroimy lub rwiemy na mniejsze części. Układamy w salaterce. Resztę warzyw myjemy
Pani na deserłyżki bułki tartej farsz: pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 3 ugotowane marchewki mała cebula 4 ogórki kiszone wywar do gotowania: 2 litry bulionu warzywnego ziele ang 3 szt liść laurowy 1 szt sól 3 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% dodatkowo: musztarda 8 plastrów boczku wędzonego bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą
Z Majeczką w kuchni