mała papryczka chili [ u mnie suszona] 1 marchewka 1 cebula 4 ziemniaki 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa ] mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami sól, pieprz cayenne 4 ziarna ziela
Moje domowe kucharzeniecałą lub pokruszoną; zmielona wchodzi w skład pieprzu ziołowego i mieszanek curry . Jest podstawą musztardy . Najłagodniejsze musztardy zawierają białą gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat . Gorczyca ma także
Gotuję Testujępół czerwonej cebuli (około 30g) 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże ogórki kiszone (150-200g) ½ twardego, słodko-winnego jabłka (150g) 3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszczu 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżeczka musztardy gruboziarnistej Zapisz
Karo in the Kitchenmajonezu:) I się nie mylił! SKŁADNIKI: 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, 3 jajka, 1 jabłko, 1 puszka kukurydzy (może być ze słoika) 1 puszka zielonego groszu (może być ze słoika) 1 łyżka musztardy, 2, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, chili Obrane warzywa ugotować na parze, nie dopuścić do rozgotowania
MarciochaKucharzypojedyncze piersi z kurczaka, 2 pomidory, 1/2 ogórka świeżego, 1 czerwona cebula, kawałek białej kapusty, kawałek czerwonej kapusty, 4 łyżki oleju lub oliwy, sól, przyprawa gyros - domowa lub kupna (mogą to być inne również przyprawy, w zależności od smaku). Sos musztardowy: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, 4 łyżeczki musztardy ( ja użyłam chrzanowej ), sól, pieprz. Sos koperkowy(...)pikantnego ketchupu, ząbki czosnku, wycisnąć ( ja dałam 4 ząbki, ale dodawać według własnego uznania ), sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić, dodać olej i usmażyć. Pomidory, ogórek i cebulę pokroić. Kapusty poszatkować, posolić, wymieszać i dłońmi ugnieść. Odstawić na kilkanaście minut. Po kilkunastu minutach odlać wodę, którą puściła. Sosy: Składniki każdego sosu po prostu ze sobą
W kuchni u Monikiczyli nie takie już oczywiste połączenie oraz ogórek i czarnuszka. Na śniadanie albo przekąskę, idealnie też się sprawdzą na imprezie (tylko trzeba zrobić tuż przed imprezą, żeby chleb nie zmiękł). Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Pasta z tuńczyka 1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki musztardy (z ziarnami lub dijon) 2 łyżki soku(...)pasta z papryki i/lub pomidorów kawałki tuńczyka w zalewie własnej pokrojone oliwki bazylia KANAPKA NR 2 Składniki stostowany usmażony na patelni grillowej chleb kilka łyżek pasty z tuńczyka kapary ogórek czarnuszka KANAPKA NR 3 Składniki: stostowany usmażony na patelni grillowej chleb kilka łyżek pasty z tuńczyka jajko na twardo szczypiorek KANAPKA NR 4 Składniki stostowany/usmażony na patelni grillowej chleb
Smaczny zeszytrzymska 3 pomidory 2 ogórki sałatkowe 1 papryka czerwona 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 3 gałązki koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminu rzymskiego pieprz i sól 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: pieprz(...)pieprzem, papryką i kuminem, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Indyka podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem do lekkiego przyrumieniana się mięsa. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, ogórki postrugać skrobaczką w podłużne plastry, paprykę pokroić w cienkie słupki, pomidory pokroić na 6 - 8 cząstek, cebulę wraz ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać. Warzywa delikatnie wymieszać dłońmi, podzielić
Kuchcik gotujeSkładniki: 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 średnie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone 1/2 standardowej puszki groszku 1/2 standardowej puszki kukurydzy 4 jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 1-2 łyżki majonezu (użyłam Biona - Eko Hurtownia) 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaku dość
Zdrowie na języku :Pwłaściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca czarna) nasiona gorczycy to podstawowy składnik musztardy (ziarnistej jeśli korzystamy z ziaren w całości lub zwykłej jeśli korzystamy ze zmielonej gorczycy). W Polsce masowo wykorzystuje się ją również do wszelkiej maści marynat, np. ogórków konserwowych (pikli), papryki konserwowej, marynowanych grzybów. Jeśli chcesz poznać inne przyprawy i zioła – nie tylko
WojnaNaSmaki.plpieprz do smaku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ogórek 250 g koktajlowych pomidorów 1 mała czerwona cebula 2 awokado 6 rzodkiewek 100 g mieszanej sałaty, u mnie szpinak, jarmuż i roszponka Dressing 50 g feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka suszonych prowansalskich ziół sól i pieprz(...)Wstaw rybę i piecz przez 20 minut. Wyjmij i podziel na kawałki. Ułóż sałatę i przepołowione rzodkiewki na półmisku. Z podanych składników zmiksuj dressing. Przekrój pomidory na pół, pokrój ogórka w kostkę, awokado na podłużne kawałki i cebulę w piórka. Pokrusz feta. Włóż wszystko do miski i wymieszaj z sosem.Ułóż warzywa i łososia na sałacie. Podaj z dodatkowymi plastrami
codojedzeniazalewie octowej, a następnie wymieszane z dwoma rodzajami musztardy: zwykłą i ziarnistą. Ziarenka gorczycy fajnie strzelają między zębami, uwalniając cały swój aromat. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy(...)szklanki octu 10% 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Sos musztardowy: 1 cebula 1/2 kwaśnego jabłka 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą 2 łyżki śmietany 2 łyżki naturalnego jogurtu koperek Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy
Kulinarne przygody Gatitypęczek rzodkiewek ewentualnie sól do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić w "makaron", rzodkiewki, paprykę i ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać natkę, ewentualnie posolić, polać sosem i ponownie wymieszać. Sos : Do soku z połowy cytryny dodać 2 łyżki oliwy, łyżkę musztardy oraz łyżkę miodu. Najwygodniej wstrząsnąć w małym słoiczku :) kto lubi mniej ostry sos niech
Proste Potrawymielonego * cebula * papryka ostra * przyprawa kebab/gyros * łyżeczka musztardy ostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka. Dodatkowo podałam jeszcze z frytkami ale ryż curry genialnie by do tego pasował. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniszkl cukru 3 łyżki soli himalajskiej 5 dużych łyżek musztardy stołowej pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe Przygotowanie: Kiszone. Do każdego słoika wsadzić czosnek, kwiaty kopru, kawałek chrzanu, łyżeczkę kolendry, kilka ziarenek ziela angielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać zimną wodą z (dokładnie rozpuszczoną solą). Zakręcić i postawić na zakrętkach. Musztardowe
Gaździnka warzymiodowy Przygotowanie: Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora kroimy w pół-plastry (cherry - na pół). Ogórka w grubą kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko kroimy w ćwiartki. Mandarynkę dokładnie
Kuchnia po mojemu