połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami. Składniki 500 g filetów śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki. Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele. Kalafior dzielimy(...)różyczki. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie
R'n'G Kitchens.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kilka różyczek kalafiora -garść rukoli -kilka rzodkiewek -po 1/4 papryki czerwonej i żółtej -1/3 ogórka sałatkowego sos balsamiczny Różyczki kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzić, odstawić do wystudzenia(...)odparowania. Na półmisek wyłożyć rukolę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, ogórek, rozdrobniony kalafior i papryki pokrojone w cienkie paseczki. lekko posolić, popieprzyć i skropić sosem balsamicznym. Podawać do obiadu lub jako samodzielne danie
Kulinarne przemysleniapagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak raz spróbujecie kiszonego kalafiora, to zapragniecie go stosować do różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, dodatkach do dań głównych i w zupach, które kochamy <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały(...)seler 1 por (mały) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 pętka kiełbasy myśliwskiej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 słoik (500 ml) kiszonego kalafiora cukier do smaku sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki. Warzywa i kiełbasę zalewamy zimną wodą
R'n'G Kitchengałki muszkatołowej Jak zrobić pyszną, domową zupę kalafiorową - sprawdź wypróbowany prosty przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na klasyczną zupę kalafiorową. Składniki na kalafiorową: 1 niewielki kalafior 5 średnich ziemniaków 1 marchew 1 mała cebula 2 łyżki masła 2 litry rosołu drobiowego 1/2 szklanki makaronu np. nitki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki(...)kwaśnej, gęstej śmietany sól i pieprz do smaku Zupa kalafiorowa przepis. Przygotowanie kalafiorowej: Krok 1. Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę obrać i posiekać. Krok 2. W garnku rozpuścić masło dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dołożyć ziemniaki, marchew i różyczki kalafiora - chwilę zasmażać
Moja Książka Kucharskasame w sobie nie są zbyt wyraziste w smaku dodałam do masy ser pleśniowy, który nadał całości charakteru. Tego typu danie to dobry sposób na wykorzystanie warzyw (brokułu czy kalafiora), który został Wam z poprzedniego obiadu. KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I BROKUŁA Z podanych składników wyszło 8 sporych kotletów 100 g kaszy jaglanej Pół brokuła Mały kawałek kalafiora 3 łyżki(...)kukurydzy konserwowej Kawałek sera pleśniowego Jajko Garstka nasion słonecznika Czubryca zielona, bazylia, pieprz, sól Kaszę ugotować i przestudzić Brokuł i kalafior ugotować Do miski wrzucić ugotowaną przestudzoną kaszę, warzywa oraz jajko Dłonią połączyć składniki i zagnieść na zwartą masę Ser pokroić w kostkę i dodać do masy, dodać także kukurydzę oraz słonecznik i wymieszać raz jeszcze teraz już delikatniej, żeby
HealthyCreationsDzisiejszy przepis jest dla wszystkich tych, którzy tak, jak mój starszy Synek, uwielbiają kalafior Są to placki kalafiorowo- serowe, z dodatkiem musztardy miodowej. Pyszne, delikatne i bardzo dietetyczne. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 placków (565kcal). Jeden placek ma zaledwie 56,5kcal (B/T/W- 4,21/3.08/3.49). Smakowały wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego śmiało można je zapakować(...)pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie. Polecam Składniki: – 400g kalafiora – 60g żółtego sera ( u mnie gouda) – 2 jajka – 1 łyżka musztardy miodowej ( około 15g) – 20g otrębów owsianych – przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona, bazylia, oregano, kurkuma, sól) Różyczki kalafiora umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić
Smaki ArmineSkładniki : - liście z kalafiora - oliwa z oliwek - opcjonalnie sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Liście kalafiora myjemy i osuszamy. Wycinamy grubsze łodygi. Możemy też, tak jak ja z Szkrabinka, razem z dzieckiem obrywac listki palcami. Wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy. Układamy liście kalafiora a blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni termoobieg. Pieczemy
Szkrab Je Samfiletu z dorsza (może być ze skórką) 1 cebula czerwona 2 łyżki masła 1 cytryna sól, pieprz, świeży rozmaryn ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże) 2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę(...)filetu z dorsza (może być ze skórką) 1 cebula czerwona 2 łyżki masła 1 cytryna sól, pieprz, świeży rozmaryn ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże) 2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem. Odstaw na chwilę
A to pestkaKalafiorowa tym razem w słodszej i równie pysznej wersji. Składniki 500 g batatów 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1/2 kalafiora 1 łyżka domowej kostki bulionowej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy(...)piórka. Kalafior dzielimy na różyczki. Bataty, jarzyny i por podsmażamy na maśle, zalewamy gorącą wodą ( 1,4 litra ), dodajemy łyżkę domowej kostki warzywnej, gotujemy przez kwadrans. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 15 min. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenniedzielnego obiadu :) Składniki na 2-3 porcje: 1 woreczek kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej) 300 g fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1/3 kalafiora sól, pieprz, vegeta ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie(...)obrać i pokroić na kawałki. Dorzucić pokrojonego pomidora. Podsmażyć na patelni aż warzywa zmiękną a pomidor się rozpadnie. Kaszę ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie połączyć ze sobą kalafiora, fasolkę, resztę warzyw i ugotowaną kaszę. Dorzucić mięso i chwilę całość przesmażyć, aż warzywa całkiem zmiękną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i ulubionymi ziołami. Na koniec danie posypać świeżo
My simple kitchenlubimy taką z pikantnym wypełnieniem i sosem czosnkowym. Takie danie choć jest sycące nie jest ciężkie. Składniki: 4 papryki cebula filet z kurczaka 3/4 szklanki ryżu kilka różyczek kalafiora kilka pieczarek lub kurek łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 4 plasterki mozzarelli Papryki umyć, odciąć czapeczki(...)środki wydrążyć. Nasmarować papryki olejem w środku i z zewnątrz. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kalafiora również ugotować. Cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać ryż, pokrojony kalafior, koncentrat, starty czosnek i przyprawić do smaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagdyż można ją podać również z makaronem i ziemniakami. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora ) 1 przypieczona cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior kość na zupę 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany pęczek posiekanego koperku sól lane ciasto 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej sól przepis Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki(...)dużym garnku umieszczamy kość oraz podzielony na mniejsze części kalafior, dodajemy włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, przypieczoną cebulę, czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości warzyw. Gorący wywar doprawiamy solą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta. Do drugiej miseczki
Smakowite DaniaJeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę. Poezja, mówię Wam. Składniki: 1 mały kalafior 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki pietruszki sól(...)łyżki oleju rzepakowego Z przypraw i oleju robimy pastę, wlewamy ją do miski. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, wrzucamy do tej samej miski, dokładnie obtaczamy w paście, odstawiamy na 15 minut. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym. Przed podaniem posypujemy natką
Kardamonovygdyż można ją podać również z makaronem i ziemniakami. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora ) 1 przypieczona cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior kość na zupę 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany pęczek posiekanego koperku sól lane ciasto 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej sól przepis Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki(...)dużym garnku umieszczamy kość oraz podzielony na mniejsze części kalafior, dodajemy włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora, przypieczoną cebulę, czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości warzyw. Gorący wywar doprawiamy solą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta. Do drugiej miseczki
Smakowite Daniapiątkowy obiad. Tak naprawdę przepis można modyfikować na wiele sposobów, dodając przeróżne dodatki. Kotleciki doskonale smakują podane z ziemniakami ze świeżym koperkiem, lub sosem pieczarkowym. Polecam :) Składniki: * 1 średni kalafior * 6 jajek ugotowanych na twardo * 1 surowe jajko * pół pęczka świeżego koperku * około 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia * sól i pieprz do smaku * olej do smażenia Wykonanie(...)Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem. Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekać. Do miski włożyć rozgnieciony kalafior, starte jajka, koperek, wbić jajko, wsypać pół szklanki bułki tartej, dodać sól i pieprz do smaku. Całą masę dobrze wymieszać. Łyżką nabierać niewielkie porcje masy jajeczno-kalafiorowej, formować okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczając
Zrób to smacznie