CURRY Z KALAFIORA SKŁADNIKI 200 ml mleczka kokosowego; 300 ml domowego wywaru jarzynowego; 1 mały kalafior; 2- 3 małe ziemniaki; garść zielonej fasolki szparagowej; 1 duży dojrzały pomidor; kolendra w ziarnach; kmin rzymski w ziarnach; mielona kurkuma; pół łyżeczki pieprzu cayenne; laska cynamonu; 1 łyżka startego świeżego imbiru; czerwona papryczka chilli; 1-2 ząbki czosnku; 1... Artykuł Curry z kalafiora
Kuchnia Tomkakolorową sałatkę z tofu. Jest ładna, smaczna i zdrowa, pełnowartościowa. Do jej przygotowania użyłam pięknych, kolorowych warzyw jakie udało mi się ostatnio kupić – na uwagę zasługuje tu zielony kalafior romanesco i fioletowa marchew. Natomiast uczucie sytości na długo zapewnia kasza gryczana ugotowana z pestkami dyni oraz tofu marynowane. PRZEPIS KOLOROWA SAŁATKA Z TOFU Składniki: 1 cukinia 150g kalafiora romanesco(...)pomarańczowa kawałek papryki żółtej sól ulubiona mieszanka przypraw ulubiony sos sałatkowy – u mnie olej rydzowy tłoczony na zimno i sok z cytryny Jak zrobić kolorową sałatkę z tofu: Kalafiora gotujemy na parze. Cukinię kroimy w plastry, oprószamy mieszanką przypraw i grillujemy w grillu elektrycznym minutę. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po minucie z dwóch stron. Bułeczkę
Dorota SmakujeKotlety z kurczaka z kalafiorem to świetny sposób na przemycenie warzyw w codziennej diecie. Nam najlepiej smakują podane z surówką colesław i ziemniaczanym puree. przepis na około 6 sztuk kotletów 350 g fileta z kurczaka 250 g surowego kalafiora 1 duże jajko 2-3 łyżki bułki tartej 100 ml mleka sól pieprz mały ząbek czosnku 2 garści posiekanego(...)koperku Filety z kurczaka pokroić w bardzo drobną kosteczkę, przełożyć do miski dodać pieprz, sól i posiekany czosnek wlać mleko i wymieszać. Kalafiora zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrać około półcentymetrową warstwę oleju. Z przygotowanej
Andzia Pichciwydaje mi się, że już niczym siebie nie zaskoczę, to do głowy przychodzi pomysł na wykorzystanie liści kalafiora. Owszem, zupa już była. Prawdę mówiąc, to bardziej mi smakowała, niźli z samych różyczek. Jednak nie o tym teraz mowa. Postanowiłem poczuć się królikiem i skosztowałem na surowo. Bingo!, pomyślałem. W te pędy "skonstruowałem" smaczny i nieco pikantny (w zasadzie trochę rzodkiewkę(...)smaku przypomina) dodatek do obiadu. Jak to Madzia mówi "deliszys *". Testujcie zatem i wy, królisie. Składniki: liście kalafiora (te ładniejsze i nie do końca twardawe) 1 mała papryka czerwona 1 szalotka 3 łyżki posiekanego koperku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki wody 1 łyżeczka octu ryżowego 1 szczypta cukru sól
R'n'G Kitchentrochu. W domu dopiero zaczynam się zastanawiać jak to wszystko przerobić, żeby nic się nie zmarnowało 😉 I tak pod młotek poszły tym razem brokuł i kalafior. Powstała sałatka bardzo chrupiąca i (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); orzeźwiająca 😊 Składniki: -260 g ugotowanego brokułu i kalafiora ( waga razem ) -60 g lenczu lub innej wyrazistej wędliny -50 g papryki białej ( waga po usunięciu gniazd nasiennych ) -jedno jabłko ( ok. 120 g ) -jedno jajko ugotowane na twardo -ząbek
Kulinarne przemysleniaKalafior pieczony w całości będzie smakowitą przekąską w ciągu dnia lub pysznym dodatkiem do obiadu. Skusisz się? Artykuł Kalafior pieczony w całości pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: Makaron 400 g ( u mnie kokardki) Filet z kurczaka 500 g Kalafior średni Śmietanka 30% 200 ml Śmietana 12 lub 18% 2 łyżki Mozzarella tarta 250 g Przyprawa Gyros lub inna przyprawa do kurczaka Czosnek 2 ząbki Sól Pieprz Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami ( u mnie przyprawa kebab-gyros) i krótko podsmażyć(...)niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować al dente. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodze na pół twardo. Do formy do zapiekania (20x30 cm) Przekładamy makaron, kalafior oraz kurczaka całość razem wymiesza. W osobnej misce wymieszać połowę sera ze śmietaną oraz czosnkiem. Można doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Gotowy sos przelać na zapiekankę i wymieszać
Kulinarne przygodymieloną paprykę, sól i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw – czyli około 20 minut. Zupa kalafiorowa z pieczarkami Składniki: 200 ml bulionu warzywnego 80 g kalafiora 60 g pieczarek 30 g marchewki z bulionu sól, pieprz Przygotowanie: Do gotującego się bulionu warzywnego dodaj różyczki kalafiora, pokrojone pieczarki i pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość gotuj, aż kalafior
Via GustoSkładniki: włoszczyzna młoda 1 pęczek, kalafior młody 1 mały, kalarepa młoda 1 duża, młoda kapusta nie duża 1 ćwiartka , ziemniaki młode 6 sztuk, woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, sól 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, masło 100 gram, mleko 3.2% 1/2 litra Pęczek młodej włoszczyzny(...)dobrze opłukać pod zimną wodą, zwłaszcza liście sera, pietruszki i pora, kalafior opłukać, ziemniaki i kalarepę obrać i opłukać, kapustę młodą opłukać i drobno pokroić. Do garnka wsypać pokrojone drobno młode marchewki, pietruszki, seler, kalarepę, kalafior, ziemniaki. Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i po zagotowaniu gotować z 20 minut na średnim ogniu. Dodać masło i liście selera, pietruszki
W Mojej Kuchni Lubiępietruszka pokrojona w kostkę: 2 szt. seler pokrojony w kostkę: 1/2 szt. por pokrojony w grubsze krążki: tylko biała część ziemniaki pokrojone w kostkę: 1 – 2 szt. mały kalafior lub pół większego podzielony na różyczki przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 – 3 ząbki bulion warzywny: 250 ml mleko: 100 – 150 ml masło: 2 łyżki śmietanka(...)plasterki boczku surowego wędzonego: 5 – 6 szt. natka pietruszki do dekoracji Ilość poszczególnych warzyw możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość pietruszki, selera lub kalafiora i tym samym regulować intensywność poszczególnych smaków. Być może wolisz, aby w gotowym daniu bardziej wyczuwalny był konkretny składnik. My lubimy gdy w kremie nie dominuje żadne z warzyw. Wybór
Kuchnia Na Wypasieogórkiem, selerem naciowym oraz brązowym ryżem. Idealna propozycja dla gości, którzy nawet na wyjątkowych przyjęciach nie zapominają dbać o linię! Sałatka dietetyczną z tuńczykiem – Przepis 13. Sałatka z kalafiora i brokuła Kolorowa sałatka z gotowanymi różyczkami kalafiora i brokułów. Sałatkę możesz uzupełnić dowolnymi dodatkami, jak na przykład ziarna słonecznika, suszona żurawina lub domowe grzanki. Sałatka z kalafiora i brokuła
Kuchnia Na WypasieKrem z kalafiora z pieczonym łososiem. Zupa jest aksamitna z lekką nutą kokosową. Podałam z ryżem basmati. Składniki: 1 szt. kalafiora lub opakowanie mrożonego 2 ząbki czosnku 500 ml napoju ryżowo kokosowego Lima sól do smaku papryczka chili w płatkach do smaku gałka muszkatołowa 2 łyżki sosu sojowego Tamari Lima less salt 25% 2 łyżki oliwy z oliwek(...)piekarniku 20 minut w temp. 200 st. C. Można także kawałki łososia zgrllilować. W garnku na zupę umieszczamy oliwę i obrany czosnek. Lekko aromatyzujemy czosnkiem oliwę. Dodajemy kalafior pocięty na małe różyczki wraz z głąbem. Zalewamy napojem ryżowo- kokosowym, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść i ziele angielskie. Zupę miksujemy na krem
AZgotuj!Przepis na CURRY warzywne -Niesamowite danie! Curry danie nie tylko przyprawa - 268 Składniki: puszka ciecierzycy woda z ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 cebula 250g dyni 300g różyczek kalafiora ok. 2cm kawałek imbiru 1 łyżka curry pół łyżeczki kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 100ml wody 250ml passaty pomidorowej 100ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego sól pieprz 4-5 łyżek tłuszczu(...)podsmażania natka pietruszki Przygotowanie: Dynię kroimy w większą kostkę (możemy użyć mrożonej dyni jeśli mamy ją pokrojoną w kostkę). Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy przez minutę. Dodajemy dynię, passatę pomidorową, wodę
Dieta Rozdzielna i Zdrowie