Warzywne curry z kalafiorem, brokułami i marchewką. Szybkie w przygotowaniu, rozgrzewające i pełne aromatu. Najlepiej smakuje ugotowane na domowym bulionie z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak będzie równie pyszne kiedy przygotujecie je na wodzie i 30%-wej śmietance. Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami . SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju(...)roślinnego sól 1 łyżka pasty curry (polecam taką ) lub po 1/2 łyżeczki zmielonych przypraw: kuminu, kolendry, kurkumy, słodkiej papryki i curry w proszku 1 szklanka różyczek kalafiora 1 szklanka różyczek brokułu 1 szklanka marchewki baby (lub zwykłej pokrojonej w szerokie słupki) 125 ml gorącego bulionu lub wody 200 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 30%) 1 łyżka listków
cool and mintySkładniki: 1 mały kalafior 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka koperku 2 łyżki majonezy 2 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Umyty i oczyszczony kalafior szatkujemy na drobne kawałki (same różyczki). Koperek szatkujemy. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy zmiażdżony czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Kalafior łączymy z kukurydzą i koperkiem. Polewamy sosem
Qchnia po prostuBrokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem. Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł(...)pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekanym w cieniutkie plasterki czosnkiem. Warzywa myjemy. Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki. Cukinie i gruszkę kroimy w dużą kostkę. Przygotowane warzywa dokładamy do cebulki i przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy bulionem, zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy
Pyry na GazSkładniki: 1/2 kalafiora 1 sałata 2-3 pomidory 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz 1 mały jogurt naturalny Przygotowanie: Kalafiora podzielić na małe różyczki i wrzucić na osolony wrzątek … Czytaj dalej Surówka z kalafiorem
czarrna od kuchniPomysł na szybki, piątkowy obiad - placuszki warzywne z dodatkiem cebuli, kalafiora i marchewki. D o ich przyrządzenia nie potrzebujecie wyszukanych składników. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe placuszki są rewelacyjne w smaku i jak dla mnie są o wiele smaczniejsze, niż tradycyjne placki ziemniaczane :) Składniki na 2 porcje (8 sztuk): połowa średniej wielkości kalafiora (około 300 g) 1 średniej(...)mała cebula 1 jajko (rozmiar l) sól, pieprz gałka muszkatołowa olej lub masło klarowane do smażenia Cebulę oraz marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kalafiora oderwać liście, umyć go i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw wbić jajko, dodać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej
Ugotowaćgorąco i po ostudzeniu. Ze względu na obecność marchewki w zupie, konieczne jest dodanie tłuszczu, by witamina A miała się w czym rozpuścić. Składniki (na 3 porcje): pół kalafiora kawałek selera mała pietruszka marchew kawałek pora (ok. 7 cm) 1,5 łyżki śmietany sól pieprz natka pietruszki Warzywa obrać. Seler pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki lub półtalarki, kalafior(...)podzielić na róże. Do garnka wrzucić seler, pietruszkę (w całości), pora, marchew i kalafior. Wlać litr wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę. Wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. Nie ma to jak zacząć urlop lekką książką z powiewem włoskiego
Weekendy w domu i ogrodzieKolejna odsłona warzywnego pasztetu. Podajcie go do chrupiącego, żytniego chleba i delektujcie się niezwykłym smakiem. Zapraszam do gotowania! Wegetariański pasztet z kalafiora Składniki: 1 główka kalafiora 4 ziemniaki 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki: bazylii suszonej, oregano, imbiru w proszku, kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz(...)łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodawać wodę/bulion do momentu, aż przykryje warzywa. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie
Jaglusiarano lub wieczorem poprzedniego dania, podgrzać i mieć idealny obiad w 10 minut po ciężkim dniu. Dzisiaj pomysł na zupę kalafiorową. Jednak tym razem nie będzie to krem z kalafiora, a tradycyjna polska zupa, którą przygotować można w ekspresowym tempie Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami Składniki: 1 kalafior marchewka pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki łyżka masła 2 l bulionu(...)kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i nasze warzywa. Chwilę je podsmażamy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i kostkę rosołową (jeśli ją dodajemy). Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dorzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut). Do dużego kubka wbijamy jajka, solimy je i dodajemy mąkę. Mieszamy
PatiGotujeUwielbiam takie zupki, teraz nawet mój mąż się zajada. Lubię zrobić raz w tygodniu lżejszy obiadek – tak jak dzisiejsza zupka. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze kwiatki. Twardy środek kalafiora dodać do garnka, po ugotowaniu wyrzucić. Marchew obrać i pokroić w plasterki, por pokroić w pół plasterki. Pierś kurzą podkroić w cienkie paseczki. Do garnka wlać wodę, dodać pierś kurzą(...)marchew, cebulę,por, vegetę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut. Następnie dodać kwitki kalafiora, paprykę wędzoną i gotować aż warzywa zmiękną. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Przygotowanie kluseczek – jajko, mąkę i wodę, sól dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję tak jak na naleśniki. Pamiętam jak byłam
Kuchnia Pokoleńporcje 1 łyżka masła 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki 2 marchewki lub garść mini marchewek 2 garści różyczek kalafiora 1 litr bulionu lub wody szczypta kurkumy i suszonego lubczyku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 150 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego szczypiorku DO PODANIA : gorgonzola WYKONANIE Cebulę kroimy(...)drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę, dużą marchewkę w plasterki (małą zostawiamy w całości), kalafior dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w cienkie plasterki. W szerokim garnku na maśle i oleju przez około 3 minuty podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Często mieszamy, nie rumienimy. Dodajemy różyczki i łodyżki kalafiora oraz marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i lubczykiem
cool and mintyPrzepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego "Jerozolima". Sałatka jest pyszna, inna niż jesteśmy przyzwyczajeni jadać. Co to znaczy? kalafior jest tutaj pieczony a zazwyczaj jadamy kalafiora gotowanego a to według mnie duży błąd. Kalafior pieczony smakuje wybornie, lekko orzechowo a pachnie pięknie. Sałatka z pieczonego i orzechów laskowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego. Do dzieła! Film Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić je w tym sklepie. Składniki – błyskawiczna zupa kalafiorowa średni kalafior jedna duża marchew jedna cebula 5-10 dkg masło klarowane 1 l bulionu pęczek pietruszki i kopru pieprz i sól Przepis Zaczynamy od krojenia w kostkę cebuli i posiekania(...)plasterki marchewki. Następnie zabieramy się za kalafior – kroimy go w różyczki. Siekamy pietruszkę i koper. Ten ostatni będzie nam potrzebny na koniec. Rozgrzewamy garnek i dodajemy do niego masło klarowane. Smażymy w nim pokrojoną cebulę i marchewkę. Gdy cebula zacznie łapać brązowy kolor dodajemy do niej kalafior i mieszamy. Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy pietruszkę. Całość gotujemy
Kuchennyviral.plbreja bez wyrazu :/ Dzisiaj z racji , że "zalegała" u mnie w lodówce paczka pieczarek podjęłam ponowną próbę zrobienia z nich zupy . Wpadłam na pomysł aby dorzucić kilka różyczek kalafiora i był to strzał w 10 !! Zupa wyszła -genialna :) Aksamitna i kremowa , bez zbędnych dodatków . Miseczka takiej zupy posypanej suszonym cząbrem to wspaniały pomysł na lekki obiad czy kolację(...)Coś czuję , że będzie częstym gościem na moim stole. Zapraszam do gotowania ! SKŁADNIKI: Paczka pieczarek 500 g kilka różyczek kalafiora ząbek czosnku świerzy koper 15 ml oleju lnianego Woda ok. 400/500 ml szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: W dużym garnku rozgrzewamy olej lniany i krótko podsmażamy czosnek.Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i przyprawy.Dusimy
Marcepanowa kuchniaDanie wegańskie. Wystarczy kilka składników i obiad gotowy. SKŁADNIKI: Kalafior Pulpa pomidorowa (przepis znajdziecie TUTAJ: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/09/pulpa-pomidorowa.html :0 lub puszka pomidorów Cebula 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Cukier Kumin Kasza kuskus Odrobina oliwy PRZYGOTOWANIE: Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy al dente. Cebulę przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy czosnek.. Wlewamy pulpę lub pomidory(...)puszki. Doprawiamy. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, kumin, może byc posiekany koperek. Pomidory mieszamy z kalafiorem. Gotowe
Kopystką po garach