tego przypisu wychodzi pysznie. Przepis na zupę kalafiorową Składniki: kawałek kurczaka z kością (może być ćwiartka lub kilka skrzydełek, około 300-400 gramów), cebula, 5 średnich ziemniaków, 1 kalafior, 2 marchewki, 100 ml słodkiej śmietanki, sól pieprz, świeży koperek. Zrób tak: cebulę poszatkuj i nieco zrumień w suchym garnku – nada zupie fajnego aromatu – dodaj kurczaka, zalej wodą (około(...)litrów), dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj pod przykryciem około 25 min., dodaj dwa pokrojone ziemniaki, 1/3 kalafiora porwanego na różyczki i gotuj kolejne 15 min. Kurczaka wyjmij, resztę zmiksuj blenderem. Teraz do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz różyczki kalafiora, gotuj około 10 min. aż warzywa zmiękną, wlej śmietankę, zagotuj, dorzuć sporo posiekanego koperku, dopraw, jeśli
Kulinarna PolskaSkładniki: 500 g kalafiora (może być mrożony) 1 pęczek szparagów 500 g mrożonego groszku 1 mały por 2 pietruszki 1/2 selera 3 marchewki 1 cebula 4 średnie ziemniaki 330 ml śmietanki 30% 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe sól 200 g chudej kiełbasy do podania Sposób(...)miękkości. Bulion warzywny przelewamy przez sitko, odławiając włoszczyznę oraz przyprawy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy do niego pokrojonego w paski pora, poszatkowane ząbki czosnku oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Smażymy mieszając do momentu aż por będzie szklisty. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy groszek (nierozmrożony
Qchnia po prostuostrości i świeżości zarazem. Świetnie komponują się z rybą i beszamelem, pod którym makaron jest zapieczony. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 170 g makaronu papardelle lub fetuccine 300 g różyczek kalafiora 1 puszka (160 g) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki tartego parmezanu świeży koperek kilka kropli tabasco sól BESZAMEL 2 łyżki maki pszennej(...)masła 300 ml mleka 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól 1 łyżeczka tabasco WYKONANIE Makaron gotujemy 3 minuty w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Dorzucamy różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze 5 minut. Odcedzamy (zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania), wykładamy na duży półmisek, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy oliwą. Delikatnie mieszamy. BESZAMEL: Do rondelka wsypujemy
cool and mintyKalafior po hindusku, pieczony w całości w piekarniku, delikatny i aromatyczny należy do moich ulubionych przepisow z kalafiora. A trochę się ich już nazbierało: pizza, placki, kotleciki albo kalafior z ziemniakami. Nic dziwnego, to warzywo ma same zalety. Jest niskokaloryczne, ma dużo witaminy C, A, B, E i soli mineralnych. I jest szczególnie polecane w dietach osób z problemami żołądka
dolcevitainmykitchenszczególnie. Stawiam na wszelakie kremowe mixy warzywne, na podstawach dobrego domowego bulionu, lekkich przypraw i zdrowych dodatków. Uwielbia je cała moja rodzina. Zapraszam na krem z jasnych warzyw m.in.: kalafiora, ziemniaków, kalarepy, pietruszki z dodatkiem śmietanki, szczypty cynamonu i gałki muszkatołowej. Nie potrzeba grzańca – rozgrzewa, rozwesela, smakuje i uśmiech wywołuje. Smacznego! Zupa krem z jasnych warzyw SKŁADNIKI: 2 duże(...)kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta cynamonu, większa szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia do podania: suszona morwa biała, natka i ewentualnie kawałki kalafiora Uwagi do przepisu: Warzywa zostały zważone przed obraniem. Zamiast mrożonych kawałków kalafiora można użyć całego świeżego, ugotujcie go wtedy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, do miękkości i pokrójcie
Zasmakuj Kuchnizrobić z kalafiorem jeśli znudziły nam się jarzynowe zupy i kalafior smażony z patelni? Tym bardziej, że kalafior jako warzywo ma raczej przeciętny smak i trzeba go fajnie doprawić lub połączyć z czymś w daniu, by wyciągnąć z niego smak. Dlatego ja polecam zrobić curry, bo w curry ze wschodnimi przyprawami on świetnie smakuje, ładnie wygląda i idealnie pasuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupa kalafiorowa z topinamurem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycąca i o wyjątkowym smaku. Kalafior to dobre źródło witaminy C. Zawiera też związki stymulujące wydzielanie odtruwających enzymów. Z kolei w topinamburze jest mnóstwo przyjaznej dla naszych jelit inuliny. Inulina to prebiotyk, który stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Topinambur to delikatno - słodki smak, a jednocześnie jest rześki(...)trudu. Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 3 grubo posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka startej kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 główka kalafiora podzielona na różyczki 150 g tominamburu - wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry 400 ml mleka kokosowego z puszki 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki sosu sojowego tamari świeżo zmielony czarny pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła puree(...)duży batat 200 g kalafiora duża łyżka masła Przygotowanie: Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości. na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową
Niezły Młynekcałą kiszonkę na różowo. W tym przepisie warzywa zachowują swój kolor i smak, są bardzo smaczne i pięknie się prezentują na talerzu. Ukiszone warzywa, po pasteryzacji. Składniki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 3 marchewki kilka baldachów kopru z nasionami lub po 1/2 łyżeczki/słoik nasion kopru kilka ząbków czosnku kawałek chrzanu (wielkości kciuka) zalewa: 3 litry wody(...)łyżki soli Przygotowanie: Kalafiora i brokuła umyć i pokroić na małe różyczki. Marchew obrać i pokroić wzdłuż obieraczką (na wstążki). Chrzan i czosnek obrać i pokroić na plastry. W wyparzonych słoikach ułożyć pokrojony chrzan, czosnek, dodać koper i ułożyć warstwę brokuła, warstwę marchwi i warstwę kalafiora. Na wierzch dodać jeszcze trochę czosnku, chrzanu i kopru. Wodę na zalewę zagotować, dodać
Codziennik KuchennyPamiętajcie aby nie używać warzyw mrożonych, zupa wtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek. Składniki: 2l wody 3 nieduże ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora Garść fasolki szparagowej 1 malutka młoda cukinia 2 średnie marchewki 150 g jogurtu naturalnego 1 puszka groszku Sól himalajska Pieprz Świeży koperek Kurkuma Przygotowanie: Gotujemy wodę. Ziemniaki kroimy(...)kostkę, marchewkę i cukinię w talarki. Brokuł i kalafior rozdzielamy na małe różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Groszek przelać na sitku gorącą wodą (namoczyć przez minutę). Do gotującej wody wrzucamy ziemniaki i marchewkę, chwilkę gotujemy. Wrzucamy cukinię i fasolkę. Po chwili gotowania dorzucamy brokuł i kalafior. Jogurt mieszamy z odrobiną wody z zupy i wlewamy do garnka. Zupę gotujemy
CzarnawisienkaRobiłam już kotlety z jajek i kotlety z kalafiora a teraz połączyłam te składniki i powstały kotleciki kalafiorowo-jajeczne. Smaczne i proste w przygotowaniu. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można je podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g kalafiora 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 duże jajko surowe 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki bułki tartej(...)sól i pieprz bułka tarta i ziarna siemienia do panierowania olej do smażenia Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Wystudzić i dobrze osączyć. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić. Masa będzie dosyć luźna
Monia miesza i gotujerazy człowiek się zastanawiał co zrobić z resztkami kalafiora. Zazwyczaj zjadałam ;) Teraz też zjadam, ale w innej postaci. Myślałam, że Młodą przekonam do takich kotletów. Nie udało się, ale próbuję dalej. Za to ja jestem bardzo zadowolona. Nowa wersja kotletów dla mnie odhaczona i zrobiona nie jedyny raz. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu(...)oznacza, że robi się je bardzo szybko. W zasadzie bez zbędnych przyrządów, wystarczy widelec i miska. Składniki: ok 150 g ugotowanego kalafiora 1 jajko ok 4-5 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kalafiora rozgnieść widelcem dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę
Gotowanie z pasjąrazy człowiek się zastanawiał co zrobić z resztkami kalafiora. Zazwyczaj zjadałam ;) Teraz też zjadam, ale w innej postaci. Myślałam, że Młodą przekonam do takich kotletów. Nie udało się, ale próbuję dalej. Za to ja jestem bardzo zadowolona. Nowa wersja kotletów dla mnie odhaczona i zrobiona nie jedyny raz. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu(...)oznacza, że robi się je bardzo szybko. W zasadzie bez zbędnych przyrządów, wystarczy widelec i miska. Składniki: ok 150 g ugotowanego kalafiora 1 jajko ok 4-5 łyżek bułki tartej + trochę do obtoczenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kalafiora rozgnieść widelcem dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy - dokładnie wymieszać - gdy będzie zbyt wodniste dodać jeszcze łyżkę
Gotowanie z pasjąkotleciki robiłam już jakiś czas temu ..pyszne były i znów trzeba by było je zrobić. 1 kalafior 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz, wegeta bułka tarta do panierowania Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Wystudzić, odcedzić. Przełożyć do miski(...)rozgnieść widelcem. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kalafiora. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i przyprawy.Wszystko razem dokładnie wymieszać,formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Moje domowe kucharzeniekruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu. Forma o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1/3 kalafiora 2 jajka 200 g śmietany 60 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, pozbawiamy nasion (jeśli jest młoda skórkę(...)nasionka możemy zostawić) i również kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelni aż warzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka
My simple kitchen