Lubicie kalafiora? jego smak i zapach? no właśnie, zapach gotowanego kalafiora jest za bardzo miły. Dlatego zamiast go gotować wystarczy go usmażyć czy upiec i będzie pysznie i bez nieprzyjemnego zapachu. Danie przygotowuje się szybko pod warunkiem że macie pesto, inaczej trochę czasu doliczcie na zrobienie pesto. Kalafior inaczej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzyjdzie? Składniki (2 porcje): 2 filety z łososia, każdy po 200 g. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. zielonej soczewicy 1/2 małego kalafiora romanesco garść groszku cukrowego duża garść szpinaku 2 łyżeczki sosu sojowego kilka gałązek natki pietruszki sól, kolorowy pieprz Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Kalafior podziel(...)małe różyczki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Na łyżce oliwy smaż przez chwilę groszek cukrowy, około 2 minut. Dodaj kalafiora i ugotowaną soczewicę. Podgrzewaj na małej mocy palnika. Łososia oprósz solą i pieprzem, obsmaż na łyżce oliwy z każdej strony. Połóż na blaszce i skrop sokiem z cytryny. Włóż do piekarnika rozgrzanego
Delicious PlaceŚwiat sałatek nie samymi tylko surowymi warzywami stoi! Idealnym dowodem na to jest SAŁATKA Z KALAFIOREM, SZPINAKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ. Połączenie świeżych i pieczonych warzyw wzbogaca vinaigrette, którego nie może zabraknąć w żadnej sałatce! Artykuł SAŁATKA Z KALAFIOREM, SZPINAKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINENajlepiej smakuje z dodatkiem śmietany i świeżego, posiekanego koperku. Sprawdź przepis na krem porowo- ziemniaczany Składniki 3 podudzia z kurczaka 3 ziemniaki 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 niewielki kalafior 5 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól pieprz 1/3 selera Dodatkowo śmietana koperek Domowa zupa kalafiorowa – przepis Zaczynamy do przygotowania buliony. W 2 litrach wody gotujemy przez około(...)pieprzem, solą, liśćmi laurowymi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Dodajemy również selera w całości. Gotujemy wszystko około 20 minut, a następnie dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora. Po dodaniu kalafiora gotujemy zupę przez 15 minut. Do miseczki dodajemy odrobinę śmietany i odrobinę zupy, mieszamy aby śmietana się nie zważyła. Dodajemy pozostałą część zupy i posypujemy wszystko posiekanym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupę jarzynową z kaszą manną Składniki: wywar mięsny ugotowany na przykład na dwóch nogach z kurczaka (trochę więcej niż pół średniego garnka), 1 cebula, 2 marchewki, 1 mały kalafior lub pół dużego, 3 duże ziemniaki, 2 garści mrożonego groszku, 4-5 łyżek kaszy manny, pęczek natki pietruszki lub koperku, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić zupę jarzynową(...)kaszą manną? Do gotującego się wywaru dodaj posiekaną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie marchewkę pokrój w drobną kostkę, kalafiora podziel na małe różyczki, ziemniaki pokrój w większą kostkę. Do zupy najpierw dodaj marchewkę i kalafior, gotuj 3 minuty, dodaj ziemniaki oraz groszek, wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec
Kulinarna Polskakalafiorowa, miała być. I jak to zwykle u mnie bywa, zaczęły się kuchenne kombinacje alpejskie. Przypomniało mi się, jak bardzo lubię aloo gobi . Więc niby czemu do zupy z kalafiorem, nie mogę dodać curry? W takim momentach czuję, że moje kombinacje czasami mają sens. Zupa jest niezwykle rozgrzewająca i aromatyczna. Nie będę jej już tutaj dłużej wychwalać, po prostu(...)zróbcie. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 1 mały kalafior 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% pół łyżeczki curry 1 liść laurowy sól (przepis na 3-4 porcje) Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa i liść
KardamonovyDziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła puree(...)duży batat 200 g kalafiora duża łyżka masła Przygotowanie: Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości. na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową
Niezły Młynekszafce zalega mi kilka puszek z różnościami, które postanowiłam wreszcie wykorzystać. Na pierwszy ogień zielony groszek za którym nie przepadam. Miałam też małego kalafiora, który prosił się o wykorzystanie. Dorzuciłam jajka oraz trochę szczypiorku i powstała sałatka. I to dobra jak twierdzą domownicy i nawet ja trochę zjadłam i stwierdzam, że ten groszek nie taki zły. składniki: 1 mały kalafior(...)już gotowych różyczek 6 jajek 1 puszka zielonego groszku, u mnie Bonduelle 3 łyżki posiekanego szczypiorku majonez świeżo zmielony kolorowy pieprz Kalafior podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Jajka ugotować na twardo, wystudzic i obrac ze skorupek. Groszek osączyć z zalewy na sicie. Ugotowanego kalariora pokroić na drobno. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać osączony groszek oraz
Monia miesza i gotujeKalafior pieczony w całości to danie, które zmienia całkowicie podejście do kalafiora! Chrupiący z zewnatrz, kremowy w środku, podany z tahini, granatem i kolendra rozgrzewa ciało i zmysły i uzależnia. Poza tym wygląda cudownie, więc warto postawić go na stole, bo niewątpliwie zrobi wrażenie. Spróbujcie Read More Artykuł Kalafior pieczony w całości z tahini pochodzi z serwisu
FlymetothespoonPrzepyszny Krem z kalafiora z chrupiącym popcornem z kaszy gryczanej to świetny pomysł na obiad lub kolację, a dla niektórych nawet na śniadanie. Tak, tak! Zupy na śniadanie, szczególnie jesienią i zimą z dodatkiem zbóż (jak w tym przypadku – kaszy gryczanej) z powodzeniem zastąpić mogą wszelkie owsianki, jaglanki czy kanapki. Rozgrzeją nas, pobudzą do działania i zaopatrzą w porcję(...)warzyw! Jesień to idealna pora na częste używanie w kuchni takich warzyw jak kalafior czy brokuł, bo właśnie trwa na nie sezon. Czytaj dalej "Krem z kalafiora z popcornem z kaszy gryczanej" na blogu Moja Delicja
Moja DelicjaZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut . W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut . W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki. Dodaj do zupy
Moja DelicjaProsta i bardzo smaczna sałatka z kalafiora. Odpowiednia do podania z daniem obiadowym jak również solo jako przekąska.Kalafior krótko obgotowałam aby zachował swoją chrupkość a zarazem nie był twardy. Czosnku dodajcie wedle własnego smaku, przecież jedni lubią mocny jego posmak a inni delikatny. Czubrica nie jest konieczna, chociaż jak dla mnie pięknie pasuje do sosu [...] Artykuł Sałatka z kalafiora
Pieprzyć z FantazjąZupa warzywna z mnóstwem świeżych sezonowych warzyw. Moja zupa ma w swoim skladzie żółtą i zieloną fasolkę szparagową, jest też kalafior, młoda marchewka, pietruszka oraz młode buraczki. Do zupy możecie dodać również brokuły, kalarepę, młodą kapustę. Tak naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa warzywna. Składniki garść fasolki żółtej(...)garść fasolki zielonej 2-3 średnie buraki razem z liśćmi 2 średnie marchewki pół średniego kalafiora 1 średnia pietruszka 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka masła (jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól do smaku pieprz do smaku 1 udko z kurczaka lub kawałek
To co lubię - gotuję i polecamszybka w wykonaniu miska zdrowia z pieczonymi warzywami i tofu to danie idealne na lato. Ten przepis można bardzo fajnie modyfikować – jeśli nie mamy brokuła, możemy dać więcej kalafiora (lub na odwrót), paprykę zastąpić słupkami marchewki czy pieczarkami, a jeśli nie przepadamy za tofu, to wykorzystajmy ciecierzycę lub w mięsnej wersji dajemy po prostu kurczaka. Świetnie w daniu sprawdzi(...)opcjonalnie: pół szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoiczka czy puszki) 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (ewentualnie z ciecierzycy lub ziemniaczanej) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mały brokuł 1 mały kalafior 2 czerwone papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub słodkiej wędzonej) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati opcjonalnie: sezam (u mnie czarny) lub kolendra do posypania Sos fistaszkowy
Poezja smakukoniec, z warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe bałam się, że będzie zbyt ostro, ale całościowo smakowało wyśmienicie). Jednym słowem wyszło pysznie. Polecam! 1 mały kalafior 2 cukinie (np zielona i żółta) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 płaska łyżeczka curry 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu ok 1/4-1/3 łyżeczki chili pieprz cayenne sól, pieprz 200 g ryżu garść świeżej kolendry do posypania olej Kalafior dzielimy na małe różyczki, następnie blanszujemy go w osolonym wrzątku (około 4 minuty). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem) mieszamy razem (jeśli mamy ziarna
Smaki Na Talerzu