KALAFIOR Z BESZAMELEM to bardzo dobrana para, a jeżeli jeszcze... Artykuł KALAFIOR POD BESZAMELEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINELubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. Trochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki(...)szczypiorem garść natki pietruszki 2 jajka 1/4 szkl. parmezanu 1/2 szkl. bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz do podania: kwaśna śmietana czarnuszka Kalafiora myjemy i rozdrabniamy na okruszki w blenderze. Łączymy z posiekana dymka i natką. Wszystko to zalewamy jajkami rozbełtanymi i wymieszanymi z solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, bułkę tarta i wszystko starannie łączymy. Formujemy placuszki/kotleciki i smażymy
Dzieje kuchennej WiewióryJestem wielką fanką zapiekanek ziemniaczanych:) Dziś w towarzystwie pysznego kalafiora. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kalafior 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 5 dag żółtego sera 15 dag szynki gotowanej sól i pieprz do smaku tłuszcz do formy natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry. Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie przez(...)minut. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, po środku ułożyć odsączony kalafior a w koło plastry ziemniaków. Jajka zmiksować z startym serem, śmietaną i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem, posypać pokrojoną w kostkę szynką i posiekaną natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniagłębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam! Tak, wiem, że może się to wydać dziwne zwłaszcza, że kalafiora kocham miłością prawdziwą, ale do tej pory obecny był na naszym stole zazwyczaj w postaci gotowanej, a następnie suto obtoczonej w podsmażonej na masełku tartej bułeczce :D I cóż mogę więcej napisać? Zupka(...)wiosenna, przy tym prościutka i szybka do przygotowania. Delikatna w smaku i swojej konsystencji. Równie szybko zniknęła. Zasmakowała nam tak bardzo, że w lodówce czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro będzie powtórka z rozrywki :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 1,5 l bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego) ok. 500-600 g kalafiora (różyczki
MyCookBook.plciepło i na zimno. Może być dodatkiem do obiadu, śniadania i kolacji. Idealna propozycja dla wielbicieli zdrowego żywienia oraz osób na diecie. Składniki: 1 średni kalafior 5 łyżek sezamu 1 łyżka oliwy / masła klarowanego w wersji wegetariańskiej sól do smaku Przygotowanie (20 minut z gotowaniem kalafiora): - kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie - odsączonego, lekko rozdrobnionego(...)kalafiora udusić na maśle lub oliwie - sezam prażyć na suchej patelni 3-4 minuty co chwile mieszając, odłożyć 1 łyżkę do ozdoby - całość zblendować na nie całkiem gładką masę, przyprawić solą, posypać ulubioną zieleniną SMACZNEGO! Zobacz też Brokułowa pasta kanapkowa z prażonym słonecznikiem <klik
Pora na pora i pomidorastopni? Co by się stało gdyby połączyć kaszę z wiosennymi warzywami? Teraz już wiem, że wynik tego działania może być tylko pozytywny! Młode marchewki, szczypiorek i kalafior a do tego pęczak i chrupiące kulki z dorsza. PYSZNIE!!! Pęczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi pęczotto: po 1/2 cebuli i pora, posiekane ząbek czosnku, posiekany 2 młode marchewki(...)obrane i starte na grubych oczkach łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki garam masali sól, pieprz 600 ml warzywnego wywaru 1 mały lub pół dużego kalafiora, pokrojony na różyczki olej 200 g pęczaku Na łyżce oleju szklimy pora i cebulę, dodajemy czosnek. Smażymy minutę, dorzucamy marchewki, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy kurkumę i garam masalę, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy kaszę, mieszamy
Dzieje kuchennej WiewióryWspaniałe połączenie naszych dwóch "różyczek". Nawet nie sądziliśmy, że aż tak pysznie wyjdzie. Składniki 1 brokuł 1 mały kalafior 1 ząbek czosnku pieprz czarny pieprz biały 3 łyżki słodkiej śmietany 18% natka pietruszki grzanki sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Brokuł dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (800 ml), gotujemy(...)czym zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na gładko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem. Kalafior dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (400 ml), gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na jednolita masę dodając śmietanę. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem. Krem z brokułu i z kalafiora podgrzewamy osobno. Do głębokiego
R'n'G KitchenWiosna. Zima czy jesień? O każdej porze - najlepsze. Lody z kalafiora. Zdrowe, smaczne i tradycyjnie szybkie w przygotowaniu. Ci z was, którzy śledzą moje kulinarne fit propozycje dań wiedzą, że jestem zwolenniczką szybkich i prostych rozwiązań. Domyślacie się, że nie inaczej jest w przypadku lodów z kalafiora. Jeśli lubicie kalafiora, lody z pewnością przypadną wam do gustu(...)PRZEPIS 200 gramów mrożonego kalafiora odstawiam na chwilę do rozmrożenia. Dodaję ulubioną odżywkę i blenduję. Gotowe. Zajadamy :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
TetiisheriWątróbka z owocami – tym daniem spróbujemy Was przekonać do podrobów. Połączymy ją z morelami, truskawkami, które skąpiemy w winie. Nie zabraknie miodu, który doda słodyczy a pureé z kalafiora znakomicie wypełni całość. Wątróbka z owocami i pureé z kalafiora Wątróbka z reguły traktowana jest jako gorszy rodzaj mięsa przez co często omijana jest szerokim łukiem, a szkoda. Ten rodzaj(...)którym było marynowane. Dodatkowego smaku dostarczyły podpieczone morele i truskawki, które zniwelowały nudę. Czerwone wino, ocet i miód dopełniły smak. Wątróbka z owocami została podana z pureé z kalafiora. Ponieważ jego smak nie jest bardzo wyraźny całość tworzyła zgraną kompozycję. To danie z pewnością zaskoczy tych, którzy nie próbowali takich rozwiązań, a miłośnikom wątróbki pozwoli nacieszyć podniebienia Artykuł Wątróbka
Ciasna KuchniaPrzepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie modyfikować - ja wrzuciłam szparagi - bo sezon już trwa! - moją ukochaną cukinię i pomidorki. Mega smak - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 1-2 osób - całość - 295 kcal) 400 g ugotowanego kalafiora (może być też surowy :) ) 1 średnie jajko(...)łyżki otrębów pszennych sól, pieprz 4-5 szt. zielonych szparagów 100 g cukinii 5-6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 4 łyżki tartej mozzarelli zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Moje Kuchenne Rewelacjesycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość karkowa lub schabowa Sposób przygotowania: 1. Kość zalać zimną wodą, zagotować, odszumować. 2. Dodać oczyszczony i umyty kawałek pora i seler(...)zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość wyrzucić. 6. Kalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki. 7. Kalafiora dodać do zupy. Gotować około 20 minut. 8. Do zupy wsypać makaron. Zamieszać. Gotować kolejne 10 minut lub dłużej, do miękkości kalafiora. Przyprawić pieprzem
W mojej kuchniCześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (4 małe porcje): 1 mały kalafior – u mnie romanesco 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka(...)Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą i osusz. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir
Moja pasja smakuKalafior to takie dziwne warzywo, o którym kiedyś myślałam, że trzeba długo je gotować, żeby w ogóle móc zjeść, potem odkryłam, że lepszy jest gotowany krótko, a nawet bardzo krótko, a na koniec doszłam do wniosku, że najlepszy jest po prostu surowy :) Gdzieś "po drodze" przewinął się jeszcze grillowany w mieszance przypraw curry (i to też jest bardzo dobre(...)oczywiście w postaci kotletów z kalafiora, jak na świeżo upieczoną kiedyś wegetariankę przystało ;) Zdecydowanie wygrywa jednak kalafior w surówce i jest to zdanie nie tylko moje ale i moich dzieciaków, więc coś jest na rzeczy... Taki kalafior do jedzenia na surowo myję tylko pod strumieniem gorącej wody z kranu (prawie wrzątku), porywam palcami na mniejsze różyczki, wrzucam do miski
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardzo smaczna, syta i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś nie robił jeszcze takiej zupy to zachęcam do wypróbowania przepisu. Będziemy potrzebować: 2 litry wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego 1 kalafior (około 1kg) 200 g kaszy jaglanej 200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki 200 g marchwi 3 łyżki usiekanego koperku sól, pieprz opcjonalnie śmietana do dodania do zupy(...)gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę. Przygotowanie zupy z kaszą jaglaną: Umyty i osączony kalafior kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do garnka. Następnie dodaję wywar i garnek stawiam na gazie. Gdy zupa się
Uwaga Babcia GotujeWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i zdrowego obiadu.Polecam klopsy jaglane z kalafiorem kiełbasą bekonową Hańderek i sosem bolońskim Jamar . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej 3 pętka kiełbasy bekonowej Hańderek 1 mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki bułki(...)tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć. Do miski przełożyć kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Nast
Sama słodycz i szczypta chili