Wspaniałe połączenie naszych dwóch "różyczek". Nawet nie sądziliśmy, że aż tak pysznie wyjdzie. Składniki 1 brokuł 1 mały kalafior 1 ząbek czosnku pieprz czarny pieprz biały 3 łyżki słodkiej śmietany 18% natka pietruszki grzanki sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Brokuł dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (800 ml), gotujemy(...)czym zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na gładko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem. Kalafior dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (400 ml), gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na jednolita masę dodając śmietanę. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem. Krem z brokułu i z kalafiora podgrzewamy osobno. Do głębokiego
R'n'G KitchenWiosna. Zima czy jesień? O każdej porze - najlepsze. Lody z kalafiora. Zdrowe, smaczne i tradycyjnie szybkie w przygotowaniu. Ci z was, którzy śledzą moje kulinarne fit propozycje dań wiedzą, że jestem zwolenniczką szybkich i prostych rozwiązań. Domyślacie się, że nie inaczej jest w przypadku lodów z kalafiora. Jeśli lubicie kalafiora, lody z pewnością przypadną wam do gustu(...)PRZEPIS 200 gramów mrożonego kalafiora odstawiam na chwilę do rozmrożenia. Dodaję ulubioną odżywkę i blenduję. Gotowe. Zajadamy :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
TetiisheriWątróbka z owocami – tym daniem spróbujemy Was przekonać do podrobów. Połączymy ją z morelami, truskawkami, które skąpiemy w winie. Nie zabraknie miodu, który doda słodyczy a pureé z kalafiora znakomicie wypełni całość. Wątróbka z owocami i pureé z kalafiora Wątróbka z reguły traktowana jest jako gorszy rodzaj mięsa przez co często omijana jest szerokim łukiem, a szkoda. Ten rodzaj(...)którym było marynowane. Dodatkowego smaku dostarczyły podpieczone morele i truskawki, które zniwelowały nudę. Czerwone wino, ocet i miód dopełniły smak. Wątróbka z owocami została podana z pureé z kalafiora. Ponieważ jego smak nie jest bardzo wyraźny całość tworzyła zgraną kompozycję. To danie z pewnością zaskoczy tych, którzy nie próbowali takich rozwiązań, a miłośnikom wątróbki pozwoli nacieszyć podniebienia Artykuł Wątróbka
Ciasna KuchniaPrzepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie modyfikować - ja wrzuciłam szparagi - bo sezon już trwa! - moją ukochaną cukinię i pomidorki. Mega smak - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 1-2 osób - całość - 295 kcal) 400 g ugotowanego kalafiora (może być też surowy :) ) 1 średnie jajko(...)łyżki otrębów pszennych sól, pieprz 4-5 szt. zielonych szparagów 100 g cukinii 5-6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 4 łyżki tartej mozzarelli zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Moje Kuchenne Rewelacjesycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość karkowa lub schabowa Sposób przygotowania: 1. Kość zalać zimną wodą, zagotować, odszumować. 2. Dodać oczyszczony i umyty kawałek pora i seler(...)zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość wyrzucić. 6. Kalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki. 7. Kalafiora dodać do zupy. Gotować około 20 minut. 8. Do zupy wsypać makaron. Zamieszać. Gotować kolejne 10 minut lub dłużej, do miękkości kalafiora. Przyprawić pieprzem
W mojej kuchniCześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (4 małe porcje): 1 mały kalafior – u mnie romanesco 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka(...)Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą i osusz. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir
Moja pasja smakuKalafior to takie dziwne warzywo, o którym kiedyś myślałam, że trzeba długo je gotować, żeby w ogóle móc zjeść, potem odkryłam, że lepszy jest gotowany krótko, a nawet bardzo krótko, a na koniec doszłam do wniosku, że najlepszy jest po prostu surowy :) Gdzieś "po drodze" przewinął się jeszcze grillowany w mieszance przypraw curry (i to też jest bardzo dobre(...)oczywiście w postaci kotletów z kalafiora, jak na świeżo upieczoną kiedyś wegetariankę przystało ;) Zdecydowanie wygrywa jednak kalafior w surówce i jest to zdanie nie tylko moje ale i moich dzieciaków, więc coś jest na rzeczy... Taki kalafior do jedzenia na surowo myję tylko pod strumieniem gorącej wody z kranu (prawie wrzątku), porywam palcami na mniejsze różyczki, wrzucam do miski
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardzo smaczna, syta i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś nie robił jeszcze takiej zupy to zachęcam do wypróbowania przepisu. Będziemy potrzebować: 2 litry wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego 1 kalafior (około 1kg) 200 g kaszy jaglanej 200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki 200 g marchwi 3 łyżki usiekanego koperku sól, pieprz opcjonalnie śmietana do dodania do zupy(...)gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę. Przygotowanie zupy z kaszą jaglaną: Umyty i osączony kalafior kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do garnka. Następnie dodaję wywar i garnek stawiam na gazie. Gdy zupa się
Uwaga Babcia GotujeWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego i zdrowego obiadu.Polecam klopsy jaglane z kalafiorem kiełbasą bekonową Hańderek i sosem bolońskim Jamar . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej 3 pętka kiełbasy bekonowej Hańderek 1 mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki bułki(...)tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć. Do miski przełożyć kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Nast
Sama słodycz i szczypta chiliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam tak przyrządzonego kalafiora i mogę go podjadać bez żadnych dodatków. Może stanowić samodzielną przekąskę i być podawany z dowolnym sosem. Sprawdzi się też jako dodatek obiadowy. kalafior 2 jajka + 2-3 łyżki mleka bułka tarta olej sól Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Jajka rozmieszać z mlekiem(...)Różyczki kalafiora dokładnie obtoczyć w jajku i kolejno w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) na rumiano - z każdej strony. (Nie żałować tłuszczu.) Ułożyć na ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć z nadmiaru oleju
Di gotujerękawie w piekarniku a marynatę zrobiłam do tego sama. Chociaż teraz żeby było prościej są przecież dostępne gotowe "Pomysły na....." . Szybki nie wymagający obiad. No może oprócz dodanego kalafiora gotowanego na parze, chociaż też w sumie nie wymaga on czasu bo gotuje się sam. Do tego kuskus ale można dodać inną kaszę :) Zakupy: - udko z kurczaka - rękaw do pieczenia - przyprawy(...)oliwa z oliwek - kalafior - kuskus Przygotowanie: Udko z kurczaka myję osuszam i marynuję w oliwie z oliwek z przyprawami i wkładam do rękawa do nagrzanego piekarnika do 200 stopni w naczyniu żaroodpornym najpierw na jakies 35 minut a później wyciągam mięso z rękawa i zostawiam w naczyniu w piekarniku na jakies 15-20 minut, żeby się skórka zarumieniła. Kalafiora Kroję
Tanio smacznie i prostopomidorowy do pizzy – z umiarem, aby bakłażany zbytnio nie zmiękły. I oczywiście przepyszny sos kalafiorowy – to on tutaj rządzi i nadaje całej potrawie wyjątkowego charakteru. Składniki: Sos kalafiorowy: ½ małego kalafiora 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 czubate łyżki płatków drożdżowych (jeżeli nie masz dodałabym 1 łyżkę masła orzechowego) Bakłażanowe pizze: 2 większe bakłażany odrobina(...)drobną kosteczkę 150g pieczarek pokrojonych w plasterki świeża bazylia do podania Najpierw przygotuj sos (możesz to zrobić z wyprzedzeniem). Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kalafior umyj, osusz i podziel na małe różyczki, a następnie przełóż je na blachę. Odmierz 1 łyżkę oliwy i skrop nią kalafior, a na koniec wetrzyj w niego starty czosnek. Wstaw
Roślinna - blog wegańskiPropozycja koletów w innym wydaniu, brokuł z kalafiorem i mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta. Kotlety z kalafiora i brokuła Składniki: - 1/2 brokuła - 1/2 kalafiora - 1 kulka mozzarelli - 1 jajko - 150 g wędzonego boczku - zielona pietruszka - bułka tarta - olej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem
Kulinarne życiemielonego z indyka, - cebula (ok. 70g), - por (ok.119g), - 6 pieczarek (ok.120g), - papryka (ok. 150g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - puszka pomidorów krojonych (ok. 400g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - pół kalafiora (ok. 400g), - natka pieruszki, - łyżeczka masła (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Cebulę, por kroimy na drobno i szklimy na oleju(...)mielone i dusimy kolejne 5-10 min. 5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min. 6. Gotujemy kalafior i ziemniaki. 7. Kalafior i ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i natki pietruszki. 8. Do kokilek nakładamy farsz mięsno-warzywny i przykrywamy go puree ziemniaczano-kalafiorowym. 9. Całość pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKalafiora lubię w każdej postaci, niestety moje dzieci nie. Postanowiłam trochę przemycić do posiłku, aby nie wyczuły co jedzą. Udało się kotlety kalafiorowe zjedzone. Składniki: kalafior (może być mrożony) 1 jajko bułka tarta 1 duża cebula natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzonego rozgnieść widelcem. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju(...)surową zetrzeć na tarce. Jeśli dodamy surową posiekaną będzie twardawa, wyczuwalna w kotletach. Do rozgniecionego kalafiora dodać cebulę, jajko, przyprawy, natkę i bułki tartej tyle, aby było można formować kotlety. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce i smażyć na oleju na rumiano. Można podawać z ulubioną surówką. Smacznego
talerz przyjemności