Przychodzę do Was z kolejnym innowacyjnym pomysłem. Dzisiaj podaję jajecznicę, ale bez jajek – z kalafiorem! Przyrządzenie jest banalne – zobaczysz to w poniższym filmiku, zapraszam // Składniki: 1 średniej wielkości kalafior ugotowany na twardo oliwa szczypiorek pomidor sól, kurkuma i inne ulubione przyprawy (curry, bazylia) Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gustodzieci też spokojnie mogą jeść, i na tyle szybkie do zrobienia, że podczas gotowania ryżu robi się reszta. Składniki na 4 porcje : 2 średnie cukinie około pół kg kalafiora podzielonego na małe różyczki 1 duża cebula pęczek natki pietruszki puszka 400 ml mleka kokosowego łyżeczka zielonej pasty curry płaska łyżeczka kuminu 2 ząbki czosnku łyżeczka soli Przygotowanie: W dużym garnku(...)rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i zeszklij drobno posiekaną cebulę (2-3 minuty smażenia), dodaj przyprawy (sól na samym końcu), wymieszaj. Do daj kalafior, dokładnie wymieszaj i duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dorzuć cukinię pokrojoną w kostkę wielkości mniej więcej różyczek kalafiora, i duś wszystko razem 5-8 minut. Po tym czasie kalafior i cukinia powinny
greenscarfDziś mam dla Was pyszną i prawdziwie letnią przystawkę: pomidory faszerowane sałatką z kalafiora, groszku i dużej ilości koperku i czosnku. Pomidorki doskonale nadają się na imprezę przy grillu jak również kolację z chrupiącym pieczywem. 1 kalafior puszka groszku konserwowego 1/2 pęczka koperku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku duże pomidory Kalafiora podzielić(...)różyczki, oczyścić i ugotować na półtwardo. Odcedzić i ostudzić a następnie drobno pokroić. Groszek odcedzić z zalewy, koperek posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do kalafiora. Sałatkę doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć. Napełnić sałatką, udekorować
Smakołyki Asizrobienia. Bardzo dobry dla dzieci, i nie tylko. Od cukinii należy odcisnąć dobrze wodę po jej starciu. 25 dkg filetu z dorsza 1 cukinia mała 1 marchewka 1/2 kalafiora sól, pieprz koper świeży 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka przyprawa do ryb 1 jajko Kalafior dzielę na różyczki duże i gotuję aldente. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do miski(...)posypuję solą i odstawiam na 15 minut. Przekładam na sitko i odciskam sok z cukinii. Do miski przekładam pokrojonego dorsza, dodaję 2/3 kalafiora zimnego i miksuję blenderem. Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko. Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę aluminiową
wesoła kuchniaCześć! Dziś chłodniejszy dzień więc zapraszam na curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula(...)łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz garść posiekanej kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się
Moja pasja smakukusi swoimi smakami, świeżymi warzywami. Tarta się na zielono zakręciła i nietypowy smak stworzyła. Masa z bobu gotowanego z dużą ilością świeżych ziół ciasto wypełniła i zielonymi różyczkami kalafiora zapełniła. Składniki: ciasto na tarte o średnicy ok. 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki pszennej, 1 jajo kurze, ½ płaskiej łyżeczki soli, ok. 50 ml wody, mąka(...)podsypania, ponadto: 4 łyżki drobno posiekanego świeżego jarmużu, 300 g świeżego bobu, 1 mały kalafior zielony, 250 ml śmietany 12%, 2 duże jaja kurze, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, świeże zioła drobno posiekane: 3 łyżki pietruszki, 3 łyżki szczypiorku, 2 łyżki lubczyku, 2 łyżki mięty. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej
Moniki SmakołykiProsty i szybki sposób na przygotowanie pysznego kalafiora. Spokojnie można wykorzystać kalafiora, którego gotujemy na zupę kalafiorową, tylko trzba pilnować żeby się za bardzo nie rozgotował i w odpowiedniej chwili go wyjąć. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tym smakiem :) Składniki: 1 średni kalafior 2 jajka roztrzepane 1 łyżeczka masła tarta bułka olej sól pieprz Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć
kuchnia doskizapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść fasolki szparagowej żółtej lub zielonej kulka mozzarelli oliwa z oliwek trochę posiekanego koperku masło do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej 1. Ziemniaki podgotowujemy przez około(...)minut. 2. Z warzywami postępujemy podobnie. Najpierw podgotowujemy fasolkę przez około 10 minut a następnie dodajemy do niej dorzucamy umyte różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie odcedzamy. 3. Foremkę natłuszczamy masłem i wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową. Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą
Gotowanie...to proste !całkiem nieźle wykorzystując pomysł na przygotowanie ryżu. Jaśminowego i czerwonego. Jest to moja zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu". Czerwony ryz kokosowy z kalafiorem i czarnuszka 1 łyżka oliwy ząbek czosnku szczypior z 4 dymek, pokrojony w plasterki 1 łyżeczka czarnuszki 200 g czerwonego ryżu jaśminowego po 350 ml mleczka kokosowego i wrzątku pół(...)łyżeczki soli morskiej sok z połowy limonki 350 g kalafiora, podzielonego na różyczki W głębokiej patelni rozgrzewamy pokrojony na plasterki czosnek. Dorzucamy pokrojoną dymkę i nasiona czarnuszki. Podsmażamy wszystko ok. minutę a następnie dorzucamy ryż i smazymy go ok minuty mieszając by pokrył się tłuszczem. Wlewamy mleko kokosowe i wrzątek, dodajemy sól. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Pyrkoczemy całość
Dzieje kuchennej WiewióryProsto i bardzo smacznie. Na szybki obiad lub kolację. Lekko i zdrowo. Alternatywa dla klasycznego kalafiora z masłem i bułką tartą. Dla mnie danie pychota 😊 Składniki: 1 mały kalafior 200 g sera mozzarella (jeśli lubimy duużo sera - zwiększamy ilość) sól pieprz ziołowy natka pietruszki Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko(...)osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy kalafior, na niego cienkie plasterki sera. Całość posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką
Walijskie Pichcenienawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany 12% do sosów Natka pietruszki do posypania Sól(...)trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, por, fasolkę szparagową, i cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki, podlać wodą i dusić około 10 minut. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, podgotować chwilę aby zmiękł, wyjąć łyżką cedzakową, do tej samej wody w której gotowaliśmy kalafior włożyć bób i gotować 5 minut, odcedzić
Wanilia i KardamonNigdy nie lubiłam tradycyjnego mięsa mielonego. Ale to wegańskie, z kalafiora uwielbiam! W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku(...)pieprz i sól do smaku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i pulsująco miksujemy aż uzyskamy konsystencję mielonego. Wysypujemy zawartość blendera na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Co 15 minut otwieram piekarnik i mieszam
Lamarida.plciepłe potrawy. Większość z nas zdecydowanie sięga po chłodniki i sałatki. Również i w naszej kuchni w tym czasie, zdecydowanie sięgamy po zimne dania. Dzisiaj na stole króluje kalafior. Większość z nas przygotowuje go na ciepło, polanego masłem z tartą bułką, ale na zimno w postaci sałatki jest równie przepyszny i znacznie mniej obciążający dla naszego układu trawiennego. Porcja(...)sałatki to jedynie 60 kcal! A jest naprawdę ogromna i sycąca :) Całość, zawiera 4 sugerowane porcje. Dlaczego warto sięgać po kalafior pisaliśmy przy okazji Fit zupy krem z 3 warzyw (klik) . POMIDORY - to tylko 15 - 18 kcal / 100 g, są więc doskonałe dla osób na diecie, ponadto mają ogromne pokłady witamin C, E, K, PP, A, oraz z grupy
Kuchnia od dwojganajbardziej mi ona odpowiada :) Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1/2 korzenia pietruszki kawałeczek selera kawałek pora około 2 litry wody 1/2 posiekanego pęczka koperku(...)gotująca się wrzucamy ziemniaki, marchewkę, seler, por i pietruszkę. Dodajemy jedną łyżkę warzywka (używam domowego) i gotujemy z 10-15 minut. W tym czasie myjemy i dzielimy kalafior na mniejsze różyczki. 2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy kalafior i połowę koperku (lubię jak koperek oddaje cześć swojego smaku innym warzywom już w połowie gotowania) Sprawdzamy i dosalamy do smaku. Gotujemy
Gotowanie...to proste !Kalafior, cukinia, kalarepa, brokuły to warzywa sezonowe, bardzo, ale to bardzo zdrowe ❤. Można z nich przeróżne pyszności gotować 🍴, zjadać ich do woli, niczego sobie nie żałować. Kalorii mało mają, bo dużą ilość wody w sobie zawierają. Polecam makaron 🍝 z podsmażonymi warzywami, doprawiony fajnymi przyprawami 🌿🍀. Zmieszany z bazylią, szczypiorkiem z ogródka świeżo zerwanym i serem posypanym. Danie dla całej rodzinki(...)żeby miały zdrowie 💪 i uśmiechnięte minki 😂. Składniki: 250 g rigatoni Barilla, ½ dużej kalarepy, 1 biała cebula, ½ kalafiora, ½ brokułu, 1 mała cukinia, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, 1 kopiasta łyżeczka przypraw, suszone pomidory z chili, pęczek szczypiorku, ½ mielonej słodkiej papryki wędzonej, 2 garście listków świeżej bazylii, ser żółty grana padano. Przygotowanie
Moniki Smakołyki