Tajska zupa kalafiorowa, to jedna z lepszych zup jakie jadłam:) Z kalafiorem bywa różnie, nie wszyscy za nim przepadają. Podczas gotowania wydziela specyficzny aromat, tradycyjna zupa bywa w smaku nie co mdła i nie zawsze wszystkim to odpowiada. Podchodziłam do tego przepisu z dużą dozą ostrożności, do końca nie byłam pewna jaki będzie efekt pomieszania tylu smaków. Napiszę(...)ciemno polecam to jest pyszne:)) Składniki 1 średni kalafior 500 g filet z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego około 3 cm świeżego imbiru 2- 3 ząbki czosnku małe papryczki 2-3 sztuki 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka curry 1 łyżeczka zielonej pasty curry sól, pieprz Filet pokroić
gotuj ze mnąkoniecznie musicie spróbować. ;) Zapraszam na warzywny krem z pomidorów, marchewki, ciecierzycy i ziemniaków, który ugotujecie w mniej niż pół godziny. Aby był bardziej syty zaserwowałam go z ugotowanym, polskim kalafiorem w formie niezmiksowanej. Wpasował się tu idealnie, ale można go zastąpić domowymi grzankami chlebowymi lub ulubioną kaszą, to już zależy od Was. Julia Składniki: (na 4-5 porcji(...)dość duże ziemniaki - mała passata pomidorowa (200ml) - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - puszka mleczka kokosowego - papryczka chili (opcjonalnie) - olej roślinny do smażenia (1-2 łyżki) - różyczki z połowy kalafiora - świeża natka pietruszki i płatki drożdżowe do posypania -gorąca woda ( tyle, aby zakryć wszystkie warzywa w garnku) - przyprawy: mielony kumin, gałka muszkatołowa, cynamon, garam masala, suszony czosnek, imbir i słodka
Symfonia SmakówZawsze warto mieć taki przepis. Często gotując lub piekąc kurczaka zostaje nam mięso i już nie mamy na nie ochoty. Właśnie wtedy ten przepis jest idealny do wykorzystania. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, odciąć nóżki. W małym garnuszku zagotować wodę, osolić i wrzucić kalafior. Gotować 2-3 minuty. Odcedzić i przestudzić. Mięso z kurczaka obrać z kości, skóry wyrzucić. Mięso(...)bardzo drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę z tarczą z dużymi oczkami. Dodać jajka, posiekaną drobno cebulkę, wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, kalafiora zgniecionego widelcem i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, Uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć klopsy. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Następnie zmniejszyć temperaturę
Kuchnia PokoleńŁatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki. Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę(...)przez kilka minut. Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutkę, ciągle mieszając. Dodaj ziemniaki i selera, a następnie smaż je z pozostałymi warzywami przez 2-3 minuty. Wrzuć różyczki kalafiora i od razu zalej bulionem. Dolej mleko. Płyn powinien tylko lekko zakrywać warzywa, ale powinno go być wystarczająco dużo, żeby w nim się mogły ugotować, więc możesz dodać troszkę więcej
Eat me! Fit me!Często zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki od obiadu. Wykorzystuję je do robienia różnego rodzaju sałatek. Dzisiaj zrobiłam taką sałatkę dodając do ziemniaków ugotowane różyczki kalafiora, jajka, konserwowe ogórki i cebulę. Całość wymieszałam z sosem na bazie majonezu i śmietany z dodatkiem koperku i w efekcie powstała pyszna sałatka, którą zjedliśmy na kolację! Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około(...)obranych i ugotowanych ziemniaków 1/2 kalafiora 3 jajka 3 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1/2 pęczka koperku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 6-7 minut. Przecedzić i wystudzić. Przełożyć do miski, w której będziemy robić
Danka PichciKalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj podawałam go z podsmażoną na maśle bułką tartą, a tym razem postanowiłam przygotować go w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 150 g boczku wędzonego 40 g startego parmezanu(...)ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować przez 3-4 minuty i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na ciepłą patelnię i wytopić tłuszcz. Następnie boczek przełożyć na talerzyk, a do tłuszczu dodać łyżkę
Danka Pichcitych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 400 g filetu z piersi indyka 1 batat (około 1/2 kg) 3 marchewki 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 1/2 papryczki chili kawałek pora sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu olej oregano do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Skropić olejem. Odstawić
Danka PichciWarzywa, brokuł z kalafiorem, przyrządzone nie co inaczej. Smaczna przystawka podawana z sosem czosnkowym, solo lub w towarzystwie dań mięsnych. Czas przesilenia jesienno zimowego sprzyja różnego rodzaju infekcjom, dlatego też, zachęcam do jedzenia jak najwięcej warzyw, owoców aby wzmacniać organizm. Moje dzieci 14 i 10 lat, też chętnie zajadają podane w ten sposób warzywa. Można zapiekać w kokilkach(...)nich serwować każdemu z osobna, lub w większym naczyniu żaroodpornym. Zachęcam do wykorzystania przepisu, szybkie, zdrowe i smaczne danie lub przystawka do obiadu. Składniki 1 brokuł 1 kalafior 1 czerwona cebula słoiczek suszonych pomidorów w oleju 150 g sera tartego mozzarella 1 jogurt naturalny duży 2 łyżki majonezu 1/2 główki czosnku papryka słodka w proszku, sól, pieprz Kalafior i brokuł
gotuj ze mnąprostu pyszna. Ja robię ją dziś po raz drugi, bo tak wszystkim smakowała. Polecam Wam ją bardzo, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-) Składniki na 2 porcje: 1 mały kalafior 500 g ugotowanych w mundurkach drobnych ziemniaków 1 łyżka oliwy + 2 łyżki oliwy 2 łyżki uprażonych orzechów laskowych 1 łyżka gruboziarnistej musztardy 1 łyżeczka octu winnego 0,5 pęczka koperku(...)łyżka kaparów sól pieprz 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki gotujemy. 2. Ugotowane ziemniaki kroimy ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy kalafiora z dodatkiem ziemniaków i łyżką oliwy. Wykładamy na blaszkę. 3. Pieczemy do miękkości 30 - 35 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni. 4. W blenderze miksujemy łyżkę uprażonych orzechów
kruche babeczkiwarzywa te miały zachowaną strukturę. Przygotowanie zupy z batatów zajęło mi 30 minut, a zrobiłam ją przypadkowo, gdyż nie miałam pomysłu na obiad. Miałam za to bataty, pół kalafiora i warzywa, chwila namysłu i powstała ta pyszna jesienna zupa z batatami. Polecam Wam też zbiór 40 naszych przepisów na ulubione zupy , ta zupa z batatów może stanąć w szranki(...)tymi ulubionymi J Składniki na zupę z batatów dla 4 osób: 4 bataty 1/2 kalafiora 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżka domowej bulionetki lub 1 kostka bulionowa 100 ml mleka sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania zupy jarzynowej z batatami: Bataty obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Umyty kalafior dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrzeba: 1 większy kalafior, 1 łyżka soli, 1/2 kostki margaryny lub masła, 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy(...)grudki, jakbyście mieszali ziarnka piasku, wówczas bułka jest gotowa. Nie zostawiajcie jej na gorącej patelni, ponieważ dalej się smaży i może się przypalić. Nie powinna być ciemna, ale złocista. Kalafiora przekładamy na talerze i polewamy usmażoną bułką. Smacznego
Bułka z Chlebem