Łatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki. Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę(...)przez kilka minut. Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutkę, ciągle mieszając. Dodaj ziemniaki i selera, a następnie smaż je z pozostałymi warzywami przez 2-3 minuty. Wrzuć różyczki kalafiora i od razu zalej bulionem. Dolej mleko. Płyn powinien tylko lekko zakrywać warzywa, ale powinno go być wystarczająco dużo, żeby w nim się mogły ugotować, więc możesz dodać troszkę więcej
Eat me! Fit me!Często zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki od obiadu. Wykorzystuję je do robienia różnego rodzaju sałatek. Dzisiaj zrobiłam taką sałatkę dodając do ziemniaków ugotowane różyczki kalafiora, jajka, konserwowe ogórki i cebulę. Całość wymieszałam z sosem na bazie majonezu i śmietany z dodatkiem koperku i w efekcie powstała pyszna sałatka, którą zjedliśmy na kolację! Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około(...)obranych i ugotowanych ziemniaków 1/2 kalafiora 3 jajka 3 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1/2 pęczka koperku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 6-7 minut. Przecedzić i wystudzić. Przełożyć do miski, w której będziemy robić
Danka PichciKalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj podawałam go z podsmażoną na maśle bułką tartą, a tym razem postanowiłam przygotować go w formie zapiekanki z wędzonym boczkiem. Zapiekanka ta jest sycąca i może stanowić danie obiadowe, a dodatek boczku wędzonego nadaje jej charakterystycznego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 150 g boczku wędzonego 40 g startego parmezanu(...)ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować przez 3-4 minuty i odcedzić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na ciepłą patelnię i wytopić tłuszcz. Następnie boczek przełożyć na talerzyk, a do tłuszczu dodać łyżkę
Danka Pichcitych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 400 g filetu z piersi indyka 1 batat (około 1/2 kg) 3 marchewki 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 1/2 papryczki chili kawałek pora sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu olej oregano do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Skropić olejem. Odstawić
Danka PichciWarzywa, brokuł z kalafiorem, przyrządzone nie co inaczej. Smaczna przystawka podawana z sosem czosnkowym, solo lub w towarzystwie dań mięsnych. Czas przesilenia jesienno zimowego sprzyja różnego rodzaju infekcjom, dlatego też, zachęcam do jedzenia jak najwięcej warzyw, owoców aby wzmacniać organizm. Moje dzieci 14 i 10 lat, też chętnie zajadają podane w ten sposób warzywa. Można zapiekać w kokilkach(...)nich serwować każdemu z osobna, lub w większym naczyniu żaroodpornym. Zachęcam do wykorzystania przepisu, szybkie, zdrowe i smaczne danie lub przystawka do obiadu. Składniki 1 brokuł 1 kalafior 1 czerwona cebula słoiczek suszonych pomidorów w oleju 150 g sera tartego mozzarella 1 jogurt naturalny duży 2 łyżki majonezu 1/2 główki czosnku papryka słodka w proszku, sól, pieprz Kalafior i brokuł
gotuj ze mnąprostu pyszna. Ja robię ją dziś po raz drugi, bo tak wszystkim smakowała. Polecam Wam ją bardzo, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-) Składniki na 2 porcje: 1 mały kalafior 500 g ugotowanych w mundurkach drobnych ziemniaków 1 łyżka oliwy + 2 łyżki oliwy 2 łyżki uprażonych orzechów laskowych 1 łyżka gruboziarnistej musztardy 1 łyżeczka octu winnego 0,5 pęczka koperku(...)łyżka kaparów sól pieprz 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki gotujemy. 2. Ugotowane ziemniaki kroimy ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy kalafiora z dodatkiem ziemniaków i łyżką oliwy. Wykładamy na blaszkę. 3. Pieczemy do miękkości 30 - 35 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni. 4. W blenderze miksujemy łyżkę uprażonych orzechów
kruche babeczkiwarzywa te miały zachowaną strukturę. Przygotowanie zupy z batatów zajęło mi 30 minut, a zrobiłam ją przypadkowo, gdyż nie miałam pomysłu na obiad. Miałam za to bataty, pół kalafiora i warzywa, chwila namysłu i powstała ta pyszna jesienna zupa z batatami. Polecam Wam też zbiór 40 naszych przepisów na ulubione zupy , ta zupa z batatów może stanąć w szranki(...)tymi ulubionymi J Składniki na zupę z batatów dla 4 osób: 4 bataty 1/2 kalafiora 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżka domowej bulionetki lub 1 kostka bulionowa 100 ml mleka sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania zupy jarzynowej z batatami: Bataty obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Umyty kalafior dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrzeba: 1 większy kalafior, 1 łyżka soli, 1/2 kostki margaryny lub masła, 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy(...)grudki, jakbyście mieszali ziarnka piasku, wówczas bułka jest gotowa. Nie zostawiajcie jej na gorącej patelni, ponieważ dalej się smaży i może się przypalić. Nie powinna być ciemna, ale złocista. Kalafiora przekładamy na talerze i polewamy usmażoną bułką. Smacznego
Bułka z ChlebemDoskonała, chrupiąca sałatka, którą można się zajadać o każdej porze dnia. Co potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, ½ dużego kalafiora, ½ długiego ogórka wężowego, 1 bardzo duża czerwona papryka, 1 pęczek szczypiorku, 200g żółtego sera w kawałku, ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu, 2 czubate łyżki majonezu, sól Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy(...)minutę, przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Do większej miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, paprykę pokrojoną drobno, pokrojony drobno szczypiorek, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki ze skórą, wystudzonego kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz, 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy. W dużym kubku mieszamy łyżką majonez, żeby był puszysty, dodajemy do sałatki, mieszamy. Dodajemy żółty
Bułka z Chlebemchwasty w sadach i pachnie zielony dym....” Tak pięknie o tej porze roku śpiewała w swojej piosence Maryla Rodowicz 😊 A u mnie na talerzu pyszna jesień się pojawiła 😍 Cudowny kalafior w towarzystwie czerwonej papryki i młodziutkiej cukini jeszcze z własnego ogródka. Kolory jesieni jednak potrafią zachwycać, nie wspomnę o walorach smakowych warzyw 🍲🥗 Składniki: (function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - pół główki kalafiora ( u mnie ok. 400 g ) -jedna czerwona papryka słodka -150 g kiełbasy krakowskiej z pieprzem -1 duża cebula -1 mała cukinia (ok. 150 g ) -1/2 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki
Kulinarne przemysleniaSurówka z kalafiora romanesco, to bardzo fajna i smaczna propozycja na każdy stół. -- Skład: mały kalafior romanesco lub normalny-same różyczki przekrojone na części, marchewka, cebula, pół papryki, mały pęczek szczypioru, 1-2 łyżki oleju, sól i pieprz. Jeżeli ktoś chce przygotować z białym kalafiorem, to niech kliknie na poniższy link. https://chlebanaszego.blogspot.com/2019/07/saatka-kalafiorowa.html Pokrojone warzywa wkładamy(...)wszystkiego pasuje: śniadanie, obiad, kolacja. Również doskonale nadaje się na zabranie w pojemniku na piknik czy do pracy. -- Smacznego !!! p.s. poniżej sałatka kalafiorowa z białego klasycznego kalafiora... https://chlebanaszego.blogspot.com/2019/07/saatka-kalafiorowa.html
chleba naszegowięc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piekliśmy w brytfannie, z wysokimi sciankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku. Na jednej balszce, na papierze do pieczenia, rozłożyliśmy różyczki kalafiora i brokuła. Na drugiej tacy znalazly się pokrojone w paski papryki: czerwoną i żółtą, a także krewetki. Po 10 minutach pieczenia krewetki zabraliśmy z tacy a ich miejsce zajęły: bataty(...)pieczenia? To zależy od pieczonego składnika. Wspomnieliśmy, że krewetki wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwiecej czasu potrzebują składniki zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych warzyw
Niedzielny kucharzJesienna sałatka z ryżem, kukurydzą świeżą, kalafiorem i dynią. U mnie była w wersji na obiad lekki. możecie zabrać ją do pracy na lunch. Zrobiłam ją z tego co miałam w lodowce. Uwielbiam gotowana kukurydzę i dodaję ją do wielu potraw. Zostanie wam gotowana, zostawcie ją do sałatki, reszta składników to wasza inwencja. 1 woreczek ryżu długiego z dzikim(...)kolby kukurydzy ugotowanej 1/3 kalafiora natka pietruszki 100 g łososia sałatkowego 20 dkg dyni hokkaido 1 cytryna pieprz, sól olej rzepakowy 1 łyżka sosu tajskiego Woreczek ryżu gotuję według instrukcji opakowania. Dynię ścieram na race jarzynowej razem ze skórą. Przesmażam na patelni, doprawiam solą, pieprzem. Kalafior wrzucam do gotującej wody na trzy minuty i gotuję, odcedzam i przelewam zimną
wesoła kuchniaporcje: 650-750 g kalafiora, jedna średnia sztuka 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml wody 1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 100 g parmezanu 50 g mleka kokosowego Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać(...)oliwę, dodać ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Dolać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Gdy kalafior zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe i dodać parmezan. Wymieszać. Porcja ma ok. 370 kcal
Kucharzyca