ogórki z musztarda - 2944 przepisów (strona:147/197)

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą / Vegetable and smoked mackerel salad 266

ziemniaki, pokrojone w kostkę 2 ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę, plus 2 do podania 1 wędzona makrela, mięso bez ości majonez musztarda, sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składnik sałatki w większej misce. Dodaj kilka

karmelowy
Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków 203

migdałami i poszatkowaną papryczką chili. W miseczce lub kubki wymieszać oliwę z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem – doprawić solą i pieprzem. Sałatę polewać dressingiem dopiero na stole i delikatnie wymieszać. Podobne przepisy Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu Jajcarskie tosty – tosty

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 215

szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 duża łyżka płynnego miodu(...)temu nabiorą jego aromatu. Do smażonych grzanek dorzucamy rozgnieciony, nieołupiony ząbek czosnku. Co jakiś czas mieszamy grzanki, aby wysuszyły się równomiernie. Kiedy wszystkie będą chrupiące pozostawiamy je do wystudzenia. Ogórka myjemy, obieramy jeśli jest taka potrzeba i kroimy na plasterki. Kukurydzę dobrze odcedzamy. Ser kroimy w drobną kostkę. W dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy

PatiGotuje
Rybne burgery z ciecierzycą / Fish and chickpeas burgers 89

łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy INGREDIENTS: Burgers: 1 cup of dry chickpeas(...)dużo, bo ciężko będzie potem jeść burgery. Wszystkie składniki układamy na spodzie bułki, kolejność dowolna Ja ułożyłam po kolei – chutney, ser, sałatę, burgera, cebulę, pomidora i ogórka, na wszystko góra od bułki. Jak burger stoi o właśnych siłach lekko dociśnij górę do reszty, żeby wszystko się ładnie ułożyło. Prepare the chickpeas like for the hummus (instructions HERE ). After cooking

Martyna Cooks
RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS 133

łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy INGREDIENTS: Burgers: 1 cup of dry chickpeas(...)dużo, bo ciężko będzie potem jeść burgery. Wszystkie składniki układamy na spodzie bułki, kolejność dowolna Ja ułożyłam po kolei – chutney, ser, sałatę, burgera, cebulę, pomidora i ogórka, na wszystko góra od bułki. Jak burger stoi o właśnych siłach lekko dociśnij górę do reszty, żeby wszystko się ładnie ułożyło. Prepare the chickpeas like for the hummus (instructions HERE ). After cooking

Martyna Cooks
RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS 134

łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy INGREDIENTS: Burgers: 1 cup of dry chickpeas(...)dużo, bo ciężko będzie potem jeść burgery. Wszystkie składniki układamy na spodzie bułki, kolejność dowolna Ja ułożyłam po kolei – chutney, ser, sałatę, burgera, cebulę, pomidora i ogórka, na wszystko góra od bułki. Jak burger stoi o właśnych siłach lekko dociśnij górę do reszty, żeby wszystko się ładnie ułożyło. Prepare the chickpeas like for the hummus (instructions HERE ). After cooking

Martyna Cooks
Cudowne burgery 157

tartego sera Bursztyn  1 łyżka musztardy  1 jajko  50 g tartej bułki  trochę tartej bułki do obtoczenia kotletów DODATKI: bułka pozostałe - co kto lubi, u mnie powstała wersja męska i damska: WERSJA MĘSKA: papryka marynowana podsmażony boczek dużo sera sałata plaster pomidora ogórek duuuużo cebuli sos tatarski ketchup pikantny WERSJA DAMSKA: sałata 2 plastry pomidora ogórek(...)zrobiłam własny): W proporcjach 1:1 siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej

Brzuszki Łakomczuszki
Pasta bez jajeczna do chleba 268

spora szczypta kurkumy i czarnego pieprzu Przygotowanie: W szklance wymieszać majonez, musztardę, czarna sól, płatki drożdżowe, syrop z agawy, kurkumę i pieprz Tofu pokroić na drobne kawałki, dodać zawartość szklanki i zmiksować całość na gładką masę Na koniec dodać szczypiorek. Można dodać do pasty trochę carry czy ogórek. przepis znalazłam w "Jadłonomii" Marty Dymek

Proste Potrawy
Kotlety mielone z kuskus 343

smak, polecam na codzienny obiad do ziemniaczków i mizerii z ogórka. Prosto, smacznie i szybko. Składniki na 5 porcji: ½ kg mielonego mięsa z indyka 15-20 dag kaszy kuskus 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 łyżka startego drobno sera żółtego np. cheddar 2 jajka 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Jarzynka lub sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kaszą quinoa 226

Hej! Wczoraj robiłam sałatkę z kaszą quinoa. Wyszła bardzo, bardzo pyszna, więc dziś przepis. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Surówka z młodej kapusty 153

możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy) sól, pieprz łyżeczka octu, cukru łyżeczka musztardy łyżeczka oleju ( u mnie rzepakowy tłoczony na zimno) Natka lub koperek

Mieszam w Garnku
Pulpeciki w sosie własnym 209

wyławiamy wszystkie pulpeciki, listki, grzybki i ziarenka ziela. Do sosu dodajemy musztardę, mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy przez 7 minut na najwyższym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem, z powrotem umieszczamy w nim pulpeciki. Podajemy z ugniatanymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. Smacznego

My Culinary Art
jajka w sosie musztardowym... 189

skorupki cebulę drobno posiekać, posypać cukrem i zeszklić na maśle, dodać musztardę jaką się lubi i mieszając podsmażać z 2 minuty wlać wodę, zagotować, do smaku dolać przyprawę w płynie mąkę wymieszać ze słodką śmietaną i ciut wodą i zagęścić sos, włożyć do sosu połówki jajek SURÓWKA: ogórki małosolne lub kiszone pokroić i wymieszać z cebulką, pomidorkami pokrojonymi

W Mojej Kuchni Lubię
Ostry Burger 140

burgerów: 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej  1 łyżka czerwonego octu winnego 10 listków bazylii 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz Wszystkie składniki blendujemy :) Dodatki do burgerów: Burgery podałam w bułkach z pestkami dynii. Pozostałe dodatki to zapiekane pomidory, zapiekana papryka, ogórki małosolne i mix salat. Użyłam także kiełków specjalnych na patelnię Smacznego

ClauditteMissCooking
Tatar wołowy 165

grubych oczkach. Taki tatar jest równie wyśmienity, a jego przygotowanie zajmuje mniej czasu. Tatar wołowy - składniki 300 g polędwicy wołowej 1 mała cebula opcjonalnie 1 łyżka kaparów 2 ogórki konserwowe lub 4 korniszony kilka gałązek natki pietruszki i natka do dekoracji 1-2 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku np. słonecznikowy lub rzepakowy po jednym żółtku jajka na każdą(...)Worcester i tabasco sól i pieprz do smaku Opcjonalnie możecie dodać do tatara także inne dodatki. W wydanej w 1956 roku książce Kuchnia Polska wśród składników są m.in. musztarda i marynowane grzyby.  W innych przepisach pojawia się też sos sojowy, anchois, sardynki w oleju, oliwki, papryka konserwowa i drobno posiekane chili. Szef kuchni Dominiki Moskalenko, autor nieco zmodyfikowanego przeze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania