ziemniaczana z ogórkami konserwowymi Sałatka z brukselką Sałatka ze słonecznikiem bulgurem szynką i winogronami Sałatka włoska z kaszą Sałatka z kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska
Dorota Smakujewłaśnie wieprzowina. Karkówka wieprzowa w sosie własnym Składniki: karkówka wieprzowa; 1 kg smalec: 2 łyżki cebula: 2 szt. marchew: 1 szt. czosnek: 4 ząbki papryka mielona słodka: 1 łyżka musztarda ostra: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku pieprz kulki: 0,5 łyżeczki ziele angielskie: 2 kulki liść laurowy: 1 szt. ew. 2 łyżki gęstej śmietany ok. 0,5 zimnej(...)sosu dodajemy musztardę i doprawiamy ewentualnie solą oraz pieprzem. Kto lubi może do sosu dodać śmietanę. My podaliśmy sos z pęczkiem, ponieważ ten zestaw najbardziej nam odpowiada. O tym jak ugotować pyszną kaszę pęczak, dowiesz się TU . Sos jest pyszny, gęsty, ciemny i bardzo aromatyczny. Mięso delikatne, bardzo miękkie. Do zestawu z kaszą idealnie pasuje kiszony ogórek. Ewentualnie coś zimnego
Kuchnia Na Wypasieinni nie, można też zaszaleć z dodatkami, czyli ogóreczki kiszone, konserwowe, grzybki marynowane, kapary... co kto lubi. Tym razem powstała w naszej kuchni wariacja na temat tatara, zamiast tradycyjnych ogórków kiszonych (tak, wiem, niektórzy dają konserwowe...) u nas było awokado z chili i kapary. Coś innego... Tatar wołowy z awokado Składniki(...)awokado 6) 1 papryczka chili 7) sól, pieprz czarny świeżo mielony 8) 1 łyżeczka musztardy 9) sok z połowy cytryny 10) kilka kropli przyprawy uniwersalnej w płynie 11) olej 12) łyżka oliwy Sposób przygotowania
Na kulinarnym poligonietuńczykiem i ogórkiem konserwowym, czyli idealną na jesienne dni. Szybka, łatwa i przyjemna, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z tuńczykiem (4-5 porcji) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę 2 korniszony, pokrojone w kostkę 1 (170 g) tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól
karmelowypaprykę, ogórki konserwowe, oraz po ł ow ę pomidorów, kukurydze i po ł ow ę różyczek brokuła. Następnie na warzywach układamy ponownie kasze kuskus i pozostałe warzywa. Na wierzchu układamy oliwki. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz
kulinarne odsłony patiogórki kiszone lub konserwowe kroimy w kostkę... ...kukurydzę odcedzamy, cebulę drobno kroimy... ...mrożonkę np. marchewkę z groszkiem, krótko gotujemy i osuszamy/studzimy na sitku... kilka ziemniaków gotujemy i kroimy, jajka też się przydadzą... ...gdy już nic więcej nie ma...:) robimy majonez-domowy-w-10-sekund , ... Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy doprawiając solą, pieprzem, łyżką musztardy... ...dodajemy majonez, który
chleba naszegoskładników – nigdy nie wiem co złowię łyżką, a cokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz(...)smażymy minutę, ciągle mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minut. Dodajemy musztardę oraz wino jeśli używamy i gotujemy 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając aż wino odparuje. Gdy nie używamy wina, bezpośrednio po musztardzie zalewamy wszystko bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do chwili gdy mięso jest miękkie. W międzyczasie
Smaczna StronaSkładniki : 1 szklanka dobrego majonezu 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej 5 łyżek pokrojonych grzybów marynowanych 1 łyżka pokrojonej
Przepisy i porady kulinarnekiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy z całymi
Even Better Foodkiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera 1 średnia cebula lub 4 większe szalotki /w sumie około 800g warzyw/ 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy z całymi
Even Better Foodogórki konserwowe z chilli - kiełki jarmużu - sos do burgera (przepis poniżej) - oliwa z oliwek + masło Bułki kroimy, smarujemy masłem i grillujemy na złoty kolor. Warzywa polej oliwą i grilluj aż pięknie się ze złocą. kotlety: - 300 g wołowiny - 300 g wieprzowiny - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki sosu worcester - 1 łyżeczka octu balsamiznego - 1/2 łyżeczki musztardy
SMYKWKUCHNImusztardę, delikatnie pieprzymy i solimy. III propozycja: grillowany chleb pumpernikiel z szynką parmeńską i jajkiem. Gotujemy wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy 1 średnie jajko i gotujemy ok. 9 minut. Chleb grillujemy chwilę z każdej strony. Smarujemy białym serkiem, układamy plaster szynki parmeńskiej, ugotowane jajko i (opcjonalnie, tutaj go nie ma ale bardzo polecam!) pokrojony ogórek konserwowy. Każde
Kitchens Alphabettego niezawodny i nieodzowny sos musztardowo-miodowy! I chrupki chleb! Dodałam też garstkę kwiatów ogórecznika, który wciąż jeszcze kwitnie na balkonie, a jego słodkawy, przetrącony posmakiem zielonego ogórka smak wprowadza ciekawy akcent ;) Skandynawskie niebo w gębie dla wszystkich, a już z pewnością dla takich łososiowych wielbicieli, jak ja ;) Cytrusowy łosoś Gravlax Potrzebujesz: ok.250-300g świeżego surowego filetu łososia ze skórą(...)łyżeczki świeżo zmielonych nasion kopru włoskiego skórka otarta z 1/3 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/3 pomarańczy Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: 1. Rybę umyj i dokładnie osusz. 2. Wymieszaj w miseczce cukier, sól, pieprz i koper włoski. 3. 1/4 mieszanki rozsyp po dnie półmiska
Kuchnia w Słońcu Skąpanaogórków małosolnych. Śniadanie-ideał. Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego lub drożdżowego 10 parówek (u mnie z serem) jajko Parówki zawijać w płaty ciasta i kroić na kawałki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 min. Podawać z sosem musztardowym. Sos musztardowy 100 g musztardy dijon
Słodkie inspiracje