kanapki - 13123 przepisów (strona:153/875)

Guacamole 167

Azteków. Ma wiele odmian, wszystko zależy od tego co dodamy do głównego składnika: awokado. Można spożywać je rozgniecione lub nie. Spożywać je możemy z tortillą, chlebkami pita lub na kanapce. Meksykanie dodają je wręcz do wszystkiego: zup, dań głównych, przystawek. Awokado MUSI być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Składniki: 1 pomidor sparzony bez skórki 1 cytryna 2 duże awokado 1/2 cebuli(...)wrzucamy do soku z cytryny żeby nie pociemniało i w niej rozgniatamy. Dodajemy przyprawy, cebulę i pomidora. Wszystko mieszakmy. Podajemy z tortillą, dodajemy do zupy lub smarujemy nim kanapki

Czarnawisienka
Hummus z suszonymi pomidorami 91

polskich i światowych restauratorów… Szukałem w 4 pobliskich sklepach i nigdzie nie było… czasu już wiele nie miałem, bo potwór z trzewi wył coraz głośniej, na kanapki nie miałem ochoty, więc pochwyciłem rożki z firmy Star. Całkiem przyjemna przekąska, niestety strasznie, ale to strasznie niezdrowa. Jednak od czasu do czasu co nam szkodzi, prawda? Polecam podawanie go jako(...)smarowidło do kanapek czy, jak w tym przypadku, jako sos do maczania snaków, takich jak wspomniane wcześniej grissini, których nie udało się upolować, chipsów czy krakersów. Ja do wykonania hummusu używałem pomidorów suszonych na słońcu bez zalewy, ale spokojnie można i takich użyć. Ja jednak staram się wybierać produkty możliwie najmniej przetworzone (wyjątkiem są chipsy jadane od święta). Sprawdź również

Blendman
Cieciorella - zdrowy, wegański krem czekoladowy 176

zamienniki. Naszym faworytem w tej kwestii jest cieciorella - krem z ciecierzycy i daktyli, który w pełni zaspokaja potrzebę sięgnięcia po znaną Nutellę. Nie mamy wyrzutów, kiedy smarujemy nią (cieciorellą) kanapkę, omlet, dodajemy do naleśników, ciasta czy po prostu zajadamy łyżeczką. Bez dodatku cukru też może być słodko! Namoczone daktyle świetnie sprawdzają się w roli słodzidła. Ciecierzyca jest wspaniałą bazą(...)jest banalnie prosty i nie potrzeba do niego wyszukanych składników. Cieciorellę przechowujemy w lodówce, do 4 dni - nie martwcie się, znika błyskawicznie. My wciągamy ją bez wyrzutów sumienia na kanapkach, do omletów i naleśników.  Podoba Wam się taki pomysł na słodki zamiennik? Wykorzystacie przepis? Dajcie znać jak smakowało

two broke sisters
Sojonez – wegański majonez 143

czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz(...)czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską, a co najważniejsze, z majonezem! Uwielbiałem. W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów i zasmakować tego

Blendman
Hasło tygodnia - żółty ser. 124

znajdzie się choć jeden śmiałek, który w czasie pobytu w Zakopanem nie zje oscypka? Wątpię ;) Zapewne przywiezie jeszcze jego zapas do domu. Nastolatką będąc, miałam znajomego, który zajadał się kanapkami z żółtym serem, cebulą i keczupem. Muszę przyznać, że próbowałam i były całkiem całkiem. Jadałam też frytki posypane startym serem, który tak fajnie się na nich topił albo pierogi(...)serowym nadzieniem. Przepadam za kanapkami z szynką i żółtym serem, przy czym ser musi być na wierzchu! :) Gatunków sera nie będę wymieniać, bo jest ich ponad cztery tysiące, a historia jego wytwarzania ma blisko siedem tysięcy lat. Imponujące! Zapraszam zatem na kulinarną podróż serowym szlakiem :) Może dostaniemy serowego ataku jak Rockfor z Brygady

zadanie-gotowanie
Sos tzatziki ze słonecznika 114

twardszy od tego wykonanego z tofu, ale jest naprawdę dobry. Moja dziewczyna tak bardzo rozsmakowała się w tym sosie, że zajada go na wszelkie możliwe sposoby – na kanapkach, z makaronem, ale także potrafi go wyjadać z miseczki łyżeczką. Ja osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus(...)kanapce. Niebo w ziemi! Składniki: 250g słonecznika 100g oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego) 50-70ml wody 2 ząbki czosnku 1 duża cytryna 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 ogórek 1 płaska łyżeczka cukru 1 duży pęczek koperku Przygotowanie: Ziarna słonecznika umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu możemy kilkukrotnie przelać

Blendman
Chleb bez mąki 131

Postanowiłam umilić Wam nieco ciszę na blogu i udostępnić Wam szybki przepis. Chleb jest pewnie dla każdego z nas codziennym pożywieniem. A może by tak urozmaicić sobie kanapki i zamiast tradycyjnego użyć takiego... bez mąki? :) Jeśli jesteście zainteresowani taką opcją to ten wpis jest dla Was. Firma Melvit przygotowała bowiem specjalną mieszankę, dzięki której możecie samodzielnie i bezproblemowo przyrządzić sobie(...)mieszanki widnieje informacja, że chlebek przyrządza się w Thermomixie. Jako, że nie posiadam tego urządzenia, posłużyłam się mikserem a następnie drewnianą łyżką, i chlebek również się udał :) Ja swoje kanapki przyrządziłam z sałatą, żółtym serem, koperkiem i kiełkami rzodkiewki. A Wy z czym zjedlibyście taki chlebek

My simple kitchen
Boczek pieczony majerankowo-czosnkowy. Domowa wędlina. 144

Boczek pieczony w majeranku i czosnku piekę kilka razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa wędlina na kanapki, jako przekąska. Tym razem już zamarynowany boczek posypałam przed samym pieczeniem dodatkowo papryką wędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :) Składniki - ok. 1 kg boczku surowego - 3 ząbki czosnku - majeranek - papryka wędzona mielona - sól(...)aluminiową ( dzięki temu pozostanie bardzo soczysty i łatwo się go kroi ), po wystudzeniu przekładam do lodówki. Boczek podaję na zimno, świetnie smakuje z dodatkiem remulady duńskiej Folwark , lub na kanapce z musztardą. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kiszone jajka 193

całkowitego ścięcia żółtka[1]. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda; mogą też stanowić część innych potraw – na przykład sałatek, kanapek, czy zup.   Składniki: jajek kminku soli woda Przepis: W tym przepisie na Kiszone jajka nie podałem ilości składników. Zależą od liczby jajek i od ilości zalewy, jaką mamy przygotować(...)słoja (lub kamionki), zalewamy wodą z drugiego gotowania i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowane jajka nadają się do jedzenia już po dwóch dniach. Są świetnym dodatkiem do kanapek, podkreślają smak wędlin. Kminkowy aromat nie jest dominujący – tak przygotowane jaja chętnie pałaszują nawet te osoby, które nie lubą kminku w ogóle. Nietypowy smak jaj jest w stanie zaskoczyć gości

Gotowanie-uk
Bezglutenowa lodowa kanapka (a raczej ciastko!) z lodami miodowymi. 120

przyszłościowa sprawa. Póki co, cieszę się, że rynek lodowy w Polsce rośnie w siłę. A Wy, wypatrujcie kolorowego samochodu Pura Vida, bo mają lody w bezglutenowym wafelku! Bezglutenowa lodowa kanapka   Składniki Ciastko białka z 2 dużych jajek 60g orzechów włoskich i migdałów 50g cukru kokosowego + do posypania 2 płaskie łyżki stewii z erytrytolem 40g kakao 1 łyżka mąki(...)piekarnika i pieczemy 17-19minut. 6. Ciastka studzimy na kratce. Jeśli ciastka ładnie wyrosły to przekrajamy niczym bułeczki i wypełniamy łyżką ulubionych lodów.   Artykuł Bezglutenowa lodowa kanapka (a raczej ciastko!) z lodami miodowymi. pochodzi z serwisu

Fill The Bowl
Domowy krem czekoladowy z suszonych daktyli 123

jeść samych suszonych daktyli, ale w kremie mogą być, ale wciąż je czuję. Skład kremu na bazie daktyli można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i od przeznaczenia. Na kanapki i do przełożenia ciasta przyda się bardziej zwarty, a więc dodaj mniej mleka. Do deserów w pucharkach może być rzadszy. Ja zrobiłam krem dwa razy. Stąd dwa przepisy poniżej. Lepiej(...)posmakował mi ten drugi, bo nie był aż tak słodki, był rzadszy i nie tak kakaowy. Na kanapkę też się nadał. Zuzi bardzo smakował i jeden, i drugi. I bez wyrzutów sumienia mogę jej go dać, w przeciwieństwie do gotowca. Polecam!  P. S. Zdjęcie przedstawia wersję drugą. Wersja 1 wg przepisu z programu Niejadki i inne przypadki

Anioszek w kuchni
Szybkie kanapki z chrupkim pieczywem 147

Uwielbiam takie kanapki na szybko, szczególnie kiedy mam mało czasu na przyrządzenie śniadania. Chrupkie pieczywo Tovago jest bardzo wygodne, nie muszę się martwić że nie mam w domu świeżego pieczywa. Składniki: Pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglaneTovago 2-3 jajka ugotowane na twardo Szczypiorek Sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka obieramy, kroimy w plasterki, układamy na pieczywie chrupkim, oprószamy solą i pieprzem. Szczypiorek(...)drobno siekamy, posypujemy kanapki

Bajeczna Kuchnia
Ricotta z rzodkiewką i dymką 114

odpowiada mi ostateczna konsystencja po połączeniu z warzywami. Ricotta jest naprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę do kanapek, która zachwyciła samego Jurka, była wspaniała, kremowa, ale użyłam sera mascarpone w połączeniu z serkiem kozim, to był prawdziwy rarytas, a gotowaliśmy w samym sercu miasta, tuż przy rynku. Dzisiejszy(...)przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako dip do warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy do miseczki

Moja smaczna kuchnia
Pieprzowe gomasio 123

Gomasio to oryginalnie sól sezamowa. Dodaje smaku wielu wytrawnym potrawom, a także prostym kanapkom. Wystarczy niewielka ilość gomasio, aby uatrakcyjnić prosty chleb z masłem. Kiedyś już pokazywałam Wam już na blogu gomasio w wersji podstawowej . Poniższe to moja wariacja, z większym dodatkiem siemienia lnianego, wspomagającego trawienie. Dodatek pieprzu natomiast nadaje pikantności i delikatnie rozgrzewa. Składniki: 100 g siemienia lnianego(...)razem z solą utrzeć w moździerzu. Można również wszystko zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie. Na końcu dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dodawać do kanapek, duszonych i pieczonych mięs, a także do surowych warzyw. Przepis ten znalazł się również w trzecim numerze magazynu "Życie ze smakiem" . Jeśli nie widzieliście go, to musicie koniecznie to nadrobić

Codzienna kuchnia niecodzienna