meksykańskiego przeobraził się w jamajsko-meksykańsko-grecki. Już bez zbędnego gadania, oto przepis: Meksykańska tortilla 6 tortilli podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 ogórka 2 pomidory cebula czerwona cebula 1 puszka kukurydzy oliwki 20 dag sera żółtego ostra papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, sól, pieprz Kurczaka dokładnie umyć i pokroić w dość drobną kostkę(...)kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku. Ok. 10 minut w 150 C. Sos czosnkowy 180 g jogurtu naturalnego 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy czosnek (według uznania) sól i pieprz Czosnek dokładnie obrać i przepuścić przez praskę, wymieszać wszystkie składniki na gładki sos. Jeśli nie przepadamy za dużymi grudkami czosnku można dodatkowo zmiksować
Przepysznik - BLW i nie tylkodomowym winegretem Na taką sałatkę zawsze znajdą się chętni. A ilu smakoszy tyle wersji! Powstają u mnie podobne sałatki z wszelakimi serami: fetą, parmezanem czy pleśniowymi, warzywami, np. ogórkiem, cukinią, grillowanymi bakłażanami, paprykami czy pomidorem, kaparami, kolorowymi oliwkami, nawet marynowanymi warzywami, patisonami. Dodaję suszone owoce, prażone migdały lub orzechy, do tego rozmaite dressingi. No masa pomysłów i smaków! Ilu kucharzy(...)pokrojonej w kostkę mozzarelli 60 g marchewki (połowa średniej) 50 g czarnych oliwek 70 g suszonych pomidorów w oleju posiekanych WINEGRET: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy łyżeczka miodu 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego opcjonalnie: posiekana szalotka sól i pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE: Na półmisku rozkładam sałaty. Układam na nie posiekaną w kostkę mozzarellę, oliwki oraz suszone pomidory. Marchew
Zasmakuj KuchniSkładniki: 500-650 gramów żeberek wieprzowych 2-3 łyżki przyprawy do żeberek z miodem 1 cebula 3 łyżki musztardy (u mnie sarepska) oliwa z oliwek garść natki pietruszki Musztardę, przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy z oliwek i natkę pietruszki mieszamy w salaterce Mięso myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Żeberka nacieramy marynatą(...)żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki temu woda będzie parować i mięso nie wyschnie Pieczemy bez przykrycia ok. 1 godziny (może być 15 minut dłużej) Podałam z zapiekanymi ziemniakami , ogórkiem kiszonym oraz sałatą polaną jogurtem naturalnym Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam(...)dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła, świat jest piękny, a i diadem wydaje się trzymać na głowie bardziej prosto
ladykitchenFood) opakowanie miksu sałata, ok. 4 duże garście płatki drożdżowe do posypania (Look Food) 100-120 g makaronu (u mnie z czerwonej soczewicy) Marynata do tofu: 2 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki oleju kokosowego (Look Food) 2 łyżeczki aminosu kokosowego Dressing: 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego (Look Food) 1 łyżeczka syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny(...)patelni do zrumienienia, co chwilę mieszając. W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj dressing mieszając wszystkie wymienione składniki. Następnie na talerz wyłóż sałatę (możesz dodać też pomidory, ogórka czy paprykę), ułóż makaron i tofu oraz polej przygotowanym dressingiem
Zdrowie na języku :PKolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło
Czarnawisienkazrobić pyszny obiadek Wystarczy kawałek piersi i kilka dodatków Co nam trzeba? pół kg piersi z kurczaka plastry wędzonego boczku- 4 sztuki 2 cebule łyżeczka musztardy olej rzepakowy przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie -po pół łyżeczki płaskiej woda: 100-150ml łyżka mąki Robimy! Tniemy pierś na kotlety- 4 sztuki powinny spokojnie wyjść Rozbijamy i kładziemy plaster boczku(...)dajemy przyprawy. Podlewamy wodą i kładziemy w nią nasze roladki. Dusimy około 25 minut często przekręcając w cebuli. Na koniec zagęszczamy łyżką mąki. Pyszne z ryżem i buraczkami lub ogórkiem kiszonym. Jeśli chcecie mieć delikatniejszy sos to można zagęścić śmietaną. Smacznego. Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
Latosiowydomzamian za to są zielone oliwki i por. Jest rewelacyjna, ubóstwiam i kocham. Spróbujcie moją wersję,czasami zamiast majonezu dodaję również zmiksowane awokado z jogurtem i musztardą. W ten sposób można zaopatrzyć organizm w dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych,potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz drogie Panie, Panowie, droga młodzieży polifenoli i flawonoidów walczących z wolnymi rodnikami. Dziś natomiast(...)pieprz sól Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie oczyścić ale nie obierać. Ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler. Po przestygnięciu pokroić w kostkę, wielkość według uznania. Pokroić również jajka, oliwki i ogórki. Wymieszać dodać majonez, sól, pieprz. Podawać z różnego rodzaju wędlinami
pieprzny smaczekszczypta chili -łyżka ciemnego sosu sojowego -sól -pieprz -80 ml zimnej przegotowanej wody Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na tarce o drobnych oczkach ogórki, dodajemy resztę suchych przypraw przypraw. Wyrabiamy mięso na gładką puszystą masę dolewając stopniowo wodę. Woda jest ważna, bo spulchnia mięso wołowe. Po wyrobieniu jest gładkie i aksamitne. Mięso odstawiamy(...)mój przepis na ziołową marynatę: -1 kg małych ziemniaków -4 łyżki oliwy z oliwek -łyżka soku z cytryny -łyżeczka ziół prowansalskich -łyżeczka rozmarynu -łyżeczka papryki słodkiej -łyżeczka musztardy delikatesowej -sól -pieprz Do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły. Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki, polewamy przygotowaną miksturą i dokładnie mieszamy. Wkładamy
Kulinarne przemysleniaposmakują! 8 jajek (średnich lub większych) 125g wędzonego łososia 2 lub 3 łyżki chrzanu (zależy od ostrości oraz naszych smaków) 2 łyżki majonezu (koniecznie dobrej jakości) 1 łyżka musztardy sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku do dekoracji: świeży koperek lub szczypiorek Kaloryczność 1 połówki jajka faszerowanego: około 100 kcal. Sposób wykonania jajek faszerowanych łososiem. Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu(...)pozostałe 100g drobno siekam nożem i umieszczam w miseczce. Żółtka z ugotowanych jajek rozgniatam za pomocą widelca i dodaję do posiekanego łososia. Dodaję 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę musztardy i doprawiam do smaku przyprawami. Na sam koniec dodaję 2 łyżki chrzanu. Całość mieszam i próbuję, jeśli zajdzie potrzeba smakowa to dodaję jeszcze 1 łyżkę chrzanu i przypraw do smaku. Farsz
Ania gotujeposmakują! 8 jajek (średnich lub większych) 125g wędzonego łososia 2 lub 3 łyżki chrzanu (zależy od ostrości oraz naszych smaków) 2 łyżki majonezu (koniecznie dobrej jakości) 1 łyżka musztardy sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku do dekoracji: świeży koperek lub szczypiorek Kaloryczność 1 połówki jajka faszerowanego: około 100 kcal. Sposób wykonania jajek faszerowanych łososiem. Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu(...)pozostałe 100g drobno siekam nożem i umieszczam w miseczce. Żółtka z ugotowanych jajek rozgniatam za pomocą widelca i dodaję do posiekanego łososia. Dodaję 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę musztardy i doprawiam do smaku przyprawami. Na sam koniec dodaję 2 łyżki chrzanu. Całość mieszam i próbuję, jeśli zajdzie potrzeba smakowa to dodaję jeszcze 1 łyżkę chrzanu i przypraw do smaku. Farsz
Ania gotujeporcje) mieszanka sałat - opakowanie 120-170 g lub główka sałaty warzywa - wybieramy 3-4 składniki pomidorki koktajlowe (8 sztuk) /pomidor (1 sztuka)/suszone pomidory (4 sztuki) świeży ogórek (kawałek - z 6 cm)/ogórek kiszony lub konserwowy (dwa-trzy) papryka oliwki (10 sztuk) awokado (1 sztuka) kukurydza z puszki (małe opakowanie) pół małej cukinii grillowanej pieczarki grillowane(...)prażonej 2 łyżeczki chia 1 opakowanie mozzarelli pół opakowania fety sos - oczywiście tylko jednego sosu używamy: sos czosnkowy (czosnek, sól, majonez, mleko) sos miodowo-musztardowy (miód i musztarda) sos na bazie oliwy z oliwek (sama oliwa lub oliwa, ocet winny, woda, sól, pieprz i zioła) Przygotowanie : 1. Na talerze wykładamy mieszankę sałat. 2. Z drugiej części tabeli wybieramy
dobra gospodyni dom wesołym czyniprzełknąć ) cukinia olej do smażenia Wykonanie: Panierka: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki. Do naczynia z siemieniem dodajemy musztardę. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Cukinia: Cukinię myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy poprzecznie na 2 lub 3 części w zależności od jej rozmiaru. Następnie, każdy kawałek kroimy na grubsze(...)Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone filety układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, że wchłonął nadmiar oleju. Podajemy z ziemniakami i sałatką np. z ogórka, pomidora i sałaty zielonej w pomarańczowym sosie . Smacznego! Artykuł Filety z cukinii w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plciągle oczami i nie jęczała „jezzzuuu”. Pajdy… hmm… masło czosnkowe okazało się być margaryną z vegetą, cebula fajna, ale dla mnie mogłaby być bardziej pikantna, za to ogórek świetny. Pajda Najcierpliwszego tez mogłaby być pikantniejsza i bez tej obrzydliwej margaryny. W sumie całość ok. W międzyczasie pani przechodząca obok nas wygłosiła zdanie, że dziś uczciwej słoniny już(...)ktoś koło niego z nożem lata. Rozważam możliwość podłączenia go pod prąd.Potrzebujemy:1,5 kg ładnego surowego boczku4 cebuległówkę czosnkujedno jabłko nieobranejedną papryczkę chilli2 łyżeczki kminku całego2 łyżki musztardy (sarepska, dijon, jaką lubicie)łyżeczkę miodułyżkę sosu sojowegołyżeczkę octu balsamicznegosól, pieprznaczynie do zapiekaniaPiekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Dno naczynia smarujemy lekko olejem, układamy obrane: cebulę, jabłko, papryczkę i poprzecinane, nieobrane
ladykitchentartego parmezanu do posypania wierzchu Każdą kromkę chleba smarujemy musztardą Dijon tylko z jednej strony. Na wierzchu jednej kromki układamy szynkę oraz ser, po czym zamykamy drugą kromką (musztarda musi być wewnątrz). Taki tost smarujemy teraz po zewnętrznych stronach masłem. Włączamy opiekacz na jego maksymalną moc i gdy płyty się nagrzeją, wkładamy kanapki do środka. Rumienimy Pana Chrupiącego na złoty(...)nienagrzewający się uchwyt płytę nad kanapką (rozpuszczanie sera trwa dosłownie kilka sekund). Kanapki podawać gorące w towarzystwie sałatki: Składniki na sałatkę: - główka sałaty lodowej - 1 pomidor - 1 zielony ogórek - 50 ml oliwy - pieprz - sok wyciśnięty w polowy cytryny - łyżeczka suszonego koperku - płaska łyżeczka czosnku granulowanego Sałatę siekamy na drobne kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora także kroimy
Poezja Smaków - blog kulinarny