wyglądzie przypomina dużą temperówkę, która posiada dwa otwory: większy i mniejszy. Mniejszy służy do ścierania/krojenia takich warzyw jak: marchewka, pietruszka, większa zaś do cukinii czy ogórków. Prezentowaną Wam obieraczkę posiadam ze sklepu garneczki.pl marki Microplane. Za pomocą tego przyrządu możemy zrobić zdrowy i niskokaloryczny a’la makaron z surowych warzyw(...)idealne rozwiązanie dla osób dbających o linię, oraz jedzących produkty bezglutenowe. Ja zrobiłam wstążki makaronowe z cukinii , wymieszałam je z pesto bazyliowym i tak powstało zdrowe danie warzywne. Post Obieraczka do julienne pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZresztą zawsze , później można iść na długi ..relaksująco – wyszczuplający ..spacer , bo w końcu od czego jest lato … Prostota wykonania , naprawdę skłania do wypróbowania Składniki : 2 małe cukinie , wielkości ogórka szklarniowego , najlepiej w dwóch kolorach , będzie apetyczniej 1 dość duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka , bardzo słodkiej musztardy np.figowej 2 łyżki masła
Ogrodnik w podróżysłoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor. Na moim blogu znajdziecie przepis na ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej kapusty . Dziś pora na odrobinę szaleństwa czyli mix warzywny. Do słoja wrzuciłam to co nawinęło mi się pod rękę i specjalnie dodałam buraki, bo chciałam
Codziennik Kuchennyteż przypasuje i nie bójcie się kombinować i majstrować przy przepisach , one są tylko pomysłem .Wykonanie powinno być Wasze -autorskie Składniki : 5 młodych ziemniaków , niezbyt dużych 1 mała cukinia , wielkości ogórka szklarniowego 500 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyryżu, czy makaronu. Kie dy zrobiłam cukiniową surówkę po raz pierwszy, mój mąż, który nie lubi surowych ogórków się trochę wystraszył (wyglą d mówi, że to starte ogórki) . Smak cukinii je dnak go nie zniechęcił, a wręcz przeciwnie. Szybko zniknęła z miseczki :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1 śre dnia cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko
ChilliJemytarce jarzynowej, ale równie dobrze można ją poszatkować. Surówka godna polecenia i z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz! Składniki: 1/2 główki kapusty 1-2 marchewki 1 mała cukinia (wielkości ogórka gruntowego) 1 średni pomidor biała część pora Sos: 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 łyżki octu z jabłek 1,5 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczka pieprzu 1 niepełna łyżeczka soli
Kuchnia domowa Aniziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce: agrest, czereśnie(...)papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek. SIERPIEŃ Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. Owoce: maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, agrest
Zielona KuchniaSkładniki : 3 kg zielonych, gruntowych ogórków 1 kg młodej cukinii 1/2 kg marchwi 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli 1/4 szklanki soli 7 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 1 i 1/2 łyżki soli dodatkowo: Do każdego litrowego słoika włożyć: 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu(...)czarnego, ciut ziaren gorczycy, kto lubi doda jeszcze kilka plasterków czosnku. Przygotowanie : Umyte ogórki, obraną cebulę i cukinię w skórce pokroić w plastry Obraną marchewkę podgotować lekko w garnuszku, pokroić po ugotowaniu w plasterki Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka lub miski, posypać 1/4 szklanką soli, wymieszać i pozostawić na 2 godz. Przygotować zalewę z podanych składników- zagotować Warzywa
Proste Potrawyvotes ) Cukinia w panierce z kefirem, mega chrupka Cukinia gości u nas na stole całe lato. To podstawowe warzywo w moim ogródku, które uprawiam wręcz na skalę towarową. Zawsze mam przynajmniej 15 krzaczków tego cudu Tak dokładnie, ilość ogromna jak przychodzi czas zbiorów, ale uwierz na słowo, że przerabiamy i wcinamy takie jej ilości, że dla kur musze specjalnie odkładać(...)wkrótce napiszę na moim, kolejnym blogu www.RzeczyPotrzebne.pl, gdzie znajdziesz wile przydatnych patentów i informacji, na temat zdrowego trybu życia Zapraszam do bloga i na obiad składniki: 1-2 cukinie wielkości ogórka szklarniowego – takie są najsmaczniejsze bo nie mają jeszcze wykształconej komory nasiennej. curry, granulowany czosnek, sól i chili do smaku ( na oko lub raczej na smak chrupiąca panierka
Ogrodnik w podróżySałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już czekał z pełnym nakryciem, a ilość sztućców sugerowała długą listę dań;) Siadamy. Na początek woda, wino, sok, a za chwilę pierwsza przystawka – rolada z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Porcja w sam raz na przystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to tylko bardziej rozbudziło mój apetyt. Druga przystawka – szparagi(...)zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym, która została wlana do talerzy na stole. Zupa smakowała wybornie! Esencjonalna
Obiad gotowypowoduje ,że por nie jest gorzki a kapusta ma delikatniejszą konsystencję Polecam , szczególnie teraz , kiedy warzyw jest pod dostatkiem . Składniki : 1/2 małej główki świeżej kapusty 1 mała cukinia -wielkości ogórka szklarniowego 1 dość duża marchewka 1 średni pomidor kawałek pora , taki około 10 cm sos : 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 łyżki octu winnego -białego 1,5 łyżeczki cukru(...)push({}); Kapustę szatkujemy , pora kroimy cieniutko . Przekładamy oba warzywa do miski , zalewamy wrzątkiem , po minucie odcedzamy . Odstawiamy do wystygnięcia . Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo cukinię , tylko ścieramy ze skórką . Dodajemy do kapusty i pora , dokładając pokrojonego pomidora . W małej miseczce łączymy składniki na sos , polewamy nim warzywa . Lekko ugniatając mieszamy całość , aż do uzyskania jednolitego
Ogrodnik w podróżyPonieważ na naszym polu rozpoczął się właśnie sezon na cukinie i ogórki, to w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z tymi warzywami. Może nie jestem jakimś rolnikiem-fanatykiem, ale przyznaję, że niezwykle przyjemnie jest gotować ze składników, które są owocami własnej pracy. Takie warzywka inaczej pachną i smakują. Po pierwsze dlatego, że nie ma w nich chemii(...)drugie dlatego, że... są własne, wypielęgnowane, osobiście doglądane, i to jest jakaś magia :) Dzisiaj, na dobry początek, zapiekanka na francuskim cieście, której jednym z głównych składników jest cukinia właśnie. Czytaj więcej
Pichceniomaniaciężko się przełamać , uwierzcie one są naprawdę smaczne , a przyrządzać można je w dowolny sposób , nerki pasują niemal do wszystkiego Składniki : 4-5 nerek wieprzowych 1 mała cukinia ( wielkości ogórka szklarniowego ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża, łyżka masła ,klarowanego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nerki przekrawamy na pół , wycinamy twardą białą(...)nosa , bez obawy ,że zostaniemy uraczeni aromatem uryny .. Cóż , nerki pyszne , ale mają swoje ale… Po przestudzeniu kroimy w paseczki , cebulkę obieramy , również kroimy w piórka , a cukinię i pieczarki , bez obierania w plasterki . Na patelni rozgrzewamy masło , podsmażamy na nim wyciśnięty praska czosnek z cebulą , aj się zezłocą , dokładamy pieczarki i nerki . Po upływie 3-4 minut smażenia
Ogrodnik w podróżysklepach nie brakuje , a i cukinia już się pokazała , tak więc warto skorzystać Doskonałe , chrupiące i delikatne , czego chcieć więcej Składniki : 1/2 średniej wielkości batata 1 mała , cukinia , wielkości ogórka 1/2 szklanki mrożonego , zielonego groszku 1 łodyga selera naciowego 2 szalotki 1/2 papryki czerwonej cienkościennej – spiczastej ( bardziej chrupka ) 2 strąki żółtego chilli 1 łyżeczka, siekanych liści kolendry ( lub suszonych(...)trochę na oko , bo wszystko zależy ,ile wody puszczą warzywa , a tego nigdy nie da się przewidzieć Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach . Batat najpierw musi być obrany , cukinia ze skórką , szalotki obrane Czosnek , wyciśnięty praską ,chilli drobniutko posiekane . Całość wkładamy do miski , dodajemy przyprawy, groszek ( przelany wcześniej gorącą , wodą , na sitku ) , sól i miód ,jajko , mąkę , wodę , mieszamy
Ogrodnik w podróży