Sezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka....... ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie. Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka
Swojskie jedzonkoowoców w kolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe
Smaki Ewydużym powodzeniem cieszą się zupy z owoców sezonowych. Równie dobrym pomysłem na letnie dni jest gazpacho . Zupa ta może być zielona lub czerwona. Zieloną przygotujemy z zielonej papryki, cukinii lub ogórka, a czerwoną z pomidorów i czerwonej papryki. Można dodać szczypiorek, czosnek lub cebulę. Przyprawy, które nadadzą gazpacho właściwego smaku i aromatu to: sól, czarny pieprz, bazylia, oregano i oliwa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje
W kuchni KatieGrzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki: 1 kg pieczarek 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 marchewka 2 łyżki cukru Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki
Tradycyjna Kuchniarzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnowotwory i chorobę wieńcową. ZASTOSOWANIE W KUCHNI Orzechowy smak i aromat oleju arganowego powoduje, że nadaje się on świetnie do sałatek warzywnych - na bazie pomidorów, ogórka czy cukinii. Jest też dobrym dodatkiem na tza-tzików, potraw z ryb i mięsa. Również sosy i marynaty na bazie oleju arganowego będą miały charakterystyczny aromat. Jako, że jest on bogaty
Katsuumikażdym razem z olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól
Gosia gotujeSkładniki na 7-8 sajgonek:1 długa marchewka1/2 świeżego ogórka1 cukiniaszczypior7-8 płatów papieru ryżowegoSos do sajgonek:1 łyżka sosu sojowego2 łyżki wody1 łyżeczka cukru trzcinowego1
Tajskie smakiBędąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się czy nie włożyć ich całych do słoika. Końcowo uznałam, że pokrojone wyglądają lepiej i dzielnie dobrnęłam do końca z pomocą
Brzuszki Łakomczuszkibędzie podsumowanie - wpisy po które najczęściej sięgacie - moje top 10! 10 980 wejść Oooooostre papryczki w słoiku Będąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się
Brzuszki Łakomczuszkikońcu wsypujemy curry, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki *** *** Ogórki rozcinamy na ćwiartki lub jeśli są większe to na ósemki *** *** Paprykę myjemy i kroimy w paseczki *** *** Do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę gorczycy, 1 goździk oraz po dwie kulki pieprzu *** *** Ogórki z papryką przekładamy do słoików *** *** Słoiki zalewamy jeszcze ciepłą zalewą(...)dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ogórki w curry pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsałatkę na 2 porcje 200g miksu sałat duża pierś z kurczaka ok. 200g 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu 10 pomidorków koktajlowych 1-2 ogórki gruntowe 1/2 cukinii oliwa z oliwek 35g parmezanu Możecie do sałatki dodać swoje inne ulubione składniki. To może być na przykład czerwona papryka, oliwki, czerwona cebula. Składniki na sos musztardowy 1 łyżka(...)plasterki kładziemy na patelni, skrapiamy oliwą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu i grillujemy z dwóch stron. Na talerzu układamy miks sałat, pomidorki przekrojone na połówki, ogórka pokrojonego na półplasterki. Na wierzchu układamy grillowaną cukinię, kurczaka pokrojonego w paseczki, albo dużą kostkę. Całość polewamy przygotowanym sosem musztardowym i posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeszcze dżem, ale najpierw muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę ;)W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże(...)pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy,kilka ziaren ziela angielskiego,mały listek laurowy,1/2 - 1/3 łyżeczki ziaren białej gorczycy.Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i przestudzić.Cukinię pokroić w słupki. Jeśli jest już duża, to wydrążyć środek z pestkami, obrać ze skóry jeśli jest twarda. Pokroić w słupki lub inne dowolne formy. Układać
Codzienna kuchnia niecodziennazimę, przypominam że czasu zostało już niewiele. Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty gorczyca czosnek koper olej zalewa 4 szkl wody 3/4 szkl octu(...)łyżka soli 2 łyżki cukru A jak to zrobić: Ogórki umyć i pokroić lub zetrzeć na plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, usunąć nasiona i również pokroić na plasterki. Paprykę przekroić na cztery, pokroić w cienkie paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w pióra i przelać na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki
Kuchnia w opałach