czerwone papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki 2 zielone cukinie 2 żółte cukinie 1 bakłażana 4 cebule 3 kg pomidorów obranych i pozbawionych pestek (to ważne) 10 sztuk sporych pieczarek łyżeczkę ostrej, wędzonej papryki, jeśli nie macie to małą papryczkę chilli 10 sztuk średnich ogórków konserwowych sól, pieprz, trzy ząbki czosnku Na dno garnka(...)wlałam łyżkę oliwy. Warzywa pokroiłam – paprykę i pieczarki w paski, cukinie i bakłażana w kostkę, cebulę w piórka, obrane i wypestkowane pomidory w kostkę, ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki, przykryłam i zostawiłam na 15 minut. Jeśli wasz garnek przypala, na tym etapie dolejcie pół szklanki bulionu warzywnego. Po tym czasie przemieszałam
ladykitchenkuchni pojawiają się świeże owoce oraz warzywa. Pomysł na ten obiad idealny jest na letni czas, kiedy do dyspozycji mamy młodą kapustę, cukinię oraz świeży koperek. Do młodej kapusty zawsze dodaję wodę z kiszonych ogórków. Danie jest niezwykle proste, zapraszam Kochani do zapoznania się z przepisem Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cukinia 5 ziemniaków 1 mała marchewka(...)majeranek oliwa Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze części i gotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Warzywa zalewamy wodą oraz wodą z kiszonych ogórków. Ugotowaną kapustę lekko odciskamy z wody i siekamy. Dodajemy ją do warzyw. Całość dusimy. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie dodajemy
Via GustoPapryka 5. Ogórek kiszony 6. Pomidory 7. Jabłka sól, pieprz, olej Kabaczka lub cukinie obieramy ze skórki i nasion, kroimy w kostkę, pomidory należy sparzyć przed pokrojeniem i obrać ze skórki. Pozostałe składniki również kroimy w kostkę. Najpierw na rozgrzany olej wrzucamy paprykę i wędlinę, lekko smażymy na wolnym ogniu potem dodajemy cebulę, potem ogórki, dalej dusimy
Jadło i czytadłokurczaka z rosołu: Kotlety z kurczaka i ogórków. Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem świeżego ogórka i marchewki z rosołu to świetny pomysł na obiad. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Ja zawsze znajdę dla nich nietypowe zastosowanie. Bardzo lubimy kotlety z mięsa i warzyw np. kotlety z kurczaka i cukinii . Tym razem postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka(...)ogórków, gotowanego kurczaka z rosołu drobno się kroi, a ogórka ściera na tarce, dodatek gotowanej marchewki wieńczy dzieło. Aby masa na kotlety nie była zbyt wodnista, startego ogórka trzeba lekko posolić i zostawić na durszlaku aby nadmiar płynu odciekł, następnie wystarczy ogórka lekko odcisnąć i dodać do kurczaka wraz z pokrojoną marchewką. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew10 szt daktyle garść rodzynki10 ząbków obranego czosnkuprzyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki bulionu z drobiuodrobinę oliwy z oliwekżadnych innych przypraw(...)sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i i przyprawa. Na górze układamy czosnek i rozsypujemy daktyle i rodzynki. Podlewamy bulionem. Nakrywamy kominem
Kulinarny karnet ChristopheraOgórki po królewsku – pyszne i ekspresowe w wykonaniu! Rewelacyjna marynowana sałatka z ogórków, którą możemy jeść już po godzinie od przygotowania. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs, ryb, kanapek, potraw z rusztu, a po zmieszaniu z jogurtem naturalnym możemy serwować ją jako pyszną mizerię do ziemniaczków. Polecam! Składniki: około 0,5 kg ogórków gruntowych(...)Ogórki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki *** *** Obrane ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce *** *** Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy *** *** Ogórki razem z zalewą przekładamy do słoika, zamykamy i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ogórki możemy przechowywać w lodówce
Blog z ApetytemPolecam, zwłaszcza jak lubicie ogórki kiszone czy jeszcze bardziej małosolne to cukinia w takiej postaci na pewno Wam posmakuje, jest lekko krucha, delikatna ale się nie rozpada i co najważniejsze nie jest kwaśna. Kiszonki w okresie jesienno zimowy to naprawdę cenny składnik naszej diety i jedzmy ich jak najwięcej. Składniki: zawsze 1 łyżka soli na 1 litr wody korzeń
Gotowanie...to proste !sposób na rewelacyjną surówkę do obiadu. Jest pyszna i bardzo zdrowa Polecam wypróbować póki jeszcze sezon na cukinię w pełni :-) SKŁADNIKI -1 duża cukinia -1 duża marchew -1 średnia cebula -2 średnie ogórki gruntowe ze skórą -pieprz, sól do smaku -pół łyżki cukru -3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego Cukinię trzemy na tarce jarzynowej razem(...)Solimy około 1 łyżeczką soli (płaską) i odkładamy aby puściła sok. W osobnej misce trzemy na tarce jarzynowej marchew, cebulę oraz ogórki. Wszystko mieszamy, zostawiamy na chwilkę, odciskamy nadmiar soku, jeśli się pojawił. Następnie cukinię dokładnie odciskamy i dodajemy do całości, mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz oraz troszkę soli i śmietanę-mieszamy i surówka gotowa :-) Jest rewelacyjna, polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCukinia to niemalże doskonałe warzywo. Możemy stworzyć z niej wyśmienite przetwory, sałatki obiadowe, dania główne, zupy, a nawet słodkości. Ja jestem miłośniczką wszystkich tych odmian. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na cukinię marynowaną. To mój sprawdzony sposób na chrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Taką cukinię wykorzystuję podobnie jak ogórki konserwowe. Podaję do obiadu, do grilla(...)Dobrze się też sprawdza na imprezach jako zakąska, czy unikatowy składnik do wszelkiej maści sałatek z majonezem. Polecam :) Składniki ( na 5 słoików o poj. 900 ml ) - 2.5 kg cukinii - mała główka czosnku - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - gorczyca Zalewa - 2,5 litra wody - 3.5 łyżki soli kamiennej - 4 łyżki cukru - 1,5 szklanki octu 10% Wykonanie Cukinię
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna surówka do obiadu Składniki - 2 cukinie ok 30 cm - 1 cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek Doprawić wszystko sosem sałatkowym
W królestwie smaków Beatymłodej cukinii Surówka z młodej cukinii jest pyszna . To warzywo jeśli jest świeże , jest dosłownie słodkawe w smaku . Ten przepis nie będzie rozległy gdyż surówka ta ma jedną wielką zaletę , a mianowicie mało składników Smakuje doskonale i wygląda spektakularnie . Polecam szczególnie teraz , kiedy mamy sezon na to właśnie warzywo składniki : 1 średniej wielkości , młoda cukinia najlepiej wielkości dużego ogórka szklarniowego
Ogrodnik w podróżymłoda cukinia. składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności 1 litr: 2 liście chrzanu, gałązka kopru z nasionami, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu zalewa 1 litr zimnej przefiltrowanej wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe. Do każdego(...)słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię przykryć drugim liściem chrzanu. Sól rozpuścić w zimnej przefiltrowanej wodzie. Zalewą zalać cukinię aby była cała przykryta. Słoiki zakręcić i odstawić do ukiszenia. Podczas pierwszych dni fermentacji słoiki moga nieco ciec więc
Monia miesza i gotujeSurówka z marchewką i cukinią Pyszna i kolorowa surówka, która świetnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do obiadu. Składniki: 1 marchewka 1 młoda cukinia 1 jabłko 2 kiszone ogórki ok 5 rzodkiewek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka miodu *** Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie odciskamy(...)nadmiaru soku *** *** Cukinię, marchew, jabłko oraz rzodkiewki również ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach *** *** Wszystkie starte warzywa przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i miodem. Dokładnie mieszamy *** *** Podajemy jako dodatek do obiadu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z Apetytemchodzi o różnorodność i ulubione smaki, no i to co mamy pod ręką. Do przepisu śmiało można było użyć ciecierzycy czy ryżu, pieczarki zamienić na cukinię, a pomidory i ogórki na inne ulubione warzywa. Najważniejsze, by wszystko dobrze się komponowało i na długo nas nasyciło
Cooking Monsterdodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane. Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię