zielonego w jogurcie z czarnuszką Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Serek wiejski z papryką i ogórkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Sałatka jajeczna z brokułami, papryką i czarnuszką Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z ogórków małosolonych Leczo Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Grillowane kanapki razowe(...)dwóch wersjach Chrupiące grzanki czosnkowe Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Sałatka z soczewicy i cukinii
Moja smaczna kuchniałyżka oliwy z oliwek 3 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka płatków owsianych sól, pieprz, tymianek Dip: 3 łyżki jogurtu greckiego 5 rzodkiewek 100 g ogórka zielonego 2 łyżeczki szczypiorku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię, i batata ścieramy na tarce o grubych oczkach (odciskamy sok z cukinii), Cebulę drobno siekamy. Mieszamy warzywa, dodajemy jajko, oliwę ,płatki, otręby i przeciśnięty przez praskę czosnek(...)papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podajemy z dipem - jogurt mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, startą (lub posiekaną) rzodkiewką i ogórkiem, doprawiamy solą i pieprzem, Smacznego :) 1 porcja (3 placuszki z dipem) - 325 kcal: - białka - 12 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany - 40 g - błonnik - 9 g Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne Rewelacjerazem burger warzywno ryżowy. Podstawą burgerów jest kleisty ryż i sporo drobno krojonych, podduszonych warzyw. Dodatki do burgera można przygotować takie same jak do klasycznych hamburgerów: cebula, kiszone ogórki, pomidory, majonez, ketchup, sałata. W wersji wzbogaconej dodaję suszone pomidory i prażoną cebulką. Smaczne, zdrowe i szybkie danie, dobre na każdą okazję. Print Burger warzywno - ryżowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm(...)International Keyword ryż, warzywa Prep Time 20 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 55 minutes Author Anna Ingredients 200 g białego ryżu najlepiej kleistego 100 g drobno posiekanej cukinii 1 średnia marchew pokrojona w kostkę 1 średnia cebula drobno posiekana 6 łyżek soczewicy z puszki 4 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżeczka oregano 2 łyżki siekanej zielonej natki
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: Kasza bulgur 100 g Cukinia 250 g Cebula czerwona mała Papryk czerwona 1/2 Papryka zielona 1/2 Pomidorki cherry 200 g Ogórek zielony Sok z cytryny 2 łyżki Olej łyżka(...)Sól Pieprz Natka pietruszki 2 łyżki Przygotowanie: Kaszę bulgur gotować w osolonej wodzie do miękkości. Przełożyć do miski. Dodać pokrojoną, bez skórki i gniazd nasiennych cukinię. Kolejno dodać pokrojoną paprykę, ogórka, cebulę, pomidorki. Całość doprawić sokiem z cytryny, olejem, solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje
Kulinarne przygodyczerwone papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki 2 zielone cukinie 2 żółte cukinie 1 bakłażana 4 cebule 3 kg pomidorów obranych i pozbawionych pestek (to ważne) 10 sztuk sporych pieczarek łyżeczkę ostrej, wędzonej papryki, jeśli nie macie to małą papryczkę chilli 10 sztuk średnich ogórków konserwowych sól, pieprz, trzy ząbki czosnku Na dno garnka(...)wlałam łyżkę oliwy. Warzywa pokroiłam – paprykę i pieczarki w paski, cukinie i bakłażana w kostkę, cebulę w piórka, obrane i wypestkowane pomidory w kostkę, ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki, przykryłam i zostawiłam na 15 minut. Jeśli wasz garnek przypala, na tym etapie dolejcie pół szklanki bulionu warzywnego. Po tym czasie przemieszałam
ladykitchenkuchni pojawiają się świeże owoce oraz warzywa. Pomysł na ten obiad idealny jest na letni czas, kiedy do dyspozycji mamy młodą kapustę, cukinię oraz świeży koperek. Do młodej kapusty zawsze dodaję wodę z kiszonych ogórków. Danie jest niezwykle proste, zapraszam Kochani do zapoznania się z przepisem Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cukinia 5 ziemniaków 1 mała marchewka(...)majeranek oliwa Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze części i gotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Warzywa zalewamy wodą oraz wodą z kiszonych ogórków. Ugotowaną kapustę lekko odciskamy z wody i siekamy. Dodajemy ją do warzyw. Całość dusimy. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie dodajemy
Via GustoPapryka 5. Ogórek kiszony 6. Pomidory 7. Jabłka sól, pieprz, olej Kabaczka lub cukinie obieramy ze skórki i nasion, kroimy w kostkę, pomidory należy sparzyć przed pokrojeniem i obrać ze skórki. Pozostałe składniki również kroimy w kostkę. Najpierw na rozgrzany olej wrzucamy paprykę i wędlinę, lekko smażymy na wolnym ogniu potem dodajemy cebulę, potem ogórki, dalej dusimy
Jadło i czytadłokurczaka z rosołu: Kotlety z kurczaka i ogórków. Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem świeżego ogórka i marchewki z rosołu to świetny pomysł na obiad. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Ja zawsze znajdę dla nich nietypowe zastosowanie. Bardzo lubimy kotlety z mięsa i warzyw np. kotlety z kurczaka i cukinii . Tym razem postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka(...)ogórków, gotowanego kurczaka z rosołu drobno się kroi, a ogórka ściera na tarce, dodatek gotowanej marchewki wieńczy dzieło. Aby masa na kotlety nie była zbyt wodnista, startego ogórka trzeba lekko posolić i zostawić na durszlaku aby nadmiar płynu odciekł, następnie wystarczy ogórka lekko odcisnąć i dodać do kurczaka wraz z pokrojoną marchewką. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew10 szt daktyle garść rodzynki10 ząbków obranego czosnkuprzyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki bulionu z drobiuodrobinę oliwy z oliwekżadnych innych przypraw(...)sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa. Teraz tak samo marchewka i i przyprawa. Na górze układamy czosnek i rozsypujemy daktyle i rodzynki. Podlewamy bulionem. Nakrywamy kominem
Kulinarny karnet ChristopheraOgórki po królewsku – pyszne i ekspresowe w wykonaniu! Rewelacyjna marynowana sałatka z ogórków, którą możemy jeść już po godzinie od przygotowania. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs, ryb, kanapek, potraw z rusztu, a po zmieszaniu z jogurtem naturalnym możemy serwować ją jako pyszną mizerię do ziemniaczków. Polecam! Składniki: około 0,5 kg ogórków gruntowych(...)Ogórki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki *** *** Obrane ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce *** *** Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy *** *** Ogórki razem z zalewą przekładamy do słoika, zamykamy i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ogórki możemy przechowywać w lodówce
Blog z ApetytemPolecam, zwłaszcza jak lubicie ogórki kiszone czy jeszcze bardziej małosolne to cukinia w takiej postaci na pewno Wam posmakuje, jest lekko krucha, delikatna ale się nie rozpada i co najważniejsze nie jest kwaśna. Kiszonki w okresie jesienno zimowy to naprawdę cenny składnik naszej diety i jedzmy ich jak najwięcej. Składniki: zawsze 1 łyżka soli na 1 litr wody korzeń
Gotowanie...to proste !sposób na rewelacyjną surówkę do obiadu. Jest pyszna i bardzo zdrowa Polecam wypróbować póki jeszcze sezon na cukinię w pełni :-) SKŁADNIKI -1 duża cukinia -1 duża marchew -1 średnia cebula -2 średnie ogórki gruntowe ze skórą -pieprz, sól do smaku -pół łyżki cukru -3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego Cukinię trzemy na tarce jarzynowej razem(...)Solimy około 1 łyżeczką soli (płaską) i odkładamy aby puściła sok. W osobnej misce trzemy na tarce jarzynowej marchew, cebulę oraz ogórki. Wszystko mieszamy, zostawiamy na chwilkę, odciskamy nadmiar soku, jeśli się pojawił. Następnie cukinię dokładnie odciskamy i dodajemy do całości, mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz oraz troszkę soli i śmietanę-mieszamy i surówka gotowa :-) Jest rewelacyjna, polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCukinia to niemalże doskonałe warzywo. Możemy stworzyć z niej wyśmienite przetwory, sałatki obiadowe, dania główne, zupy, a nawet słodkości. Ja jestem miłośniczką wszystkich tych odmian. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na cukinię marynowaną. To mój sprawdzony sposób na chrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Taką cukinię wykorzystuję podobnie jak ogórki konserwowe. Podaję do obiadu, do grilla(...)Dobrze się też sprawdza na imprezach jako zakąska, czy unikatowy składnik do wszelkiej maści sałatek z majonezem. Polecam :) Składniki ( na 5 słoików o poj. 900 ml ) - 2.5 kg cukinii - mała główka czosnku - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - gorczyca Zalewa - 2,5 litra wody - 3.5 łyżki soli kamiennej - 4 łyżki cukru - 1,5 szklanki octu 10% Wykonanie Cukinię
Kuchnia z widokiem na ogródPyszna surówka do obiadu Składniki - 2 cukinie ok 30 cm - 1 cebula - 1 pęczek kopru - 6 ogórków kiszonych - 1 sos sałatkowy koperkowy - 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - cukinie zetrzeć na średniej tarce dobrze odcisnąć wytworzony sok .Dodać starte ogórki na grubej tarce ,pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek Doprawić wszystko sosem sałatkowym
W królestwie smaków Beatymłodej cukinii Surówka z młodej cukinii jest pyszna . To warzywo jeśli jest świeże , jest dosłownie słodkawe w smaku . Ten przepis nie będzie rozległy gdyż surówka ta ma jedną wielką zaletę , a mianowicie mało składników Smakuje doskonale i wygląda spektakularnie . Polecam szczególnie teraz , kiedy mamy sezon na to właśnie warzywo składniki : 1 średniej wielkości , młoda cukinia najlepiej wielkości dużego ogórka szklarniowego
Ogrodnik w podróży