ogórki z cukinia - 1263 przepisów (strona:5/85)

Leczo z ogórkiem i kiełbasą 181

warzyw i kiełbasy. Do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1  papryka  czerwona, 1  papryka  żółta, 1 cebula, 20 dag kiełbasy cienkiej, 1  cukinia, 1  ogórek, 3  pomidory, oliwa, sól, pieprz, zioła   prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Cebulę kroję w kostkę. Cukinię obieram(...)kroję na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz ogórka obieram i kroję w plasterki. Pomidory kroję w ósemki.  2.  Na oliwie podsmażam kiełbasę razem z cebulą. Dodaję paprykę, ogórka oraz cukinię. Duszę na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Dodaję pomidory i duszę kolejne 5 minut.   3.  Leczo doprawiam do smaku solą, pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kiszona cukinia 142

Zepsute? Stare? A może to jakiś żart?  Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi(...)zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie (jeśli macie dużą cukinię, to wyrzućcie pestki) - czosnek - korzeń chrzanu - łodygi kopru - sól - woda To tradycyjny

Smakuje zdrowo
Jesienna sałatka do słoików 72

zapisania przepisu na fajną sałatkę do słoików z wykorzystaniem przerośniętej cukinii i ogórków. Najlepsza do hot-dogów ale także jako dodatek do obiadu :) Składniki na ok 10 dużych słoików:   4 kg większych ogórków 2 cebule białe 2 cebule czerwone 2 kg cukinii 500g marchewki 3 czerwone papryki Zalewa: 2 szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego(...)szklanki octu (300g) 4 duże łyżki soli do przetworów (160g) 2 szklanki cukru (400g) Sposób przygotowania: Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebule siekamy w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zalewamy gorącą zalewą. Przykrywamy i pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem 69

siebie wegan, może im zrobię tytułowy makaron. Ale może wyczaruję coś bardziej kolorowego. W końcu jest sezon na paprykę. No nieważne, znowu schodzę z tematu. Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem miał wyglądać dokładnie tak jak na zdjęciu. Od początku chciałam żeby były w nim jedynie zielone warzywa. Miało być to wszystko stonowane, ale nie za bardzo ascetyczne(...)cukinię. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili w cienkie plasterki, imbir kroimy w mniejsze kawałki (nie za drobno). W woku (lub na zwykłej patelni, jeżeli nie macie woka) porządnie rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, chili, cebulę, czosnek chwilę obsmażamy na mocnym ogniu (dosłownie minutę), cały czas mieszamy, żeby nic się nie przypaliło. Następnie dodajemy do nich ugotowany groszek, ogórek, imbir

Kardamonovy
Sałatka gyros z ogórków i cukinii 2407

1 kg cukinii 1 opakowanie przyprawy gyros  40 dag cebuli 2,5 łyżki soli 30 dag cukru 6 łyżek oliwy 1/2 główki czosnku 1 szklanka octu Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plastry. Jeśli macie dużą cukinię, z grubą skórką, to należy ją obrać, wydrążyć środek a następnie pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić

My simple kitchen
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 583

zawsze można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie(...)tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli chcecie zakonserwować więcej na zimę – łatwo tutaj odpowiednio zwiększyć proporcje. Umyte warzywa kroimy – większe, takie jak ogórki, cebula, cukinia czy patisony – w cienkie plastry, półplasterki lub paski. Mniejsze i drobniejsze jak ostra papryka – w cieniutkie paseczki, fasolkę – w krótkie słupki. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy

Karo in the Kitchen
Sałatka z cukinii do słoików na zimę 92

zwolenników wśród mojej rodziny i znajomych. Jeśli lubicie curry, to wam też powinna posmakować. https://youtu.be/LhoBB0uwdKY Składniki na sałatkę z cukinii do słoików na zimę (4 słoiki po 0,7 litra): 2 kg młodej, niewielkiej wielkości cukinii 2 cebule (200 g) 2 marchewki (300 g) 2 duże papryki czerwone (600 g) 1,5 łyżki soli niejodowanej pół szklanki octu(...)około 12 h. [caption id="attachment_9355" align="aligncenter" width="901"] Sałatka z cukinii do słoików na zimę[/caption] Zobacz inne przepisy z cukinią w roli głównej: Leczo Z Cukinią I Pieczarkami – Pyszny I Prosty Przepis Cukinia Faszerowana Kaszą Jaglaną I Mięsem Wiosenna Surówka Z Ogórkiem, Cukinią I Rzodkiewką Pyszna Sałatka Z Cukinią I Fasolą – Na Grilla I Nie Tylko

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka kreteńska 143

pieczywa paximadia , inne sucharki lub 2 czerstwe bułki, np. grahamki (patrz wskazówki poniżej), podzielone na duże kawałki 1 nieduża cukinia (ok. 250 g) 4 średnie ziemniaki odmiany sałatkowej  2 zielone papryki 3 duże, soczyste pomidory malinowe 1 średni ogórek 200 g sera mizithra , manouri lub fety garść dobrej jakości oliwek z pestką, czarnych lub kalamata pół łyżeczki suszonego oregano(...)paseczki, pomidory na duże kawałki i ogórka na plasterki. Z oliwek usuń pestki.  Na dnie półmiska ułóż kawałki paximadia lub innego pieczywa. Na pieczywie ułóż kawałki papryki, pomidorów, ogórka, cukinii i ziemniaków. Posyp pokruszonym serem, oliwkami i oregano. Ewentualnie dopraw solą do smaku, pamiętając że oliwki i ser są słone. Na koniec polej sałatkę oliwą i podawaj.  ➤ Wskazówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowe placki z cukinii 135

zrobić serowe placki z cukinii Cukinię dokładnie umyj, a następnie bez obierania ze skórki zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Obficie posól, dokładnie wymieszaj i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię. Aby ułatwić sobie zadanie, możesz przełożyć cukinię na ściereczkę, a następnie zawijać ją coraz ciaśniej. Odciśniętą cukinię przełóż do dużej miski. Dodaj rozkłócone(...)koperkiem lub innymi, świeżymi ziołami. Zobacz też inne przepisy na obiady : Zapiekanka z cukinią Lasagne z cukinii Makaron z bakłażanem Makaron z masłem szałwiowym Leczo z cukinią Pizza z bobem i cukinią Zobacz też najnowsze przepisy : Serowe placki z cukinii Lasagne z cukinii Ogórki po rosyjsku (na sucho) Lody ciasteczkowe Sałatka szopska Artykuł Serowe placki z cukinii pochodzi

okolicepalnika.pl
Placuszki z cukinii 106

placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem jak do tej pory mogłam żyć bez naleśnikarki. Składniki: Mała cukinia 1 ogórek ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 1 cebula 2 jajka Mleko Mąka Sól Wykonanie: Cukinię, obrany ogórek ścieramy na tarce do warzyw ( duże oczka ), dodajemy bardzo drobno pokrojone papryki i cebulę

Smaki Ewy
„Reszteczka „sałatka z zielonych pomidorów 242

pomidorów , obojętna odmiana , byle niedojrzałe 4 papryki grubościenne ( 2 szt żółtej , 2 szt czerwonej ) 8 cebul średniej wielkości ( można użyć czerwonej i żółtej będzie apetyczniej ) 3 malutkie cukinie lub 1 większa 6 ogórków gruntowych średnich lub 10 małych powykręcanych,garbatych(takie były moje ) 1 czubata szklanka cukru 1 łyżka ziaren gorczycy białej 1 szklanka octu 10 % – pełna(...)łyżeczka pieprzu czarnego świeżo tłuczonego w moździerzu 1 szklanka oleju rzepakowego Warzywa myjemy . Pomidory kroimy w cienkie plasterki , cebulę obieramy i także kroimy w plastry , ale mega cieniutkie . Ogórki i cukinie szatkujemy bez obierania . Paprykę oczyszczamy z nasion , białych wewnętrznych błon , następnie kroimy w paski , niezbyt grube . Wszystko wrzucamy do miski , solimy , dodajemy cukier , mieszamy i odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 230

pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos  vinaigre   opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy(...)Przygotowujemy sos. Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe, przekładamy je do miseczki, aby trochę ostygły.  Do miski przekładamy sałatę, umytego pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę, cukinię oraz fetę. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy

Kitchens Alphabet
Lasagne z cukinii 82

Sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Nie ma co się ograniczać jedynie do lecza lub placków . Można też zrobić z niej wyjątkowo ciekawą lasagne, w której cukinia zastąpi płaty makaronu. Smacznie i nieco zdrowiej. Przepis na lasagne z cukinii Składniki na lasagne z cukinii Foremka 31cm x 21cm Sos pomidorowy: 350 g mielonej wołowiny(...)dnie ułóż plastry cukinii. Wyłóż na nie warstwę sosu pomidorowego, kilka łyżek beszamelu oraz garść startego sera. Całość przykryj kolejną warstwą cukinii. Układaj warstwy do momentu skończenia składników. Ostatnią warstwę przykryj beszamelem i sporą ilością sera. Dla ciekawszego efektu na wierzchu możesz ułożyć plecionkę pasków cukinii wyciętych przy pomocy obieraczki do warzyw. Lasagne z cukinii piecz w temperaturze 180 stopni

okolicepalnika.pl
Zapiekanka "zielono mi" 122

Dzień dobry :-) Chyba już bardzo chcę wiosnę, bo nawet zapiekanka wyszła mi w wiosennych kolorach ha ha :-) Miałam zielony makaron ze szpinakiem, do tego ogórki kiszone, oliwki, cukinia, tylko kukurydza była żółta, a musiałam ją już zużyć. Do tego starta mozzarella, i szczypiorek :-) Wyszło bardzo smacznie i kolorowo(...)Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem 5 średnich kiszonych ogórków kilkanaście zielonych oliwek mała cukinia 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku starta mozzarella 1. Makaron gotujemy al'dente. Oliwki, cukinię i ogórki kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą.  2. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy resztę składników i mieszamy

kruche babeczki