sprawiają problemów, nie rozpadają się podczas smażenia. Świetnie smakują jako dodatek do mięsnych lub wegetariańskich gulaszy. Można podać je jako samodzielne danie, np. z sosem tzatziki, mizerią z ogórka lub ostrym dipem z majonezu i sosu sriracha. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 350 g różyczek kalafiora 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 1 łyżka posiekanej(...)pełne łyżki pestek słonecznika 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach, szczypta gałki muszkatołowej olej lub klarowane masło do smażenia. WYKONANIE Różyczki kalafiora, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Suszone pomidory
cool and mintyŚwietny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)możecie kupić gotową, choć dość trudno ją dostać, najlepiej w większych marketach; lub przyrządzić ją samemu - jak to zrobić? - spójrzcie tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Pasta-Tahini.html przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kmin rzymski - wedle uznania 1 - 1,5 łyżki pokruszonych w dłoni pestek dyni (jeśli nie przepadacie nie musicie ich dodawać) Jak zrobić? Hummus z ciecierzycy w puszce lub słoiku
Zasmakuj KuchniZazwyczaj jednak gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach: - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku , sos czosnkowy , sałatka z ogórków kiszonych , - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos tzatziki , Składniki: cała podwójna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano pół czubatej łyżeczki(...)ostrej papryki pół czubatej łyżeczki rozmarynu pół czubatej łyżeczki tymianku pół czubatej łyżeczki majeranku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli szczypta chili szczypta cukru 3 łyżki oliwy Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy
Smak mojego domuSałatka grillowa z pomidorami, ogórkami i papryką Składniki: 5 ogórków gruntowych 3 średnie pomidory 1 mała pomarańczowa papryka pęczek rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku 1 dymka (zielona i biała część) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Pomidory myjemy, kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy(...)orzecha włoskiego 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili (lub więcej) 1 łyżeczka sumaka 5 połówek orzecha włoskiego (do przybrania) grubo posiekanych sól 2 łyżki oliwy extra virgin (przepis na 4 porcje
KardamonovySałatka grillowa z pomidorami, ogórkami i papryką Składniki: 5 ogórków gruntowych 3 średnie pomidory 1 mała pomarańczowa papryka pęczek rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku 1 dymka (zielona i biała część) 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Pomidory myjemy, kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy(...)orzecha włoskiego 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili (lub więcej) 1 łyżeczka sumaka 5 połówek orzecha włoskiego (do przybrania) grubo posiekanych sól 2 łyżki oliwy extra virgin (przepis na 4 porcje
KardamonovyPóźne lato to czas słoików. Warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze i najtańsze. Jeśli mamy na działce jakieś warzywa czy owoce to nagle okazuje się, że mamy 20 kilo ogórków na zbyciu, albo 20 kilo czereśni, z którymi trzeba zdążyć zanim się szpaki dowiedzą. Czujemy też atawistyczny zew do robienia słoików, który pochodzi z czasów, gdy o tej porze(...)dania. Dobrą książką na ten czas będzie “Wielka księga słoików”. To przepisy z kanadyjskiej kuchni Jennifer MacKenzie. Wyróżnia je to, że sporo przepisów to egzotyczne czatneje, przystawki, sosy typu chili i salsa, tapenady i relisze. Dużo więcej niż w polskiej kuchni jest też kwaszonych przetworów na bazie octu a mniej fermentowanych kiszonek z probiotykami. Wynika to z tego
Ugotowane pozamiataneWitajcie :) Czasami tak jest że zostanie nam kawałek kurczaka z obiadu, no i co tu zrobić jak mamy je dwa lub jeden. Ja w takim
Sama słodycz i szczypta chiliOprócz ogórków w moim ogrodzie mam też cukinie, które rosną jak szalone. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, przygotowując różne dania na obiad lub kolację. Na przykład uwielbiane przez moją rodzinę leczo ( przepis ) albo cukinie zapiekane z mięsem mielonym ( przepis ). Z pozostałej części tych warzyw robię przetwory na zimę. Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących bardziej pikantne smaki. Jest(...)sałatka z cukinii z papryczką chili. Gorąco polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg cukinii 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 cebule 1 główka czosnku 2 papryczki chili 3 łyżki soli Zalewa: 1 i 1/4 szklanki octu 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cukinie umyć. Jeżeli mamy niedużą to pokroić w plasterki
Danka Pichciswobodnie można je podgrzać na drugi dzień lub wykorzystać na kanapki. Z czym lubicie sznycle z kurczaka? Pewnie, że można je podać z puszystym ziemniaczanym puree, buraczkami czy kiszonym ogórkiem. Lubię sznycle z zielonym groszkiem i surówką . Im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej! Sznycel z kurczaka Składniki: 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka, około 500 g czarny(...)smaku 50 g masła do smażenia Panierka orzechowa 50 g pestek dyni 30 g łuskanych nasion konopi 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka suszonych chili płatków 3 łyżki mąki 2 jajka Groszkowe puree 2 łyżki nasion z panierki 150 g zielonego groszku, mrożonego 2 łyżki oliwy pęczek świeżej bazyli 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
codojedzeniapropozycji, któraś wzbudzi Wasze zainteresowanie. Jest też kilka propozycji dla fanów pizzy – są zawijaski do odrywania, pizza ballas, pizzowe świderki oraz pizzerinki. Jeśli wolisz konkretniejsze smaki, polecam niezawodne chili con carne, kapsalon, lazanię, gołąbki bez zawijania, nuggetsy, paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym czy schab. Na ten ostatni znalazły się w zestawieniu 4 propozycje. Na sylwestrowym stole muszą(...)kebab z czerwoną kapustą Quiche z szynką i pieczarkami Tarta z cukinią i łososiem Panierowane pieczarki Kapsalon Ślimaczki z ciasta francuskiego Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkiem, szynką i ogórkiem Przekąska z ciasta francuskiego z mozzarellą i pieczarkami Przekąska imprezowa z ciasta francuskiego Smażone tostowe ruloniki Placki z kurczakiem a’la chaczapuri Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Smaki Na TalerzuWitajcie :) u nas dzisiaj pięknie słonecznie i wiosennie, a wi ę c przydało by się coś lekkiego. Uwielbiam sałatki i mogła bym je jeść na okrągło
Sama słodycz i szczypta chilikiełbasę z wędzonym boczkiem i cebulą i pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka grillowaną kiełbasę wieprzową dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej z musem morelowym i zapiekaną gruszką z serem bryndza Na czas warsztatów zostaliśmy podzieleni na grupy i pod okiem(...)wytężonej nauki i pracy na naszych talerzach zagościły bardzo smakowite małe dzieła sztuki. Muszę przyznać, że podniebienia prawie wszystkich uczestników warsztatów podbiła kiełbasa, jak ją nazwaliśmy orientalna, z dodatkiem chili, słodkiej papryki, trawy cytrynowej, świeżego imbiru, galangalu, tajskiej bazylii i świeżej kolendry. Smakowała i pachniała wyśmienicie. Jeszcze raz chciałam bardzo serdecznie podziękować organizatorom warsztatów za tak trafny wybór tematu
Kulinarne przygody Gatitymnie dzisiaj na obiad była wersja z kasz ą gryczan ą , a do tego surówka, aby wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek(...)pszenna 3 łyżki, woda lub bulion ok 2 i 1/4 szklanki, liść laurowy 2 szt, owoc jałowca 3 ziarna, cząber 1/4 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, chili, pieprz i sol do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. M ą k ę pszenn ą łączymy z papryk
kulinarne odsłony patikapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube plastry. Sparzonego przez ok. 3 minuty kalafiora dzielimy na różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli, mieszamy(...)słoiki i zalewę. Do każdego słoika wrzucamy: -plaster selera -ząbek czosnku -kawałek kopru -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -2 listki laurowe -możemy tez dodać kawałek papryczki chili lub piri piri Na tą ilość słoików musimy przygotować zalewę: -4,5 l wody -0,75 l octu -6 łyżek soli -30 łyżek cukru Wszystko zagotowujemy. Warzywa układamy w słoikach
Maminek kulinarnyprzepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów) 2 szklanki startych na grubych(...)drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pestki słonecznika uprażyć
Powiedz dietom nie