Zrobiłam ten obiad dla mojego wnuka. Zajadał się z wielkim apetytem. Danie jest bardzo smaczne. Ja dla siebie dodałam na koniec trochę płatków chili, żeby podkręcić smak. Zdjęcia nie są rewelacyjne , ale smak się liczy. Niestety nie wystarczyło mi czasu na zdjęcia. Mój wnuk mi na to nie pozwolił Schab pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym(...)rozgrzać. Wrzucić schab na patelnię i smażyć aż straci kolor surowizny, nie musi być zarumieniony. Wlać tyle wody żeby schab był prawie przykryty. Dodać obrane i pokrojone marchewki i ogórki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu aż schab będzie miękki. W razie potrzeby podlać delikatnie wodą. Jak już schab jest miękki dodać serek topiony
Kuchnia PokoleńWitajcie :) Zapraszam na pyszne zapiekanki z bułek U , moje dzieci zażyczyły sobie dzisiaj taki
Sama słodycz i szczypta chiliocet, obie papryki, pieprz i przecier pomidorowy - wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dokładnie zmiksować. Keczup można doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową, chili lub innymi ulubionymi ziołami. Gotowy, gorący ketchup z cukinii przekładamy do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy na czystą kuchenną ściereczkę do góry dnem(...)twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać: Dżem z agrestu>>> Sałatka z ogórków szwedzka- przepis 2>>> Kompot z agrestu z truskawkami >>> Ogórki krokodylki>>> Kapusta czerwona do słoików>>> Ogórki
Moja Książka Kucharskadynia będą nadawać gęstość chutneyowi. Śliwki przepołowić w poprzek. Jalapeno i papryki obrać z nasion i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając. Wlać ocet i wsypać cukry. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika. Trzymać na palniku aż chutney(...)chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. ----------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Ketchup z cukinii Ogórki z papryką i imbirem
Weekendy w domu i ogrodziepatelni. Na tym samym tłuszczu (trzeba będzie dodać trochę oleju, ale tylko tyle, żeby nie przypalić składników) podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso(...)trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu poniżej) układając warstwami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawakacyjne, ale również miesiące wzmożonej pracy dla tych, którzy robią domowe przetwory. To miesiące kiedy dojrzewa najwięcej owoców i warzyw. Ja już od kilku lat robię domowe weki z ogórków i fasolki szparagowej. Dwa lata temu po raz pierwszy zrobiłam sałatkę z fasolki szparagowej w słoiki (przepis znajdziecie tutaj: Waniliowe Improwizacje: Sałatka z fasolki szparagowej ). Przepis się przyjął(...)fasolki szparagowej (u mnie mix żółtej i zielonej) 1 łyżka soli i 1 łyżeczka cukru do ugotowania fasolki ok. 700g marchewki ok. 600g cebuli 2 papryczki chili 1szkl. oleju niecałe 0,5szkl. octu 6 łyżek cukru 2 łyżki soli 3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki w proszku 380g przecieru
Waniliowe Improwizacjemożna go przetrzymywać do 3 miesięcy i używać na kanapki,do hot-dogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam Składniki na 1 litrowy słoik: 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew Na zalewę: 1 łyżka soli(...)cukru (60g) 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren gorczycy (u mnie czarna i biała) 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka płatków chili Przygotowanie: Warzywa umyć i pokroić w dosyć cienkie plasterki ,lub pół plasterki w zależności od wielkości warzywa,solimy lekko i odstawiamy na 2 godziny.W tym czasie przygotowujemy zalewę.Do garnka dajemy
Swojskie jedzonkoFacet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🥗 – Sałateki Świata Oczywiście potrzebujemy kilku składników Sałata – dowolna, chrupiąca i posiekana Ogórek zielony – obrany, pozbawiony nasion i oczywiście pokrojony w kostkę Pomidory – słodkie, soczyste, podobnie jak ogórek, pokrojone w kostkę Czerwona papryka – jędrna, pokrojona oczywiście w kostkę Tuńczyk z wody – oczywiście z odlanej wody na durszlaku Orzechy(...)Oliwnego Awokado – obrane i bez pestek oczywiście Sok z limonki – świeżo wyciśniętej Skórka z limonki – zanim wycisniesz, zetrzyj skórkę Szczypiorek – kilka łodyg pokrojonych drobno Papryczka chili – w zależności jak ostry lubisz sos Czosnek – 1-2 ząbki obranego i drobno pokrojonego Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Jeśli mamy już składniki
RafalCookproblem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi się błyskawicznie(...)kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi ostrzejsze) Przepis na surówkę z topinamburu – kimchi z topinamburem i rzodkiewką Rzodkiewkę i topinambur kroimy na plasterki. Dodajemy paprykę, dymkę i pozostałe składniki marynaty. Mieszamy
Ugotowane pozamiatanepostaci dwóch dużych filetów. Każdy filet przekroić na połowę. Posolić, popieprzyć. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jabłkowych), natkę poszatkować, pomidory pokroić w ósemki, czosnek w plasterki a chili w paseczki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek - chwilę przesmażyć. Następnie dodać startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, pomidory, papryczkę i koncentrat. Posolić, podlać wodą i dusić do półmiękkości. Marchewka musi(...)rondla. Na marchewkę wyłożyć ściśle rybę. Przykryć odłożoną wcześniej marchewką. Dusić na bardzo wolnym ogniu około 20 minut. U mnie w wersji z ryżem i słodko kwaśną sałatką z ogórków. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancerobi... :-( Warzyw, które kiedyś zajadała z apetytem, teraz nawet nie chce spróbować, z góry zakładajac, że są niedobre. No cóż, ale znalazłam na to sposób, na szczęście pomidorów i ogórków jeszcze nie odmawia. Tak więc dla niejadków, ale nie tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy(...)cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka lub więcej domowego bulionu, rosołu, itp. - sól, pieprz, szczypta chili do smaku - natka pietruszki - 1-2 łyżki oleju kokosowego (daję bezzapachowy) lub oliwy Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Smaczne Zdroweczosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Imbir obrać i pokroić w słupki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Rozdrobnić też chili. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Pogotować do miękkości cebuli (ok. 10 minut). Dorzucić resztę pomidorów. Gotować(...)zamknąć i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać np. w dolnej ciemnej szafce kuchennej. A tak wyglądały krzaki pomidorów 2 tygodnie temu: ------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Chutney dyniowo-śliwkowy Ogórki z papryką i imbirem
Weekendy w domu i ogrodzieponownie podlewając alkoholem jeszcze 2 razy. Po tym czasie cebula powinna zmienić barwę na lekko karmelową, stać się bardzo kleista i nabrać wyjątkowego smaku – wtedy dodajemy do niej płatki chili, mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika. 3. PODSMAŻANIE PAPRYKI (5 min) Jeśli macie patelnię grillową lub grill elektryczny to paprykę wystarczy oczyścić, podzielić na większe kawałki, chwilę zgrillować(...)zwykłą patelnią, paprykę najlepiej pokroić w kostkę i przesmażyć na odrobinie oleju na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby była bardzo mocno zarumieniona (ok. 4 min). 4. OGÓRKI KONSERWOWE (1 min) Z nimi jest mało roboty – wystarczy pokroić je w kostkę i gotowe. 5. MONTAŻ I PODANIE (2 min) Bułki podgrzać, a kiełbaski/parówki najlepiej szybko
Nerds Kitchenkostki) 1 łyżka mąki sól i pieprz przepis Na patelni rumienimy na margarynie przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i szczyptą płatków chili. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy(...)mąką rozrobioną z zimną wodą i wlewamy do bulionu, chwilę gotujemy,doprawiamy według uznania solą i pieprzem . Klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i dowolną surówką, ja podałam z ogórkiem kiszonym
Smakowite Dania