kluskami kładzionymi, z plackami ziemniaczanymi i sosem. Świetnymi dodatkami do kotletów są: marchewka z groszkiem, buraczki tarte lub kostka, gotowane, zasmażane lub pieczone z folii , mizeria , surówka z kiszonych ogórków i cebuli, pikle, sos grzybowy lub pieczarkowy , surówka z pomidorów , surówka z marchewki , surówka z pora , sałata masłowa z jogurtem/śmietaną , sałata masłowa z jogurtem/śmietaną i pomidorkami koktajlowymi(...)orzechowej panierce Kotlety mielone faszerowane parówkami Kotlety mielone z cukinią Kotlety mielone z pieczarkami BURGERY (KOTLETY) Z WOŁOWINY Kotlety z indyka z kukurydzą Karminadle z fasolką szparagową i chili Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami i wiele innych przepisów z zakładki “dania mięsne”. Zapraszam
Zasmakuj KuchniNiektórzy lubią dodatkowo natrzeć go miodem albo posypać brązowym cukrem, inni skropią go sokiem z cytryny lub limonki. A ci którzy lubią eksperymentować ze smakami doprawią go pieprzem lub chili. My wolimy zdecydowanie grillowane ananasa na słodko. Dzięki temu mamy świeży, naturalnie słodki i wyjątkowy deser. Banan z grilla jest wyśmienity. Zwłaszcza kiedy podawany jest z miodem, cukrem lub cynamonem(...)odrobiną cukru lub miodu). Z grillowanych cytryn możemy przygotować przepyszną lemoniadę. Ich charakterystycznego smaku nie jesteśmy w stanie wydobyć w żaden innych sposób niż grillowanie. Warzywa: Możemy grillować nawet ogórki i będą one pełne smaku jeśli tylko prawidłowo je przyprawimy. Możemy spróbować natrzeć je octem, solą morską i papryką przed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć
naRuszcieczegoś nie było” (a gwarantuję że nie kupicie świeżego galangalu) kończy się jedzeniem, które na 100% nie smakuje jak powinno. Pasta Kanokwan ma w swoim składzie dokładnie to co potrzeba – chili, trawę cytrynową, galangal, sól, czosnek, szalotkę, pastę krewetkową, limonę kaffir i kmin. W polskich pastach znajdziecie jeszcze cukier, barwniki i dodatkowe tłuszcze (totalnie niepotrzebne), a Knorr (Unilever) pokusił się(...)minut. Tuż przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu bazylię i całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym. Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona fasolka szparagowa, grillowane warzywa. Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 średniej wielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI 500g schabu wieprzowego bez kości albo polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju
Karo in the Kitchenjest przepisów na sos tysiąca wysp, gdyż jest on powszechnie modyfikowany i w zależności od rejonów, czy smakowych upodobań wzbogacany jest o takie składniki jak: jajka na twardo, sos chili, świeżą paprykę, słodkie pikle, oliwki, cebulę, czy natkę pietruszki. Poniżej znajdziecie przepis na naszą ulubioną wersję z ogóreczkiem i chilli :) Nazwa sosu ( sos tysiąca wysp ) pochodzi od nazwy regionu Tysiąca(...)Winiary) 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego (u mnie Madero) 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet winny z czerwonego wina) 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu chilli cayenne 1 mały ogórek konserwowy (ok. 20g) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tysiąca wysp – Wykonanie: Odmierzyć wszystkie składniki. Ogórka konserwowego nie obierać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić
Kulinarne Przebojeniektórych może wydawać się dziwne, żeby kisić kalafior, ale skoro kisimy ogórki to czemu nie spróbować tego samego z innymi warzywami, jeśli nadal nie jesteście przekonani to może przekonają was zdrowotne właściwości kalafiora i kiszonek. Po pierwsze taki kalafior jest surowy co oznacza, że nie podnosi się jego indeks glikemiczny oraz nie giną zawarte w nim cenne witaminy, minerały(...)słoiki jeden 1,5 l i dwa litrowe) - 2 kalafiory średniej wielkości - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 3-4 małe buraczki - 3 papryczki chili (świeże lub suszone) - 3 ząbki czosnku - 6 ziarenek ziela angielskiego - 6 liści laurowych - kilka liści (chrzanu, wiśni lub porzeczki) - kawałek korzenia chrzanu - kilka gałązek suszonego kopru Najlepiej dodać
zdrowa vege kuchniadecyduję się na dodatek tychże dwóch ziół. Równie dobrze odnajdą się tutaj także zioła jak na przykład bazylia. W kwestii warzyw jest podobnie, można sięgnąć po kapustę głowiastą, zielonego ogórka, paprykę, czerwoną kapustę, marchew, rzodkiew. Wybór jest spory, wszystko zależy od tego jakie warzywa lubimy zajadać w tego typu sałatkach. Tej sałatki nie solę ani nie dodaję do niej pieprzu(...)wiedzieć robiąc azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym. W tej sałatce najlepiej sprawdza się makaron ryżowy vermicelli . Można go jednak zastąpić dowolnym rodzajem makaronu ryżowego. Papryczkę Jalapeno zastąpić można papryczką chili. Ja do tej sałatki dodaję orzeszki ziemne , które na ogół zakupuję już prażone. Jeśli jednak kupicie orzeszki, które nie są prażone, uprażcie je przed dodaniem do sałatki. Wystarczy wsypać
MeCooksgłębszego smaku wcześniej podsmażone). Jasny sos sojowy można zastąpić sosem rybnym lub ostrygowym. Do curry możesz wybrać swoje ulubione warzywa np.: brokuły, kiełki, groszek cukrowy, szpinak, zieloną papryczkę chili i in. Kurczak w zielonym curry Kurczak z zieloną pastą curry i mleczkiem kokosowym to bardzo prosta i szybka do zrobienia potrawa. Oto składniki i przyprawy potrzebne(...)kostkę około 3/4 szklanki pędów bambusa 400g cukinii pokrojonej w kostkę biała część pora pokrojona w skośne plastry 1 szklanka liści tajskiej bazylii (ew. kolendry) 1 zielona papryczka chili, pokrojona w plasterki, bez nasionek (ew.) sok z limonki, sól morska do smaku ryż jaśminowy do podania Kurczak po tajsku w zielonym curry Jeśli nigdy wcześniej
Moja Książka Kucharskasię nie poparzyć), wbić jajka i smażyć, aż białko dobrze się zetnie. Usmażone jajka rozłożyć na smażone ziemniaki z kaszanką i posypać dużą ilością posiekanego szczypiorku. Można oprószyć płatkami chili i świeżym tymiankiem. Smacznego :) Kotleciki jajeczne z cebulką i pieczarkami. Kotleciki jajeczne z podsmażoną cebulką i pieczarkami. Kotleciki jajeczne to dobry pomysł jeśli marzysz o pysznym obiedzie jak u babci(...)Kotleciki smażymy na patelni, rumieniąc z obu stron. Odkładamy na bok i trzymamy w cieple. Na tej samej patelni można przygotować pyszny i szybki sos koperkowy albo z kiszonych ogórków lub korniszonowy. Do gorącego sosu na powrót włożyć kotleciki jajeczne, chwilę razem podgrzać i gotowe. Kotleciki najlepiej smakują z sosem z ogórków kiszonych, korniszonowym albo z duszoną marchewką
Moja Książka Kucharskasię do czosnku i oregano. Odrobina oliwy, może sok z cytryny. A później otworzyłam szafkę z przyprawami Mony i zobaczyłam dobrze znany mi słoik. Mieszanka suszonych pomidorów, oregano i chili. Dalej już nie szukałam i nie kombinowałam. Zrezygnowałam też z soku z cytryny. Myślę jeszcze nad jakąś inną wersją. Może jednak pójdę w stronę mojej pierwszej myśli? Zobaczę. Fajnie byłoby(...)mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno
Kardamonovyrukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Grillowane kanapki(...)kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka
Moja smaczna kuchnialodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo(...)smakujemy dodatkowo przyprawiamy. Proporcja kapusty do mięsa dowolna. Sałatka, nie tylko do pierożków ½ melona, 20 sztuk pomidorków koktajlowych w różnych kolorach, garść jadalnych strąków groszku cukrowego, 1 papryczka chili, 100g serka feta, sok z jednej cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, pieprz Z tych składników tylko strączki groszku blanszujemy około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Strączki
Leśny ZakątekDżem z zielonych pomidorów to straszliwe indywiduum: ma mało zachęcający kolor ogórków kiszonych, a jego smak jest zależny w głównej mierze od tego, co do dżemu dodamy. Dżem z zielonych pomidorów smaku ani zapachu pomidorów nie ma. Do swojego dżemu z pomidorów dodałam świeży imbir i cytrynę – skórkę i sok, żeby mocno podbić smak i nie skończyć z masą(...)przypalić i równomiernie ogrzewać zawartość. Dodajemy do pomidorów drobniutko posiekaną skórkę z cytryny, sok cytrynowy i posiekany imbir. Wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Jeśli używacie płatków chili i anyżu – dodajcie je teraz. Naczynie przykrywamy i zostawiamy na kuchennym blacie na około godzinę, pomidory w tym czasie puszczą płyn. Stawiamy naczynie na ogień i na małym płomieniu doprowadzamy
Karo in the Kitchensłodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot, parley root, celery root) 1 medium zucchini 1/2 green peppers 1 medium red onion 1 can red beans 1 can corn 1 tomato sauce 1 can chopped peeled tomatoes cheese 1 glass red, dry wine salt, pepper, cinnamon, pepperoncino, sweet & hot pepper, chili Mięso(...)reducing sauces, especially red. Na tortilli układamy porcję sosu, posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem, zawijamy i można jeść! Do środka możesz dorzucić np. sałatę, a obok pokroić ogórki – dodatki są dowolne, a smak zawsze obłędny! Put on the tortilla a portion of sauce, sprinkle it with grated cheese, wrap
Martyna Cooksbeans 1 can corn 1 tomato sauce 1 can chopped peeled tomatoes cheese 1 glass red, dry wine salt, pepper, cinnamon, pepperoncino, sweet & hot pepper, chili Mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa pokrój na dość małą kostkę. Dużą patelnię rozgrzej z łyżką oleju. Na początek wrzuć cebulę, paprykę i fasolę, posmaż przez chwilę(...)reducing sauces, especially red. Na tortilli układamy porcję sosu, posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem, zawijamy i można jeść! Do środka możesz dorzucić np. sałatę, a obok pokroić ogórki – dodatki są dowolne, a smak zawsze obłędny! Put on the tortilla a portion of sauce, sprinkle it with grated cheese, wrap
Martyna Cooksbeans 1 can corn 1 tomato sauce 1 can chopped peeled tomatoes cheese 1 glass red, dry wine salt, pepper, cinnamon, pepperoncino, sweet & hot pepper, chili Mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa pokrój na dość małą kostkę. Dużą patelnię rozgrzej z łyżką oleju. Na początek wrzuć cebulę, paprykę i fasolę, posmaż przez chwilę(...)reducing sauces, especially red. Na tortilli układamy porcję sosu, posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem, zawijamy i można jeść! Do środka możesz dorzucić np. sałatę, a obok pokroić ogórki – dodatki są dowolne, a smak zawsze obłędny! Put on the tortilla a portion of sauce, sprinkle it with grated cheese, wrap
Martyna Cooks