ogorki w occie - 506 przepisów (strona:10/34)

SUSHI 163

ugotowany do sushi ryż : 0,5  ryżu (specjalny ryż do sushi l) 2 i 1/4  szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania(...)odkrywając na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłożyć należy cały ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą łopatką polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu. Przygotowany ryż w misce okrywamy wilgotną ściereczką, aby nie sechł. Ryż powinien ostygnąć w temperaturze pokojowej. Kiedy jest już “letni” można skręcać rolki lub robić inne sushi. W tym czasie możemy

MarciochaKucharzy
Tatar - befsztyk tatarski 185

sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, sardynka w oleju z puszki, 2 korniszony lub ogórek konserwowy, 1 łyżka grzybków w occie, 1 żółtko jajka przepiórczego, Mięso posiekać – nie mielić. Mięso wymieszać z żółtkiem, musztardą, 2 łyżkami oliwy. Cebulę, grzybki, ogórki posiekać. Na talerzu ułożyć mięso, na mięsie ułożyć surowe żółtko jajka przepiórki. Obok ułożyć posiekaną cebulę

królestwo garów
Sałatka z rzodkiewek i pomarańczy 133

ciepłe dni Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 duża pomarańcza 2 cebulki dymki 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżki miodu sól, pieprz garść mięty Rzodkiewki i ogórka pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Dymkę posiekać. W miseczce wymieszać składniki na dressing: oliwę, ocet jabłkowy, miód, miętę. Doprawić solą morską i świeżo

Moja Galeria Smaku
Sałatka śledziowa 184

może wtedy stanowić nawet nieskomplikowane danie obiadowe (pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)). Składniki: – płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają sałatce charakteru – śmietana kwaśna 18% – duży(...)kubeczek – papryka marynowana – sól – pieprz – cukier – ocet (opcjonalnie) Płaty obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (bok ok. 1 cm). Korniszony (plus ogórki z rolmopsów) kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem

Pociąg Do Kuchni
Ogórki w musztardzie – najprostsze na świecie 129

swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z półek spiżarni. Zresztą sami oceńcie. Składniki: Dowolna ilość ogórków Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki soli Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na 6 – 8 części w zależności od wielkości

Smaki Ewy
domowe ogórki w zalewie musztardowej 338

gruntowych ogórków 5 łyżek musztardy 200 ml octu 800 ml wody 300 g cukru 30 g soli liście laurowe ziele angielskie ziarenka białej gorczycy wykonanie: Wodę zagotowujemy z octem, cukrem oraz solą, mieszamy do rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z pomidorów i ogórków 1169

łączyć nie tylko z pomidorami ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki... Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub ocet, pod wpływem których askorbinaza traci swoje właściwości i witamina C jest bezpieczna :) pomidory, ogórki, śmietana, sól, pieprz, Pomidory obrać ze skórki, pokroić w zależności od wielkości w półplasterki, ćwiartki lub ósemki. Ogórki

królestwo garów
ogórki w zalewie z przyprawą do potraw z grilla na zimę 184

składniki: 2000 g ogórków gruntowych 500g cebuli 3 łyżki soli 270 g cukru 700 ml wody 250 ml octu 1 czubata łyżki przyprawy do grilla 1/2 łyżki gorczycy natka pietruszki baldachimy kopru wykonanie: Ogórki myjemy, (nie obieramy), kroimy w słupki. Cebule obieramy i kropimy w półksiężyce. Ogórki wraz cebulą przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy(...)odstawiamy na ok. 2 godz. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy cukier, gorczycę oraz przyprawę do grilla, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do słoików wkładamy po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki, napełniamy każdy słoik ogórkami wraz z cebulą i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Mizeria inaczej 554

szczypiorkiem. Narzeczony się odchudza, więc porcja śmietany jest minimalna :) Spokojnie można zwiększyć jej ilość ;-)   Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Składniki: 540g ogórków 100g rzodkiewki szczypiorek 40ml śmietany 12% zwykłej 1 łyżeczka octu 1 płaska łyżeczka cukru pieprz, sól   Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Wykonanie: Ogórki obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. Posolić(...)Odstawić na kilka minut, a następnie zlać nadmiar wody. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać. Śmietanę wymieszać z octem i cukrem. Wszystko wrzucić do jednej miseczki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! The post Mizeria inaczej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ogórki konserwowe z chili i cebulką 186

kwiaty kopru (1 kwiat = 1 słoik) główka czosnku 2 papryczki chili 1 średniej wielkości cebula liście laurowe ziele angielskie zalewa 1 l wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka zwykłego cukru 2 łyżki soli Ogórki umyć. Kwiaty kopru umyć. Czosnek obrać. Papryczki przeciąć na pół i usunąć nasionka. Na dno wyparzonych słoiczków wkładać po 1 kwiatostanie kopru. Następnie ułożyć(...)słoika włożyć: po 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, plasterek cebuli i kawałek papryki chili. Przygotowane ogórki zalać gorącą zalewą*. Na drugi dzień pasteryzować około 15 minut.  Zalewa* Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, Całość ze sobą wymieszać. Zalewa powinna się zagotować, a cukier i sól muszą się rozpuścić

Ugotować
Chłodnik z botwinki 183

maślanki albo zsiadłego mleka – 250 ml kefiru – 250 ml śmietany 18% – 1-2 łyżki soku z cytryny albo octu białego – sól, pieprz – pęczek rzodkiewki – 1 duży zielony ogórek (podłużny) – pęczek koperku świeżego – opcjonalnie – świeży szczypiorek i gotowane na twardo jajko Wykonanie: Bulion zagotować. Buraczki z botwinki porządnie wyszorować (można obrać(...)Posolić. Gotować kilka minut na małym ogniu. Ostudzić. Do dobrze wystudzonego bulionu z botwinką dodać maślankę, kefir i śmietanę. Dodać sok z cytryny/ ocet (porcjami, do smaku). Dodać sól i pieprz do smaku. Rzodkiewkę i ogórek zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać do chłodnika. Posiekać koperek i opcjonalnie szczypiorek – dodać do chłodnika. Chłodnik z botwinki mocno schłodzić

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą 176

łyżeczki płatków chili - ½ ogórka gruntowego                                   - sól  himalajska - 2 upieczone buraczki(...)umyć, osączyć,  porwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać -Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Ogórki w musztardzie 622

ogórków gruntowych 1 litr wody 250 ml octu 10% 5 łyżeczek musztardy sarepskiej 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli gorczyca, czosnek, ziele angielskie Sposób wykonania: Składniki zalewy, czyli : wodę, ocet, cukier, musztardę i sól mieszamy w garnku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach i dorzucamy

Qchnia po prostu
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 131

proponuję chłodnik z botwiny trochę inaczej niż tradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków(...)miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do miękkości. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne, kilka kropel miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam

ladykitchen
Sałatka na zimę z ogórków i kurkumy 327

Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 4 czerwone papryki, pęczek natki selera, 4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżeczki gorczycy, 1,5 szkl. octu, 3 szkl. cukru, 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, natkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy kurkumę i gorczycę. Następnie dodajemy(...)cukier i sól. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet. Również mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoiczków.   Pasteryzujemy przez 10 min. w garnku wyłożonym ściereczką. Wody powinno być do ¾ wysokości słoiczków. Smacznego

Passion of Cooking