matyjas 1 duża, czerwona cebula 100 g suszonej żurawiny 2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo 4 duże cytryny sok z połówki cytryny posiekana natka pietruszki szczypiorek łyżeczka octu balsamicznego olej pieprz Filety moczymy w wodzie by pozbyć się(...)słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle by olej zakrył całość) Wstawiamy do lodówki na całą dobę. Na następny dzień przekrawamy cytryny na pół i wydrążamy
Bon Appetit Małgorzatyrodzinnych przyjęciach ;) OGÓRKI W PIEPRZU ZIOŁOWYM Składniki: - 4 kilogramy ogórków - 1 kilogram cebuli - 30 gram soli - 400 gram cukru - 500 mililitrów octu - 125 mililitrów oleju - 30-40 gram pieprzu ziołowego Przygotowanie: Ogórki myjemy, a cebulę obieramy. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w talarki. Mieszamy wszystko w misce razem z solą. Zostawiamy całość na 1 godzinę(...)czasie dodajemy: cukier, ocet, olej oraz pieprz. Dokładnie łączymy i odstawiamy, tym razem, na 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy. Płyn z ogórków (zalewę) przelewamy do wygodnego naczynia (dzbanka na przykład). Ogórkami zapełniamy słoiki i uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumusztardowej i postanowiłam zrobić . Wszak mamy sezon ogórkowy więc na czasie a na zimę będzie jak znalazł . Składniki: - 5 kg ogórków - 300 g cukru -3 łyżki soli - 250 ml octu - 1.1/2 litra wody - liść laurowy na słoik półlitrowy - ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy - czosnek 1 na słoik półlitrowy(...)Miarka idealna do robienia zalewy i nie tylko. Do miarki wlałam wrzątek , następnie wsypałam cukier i sól . Dodałam musztardę , dokładnie wymieszałam i wlałam ocet, ponownie wymieszałam . Gorącą zalewę wlewałam od razu do ogórków i zakręcałam. Gotowałam słoiki po 10-12 minut od zagotowania. Ogórki są już dobre po paru dniach
Różowa kuchniaobowiązkowe danie na świątecznym stole do którego zasiadam. Jak mało która sałatka zawsze kojarzy mi się ze świętami . śledzie marynowane w occie 4 sztuki jabłko twarde - 1 sztuka ziemniaki - 3 sztuki ogórki z zalewy octowej - 3 sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy - 4 łyżki fasolka czerwona(...)skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną zimną wodą fasolkę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłko, i ogórka kroimy w kostkę, śledzie również, ale w większą kostkę. Dodajemy ziemniaki, majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy. Sałatkę układamy na przemian buraczki z masą
Jadło i czytadłoświeżymi. A że pomidory są zdrowe i lekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach :)Składniki:1/2 dużej główki młodej kapusty1 marchewka3 pomidory2 ogórki gruntowesiekany koperek2-3 łyżki oleju1 łyżka octu winnego lub soku z cytrynysól, pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa AniSushi to jedna z bardziej popularnych i charakterystycznych dla kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych
Słodka Stronapoświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju Wykonanie: Ogórki umyć, połowę obrać, wszystkie pokroić w cienkie plastry. Marchewkę obrać, i pokroić w plasterki. Dodać do ogórków. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Dodać(...)marchewki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki
Mama Gotujełyżki sosu sojowego Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki na plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać
Moja Galeria SmakuSezon ogórkowy w pełni.Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki.Składniki:-2 kg ogórków-kawałek selera-jedna lub dwie papryki-2-3 cebule-ocet-sól kamienna-cukier-gorczyca W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników:-9 szklanek zimnej wody-1 szklanka soli kamiennejW zalewie ogórki(...)przygotowujemy właściwą zalewę octową.Składniki:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-szczypta ziaren gorczycyZagotowujemy i studzimy.Seler kroimy w cienkie plastry.Paprykę w paski.Cebulę w piórka. Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków paprykii cebuli. W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem
Maminek kulinarnysamo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak. ogórki sól Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obrać ze skórki, wydrążyć nasionka i pokroić na ćwiartki. Następnie trochę posolić i zostawić na pół godziny. Jak trochę zmiękną nałożyć do słoików i zalać gorącą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepogardziłam ;) Do tego świeży imbir dla podkręcenia smaku. Składniki (na 8 słoików 500 ml): ok. 3 kg ogórków 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg obranej cebuli 1-2 świeże papryczki chili ok. 5 cm świeżego imbiru szklanka octu szklanka cukru łyżka soli 3 szklanki wody Usunąć gniazda nasienne z papryk i pokroić je na paski szerokości(...)Chili pokroić według uznania. Imbir pokroić w cienkie słupki. Ogórki i cebule pokroić np. na tarce malaksera w grubsze plastry. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Do zalewy wrzucić ogórki, cebulę, paprykę, chili i imbir. Doprowadzić do wrzenia. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać
Weekendy w domu i ogrodzierównież zabraknąć mizerii jako surówki do obiadu. Składniki: 2 spore ogórki ( ilość można dowolnie zmieniać ) 2 łyżki kwaśnej śmietany Pieprz Sól 2 łyżeczki cukru Ocet/ sok z cytryny ok. 1 łyżeczki Wykonanie: Ogórki obieramy i ścieramy na tarce ( częścią do szatkowania ), dodajemy sól ( szczyptę ) pieprz, śmietanę i ocet. Całość dokładnie mieszamy. Warto spróbować, czy te proporcje nam odpowiadają
Smaki Ewynigdy ich nie robiła. Przepis znalazła u Margarytki i zdecydowała się je zrobić. Składniki: 3 kg ogórków (mama miała bardzo duże ogórki, średnie są zdecydowanie lepsze) 1 l wody 3,5 szklanki octu 10% 3,5 szklanki cukru 2 łyżki ziaren gorczycy 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 20 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżki kurkumy 2 płaskie(...)Ogórki mama umyła i pokroiła je wzdłuż w plastry. Plastry nałożyła do słoików. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowała, po czym dodała ocet i gotowała wszystko 5 min. Zalewę przecedziła i zalała nią ogórki w słoikach. Słoiki pasteryzowała od zagotowania wody 10 min. SMACZNEGO
Lili w kuchnikonserwowe! OGÓRKI KONSERWOWE SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) ogórki gruntowe (u mnie ok. 1,5kg ; najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe WYKONANIE: Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć(...) pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru. Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej (lub piekarniku) przez ok. 10 minut od zagotowania. Pamiętajcie do przetworów używamy soli
Kuchnia BeatyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele innych rodzinnych
Marta Gotuje