ogorki w occie - 506 przepisów (strona:12/34)

Kolorowy mix 198

CUDO! Składniki 1 opakowanie miksu sałat z roszponką 1/2 czerwonej papryki 20 dag pomidorków cherry 1 kulka mozzarelli 1 cebula czerwona 1/2 ogórka szklarniowego Sos: 1 łyżka oleju z pestek moreli  Ol'vita 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki cukru grubo mielony pieprz czarny do smaku szczypta soli Sposób przygotowania Mieszankę miksu sałat wsypujemy(...)miski. Paprykę wydrążamy z nasion kroimy w cienkie paseczki tak samo czerwoną cebulę.Mozzarellę osaczamy z zalewy i kroimy w kostkę, tak samo ogórka szklarniowego,pomidorki cherry dzielimy na połówki. Mieszamy w misce.  Przygotowujemy sos: Ocet winny ucieramy z olejem z pestek moreli doprawiamy do smaku cukrem, szczyptą soli oraz pieprzem grubo mielonym. Sałatkę skrapiamy sosem przed podaniem.Podajemy zgodnie

Wanilia i Kardamon
Chłodnik z botwiny 196

twardo - ocet winny - sól, pieprz Sposób wykonania: Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy do ich przykrycia wodą. Solimy i gotujemy botwinę do miękkości. Gdy będzie już gotowa dodajemy do niej około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, ogórki (obrane) pokrojone

Qchnia po prostu
CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO. 247

wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO / własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz 3-4 łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu  Awokado (miękkie, ale bez ciemnych cętek na skórce, które świadczą o tym, że awokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam pestkę(...)wydrążam miąższ. Ogórki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco ksylitolu (lub zwykłego cukru) dla zbalansowania. Podaję z pokruszonym pumperniklem, świeżym koperkiem i odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Gazpacho 161

Hiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa

wyzwania kuchenne
Galaretka jajeczna z zielonym groszkiem 181

Pyszna, kolorowa przystawka. Składniki: 9 jajek 1 łyżka octu 3 szklanki wywaru warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 3 ogórki konserwowe 5 dag szynki natka pietruszki 1 puszka groszku konserwowego sól do smaku Wykonanie: Zagotować jeden litr wody z dodatkiem soli i octu i ugotować jajka w koszulkach, wbijając je nad samą powierzchnią wody. Po chwili jajka wyjąć (gdy białka dobrze

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików 170

2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 mała główka kapusty 3 cebule 3 łyżki soli Zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3 łyżki soli 4 łyżeczki gorczycy olej Wykonanie: Ogórki myjemy ( nie obieramy ) szatkujemy w cienkie plasterki, paprykę również oraz kapustę. Warto zaopatrzyć się w przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę(...)obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3 łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok,  wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika

Smaki Ewy
Sałatka grecka 258

łyżka octu winnego sól, pieprz suszone oregano do podania - bagietka orkiszowa Przygotowanie: Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w ósemki, paprykę i ogórka w półptasterki. Warzywa ułożyć na talerzu. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokruszony ser, krążki cebuli i oliwki. Wszystko posypać roztartym w dłoni oregano i polać na koniec cienką strużką oliwy

Kulinarne Inspiracje
Zimna zupa. Z arbuzem 194

arbuzem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg pomidorów 500 g miąższu arbuza (waga bez skóry i pestek) 1/4 czerwonej papryki 1 ogórek 1 cebulka dymka 175 g chleba bez skóry 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego sól  pieprz dodatkowo: grzanki Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyziąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, wyciąć środek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tester #1: Sos sałatkowy grecki KOTANYI. 205

pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk.  SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera feta sos do sałatki greckiej KOTANYI olej, ocet lub jogurt naturalny ( u mnie - jogurt ) ewentualnie oliwki (pominęłam) Warzywa myję, osuszam. Sałatę porywam na małe kawałki, ogórka kroje w cienkie plasterki, pomidora

W kuchni Karmel-itki
Ogórki z curry 524

ogórków, 2-3 cebule, gorczyca, zalewa: 1 l wody, 1,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru, 1 przyprawa curry 20g, 1,5 łyżeczki soli Ogórki dokładnie umyć. Składniki zalewy zagotować. Do umytych, wyparzonych słoików (900 ml) włożyć ogórki (ogórków nie obierać) - całe lub dowolnie pokrojone (zależy od wielkości: wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w grube

królestwo garów
Sałatka z pstrągiem wędzonym 169

Pycha :D Składniki 2 filety z pstrąga wędzonego 6 pomidorków koktajlowych 1 szalotka sałata mix oliwki 10 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka 1 ogórek 1 zielona papryka kapary 2 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek octu balsamicznego sól , pieprz Przygotowanie   Filet z pstrąga pokroiłem w paski , jajka ugotowałem na twardo , obrałem i pokroiłem w ćwiartki. Sałatę rozłożyłem na talerzu(...)niej ułożyłem pokrojonego w plasterki ogórka , paprykę w paski i cebulkę w piórka. Dodałem kapary , połówki oliwek i ćwiartki pomidorków. Na wierzch rozłożyłem jajka i kawałki filetu z pstrąga. Ocet balsamiczny wymieszałem z oliwą , dodałem zioła prowansalskie , posoliłem. Odstawiłem na godzinę , po tym czasie polałem sosem przygotowana sałatkę , posypałem świeżo zmielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
rolmopsy w zalewie octowej 208

Śledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego  Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić(...)zwijać od szerszej strony 2. - cebulę pokroić w półksiężyce dać na sito zagotować wodę w czajniku wrzątkiem przelać cebulę  - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty  i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami zostawić do połączenia smaków  najlepiej zrobić kilka dni wcześniej

W królestwie smaków Beaty
Sałata rzymska z dodatkami 187

rzymskie1 czerwona cebula1 świeży pomidor1 świeży ogórekoliwa1 cytrynabiały ocet winnysól, pieprzPrzygotowanieLiście sałaty umyć i drobno pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora i ogórka. Doprawić sałatkę dwiema łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny, odrobiną białego octu winnego, szczyptą soli i pieprzu; wymieszać. Smacznego

Stare Gary
Chłodnik ogórkowy 205

artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już wiem czego brakowało w moim: pokruszonej fety ! Chłodnik ogórkowy Składniki: 1 litr kefiru 1 kg ogórków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu winnego przyprawa maggi 3 łyżki posiekanego koperku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy ze skóry. 3/4 kilograma kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Maminkowe ogórki konserwowe 233

spiżarni daje satysfakcję. Mieliśmy już ogórki w różnych wersjach, ale nie mieliśmy wersji podstawowej, czyli ogórków konserwowych.     Składniki: -na ok.5 kg ogórków: Zalewa: -15 szklanek wody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru

Maminek kulinarny