mimo niewielu składników jest bardzo bogata w smaku. Składniki: 1/2 małego brokuła, podzielonego na małe różyczki 2 - 3 duże gruntowe ogórki 1/2 świeżej posiekanej papryczki chili 1 duża łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu winnego jasnego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju kukurydzianego 2 łyżki uprażonych na suchej patelni(...)grubą kostkę, lekko posolić, odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zlać sok, który należy zachować! 3. Składniki sosu połączyć - najpierw rozupszczamy w soku spod ogórków i occie miód ze wszystkimi przyprawami, dopiero kiedy się dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie 4. Brokuła i ogórki wymieszać w misce razem z ziarnami sezamu
Kuchnia Prezydentowejsałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego białego szopskiego sera. Podawana jako przekąska przed obiadem. Składniki: bułgarski ser szopski 4 pomidory 2 papryki czerwone ogórek łyżka octu 4 łyżki oleju sól cebula posiekana natka pietruszki do smaku Pomidory i ogórka pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki, paprykę w paski, wrzuć
AZgotuj!przyprawą gyros - jedną z moich ulubionych. Te ogórki świetnie nadają się na kanapki czy do wódeczki. Sprawdzą się i do obiadu. Polecam! Składniki : * 2 kg ogórków gruntowych * 2 szklanki wody * szklanka octu * pół szklanki cukru * łyżka ziela angielskiego * łyżka ziaren czarnego pieprzu(...)łyżka soli morskiej * opakowanie przyprawy gyros * łyżka gorczycy Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować
Magiczne Życie Martymoich posiłków przeważają warzywa połączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów szynki lub polędwicy ćwiartka żółtej papryki oliwa ocet jabłkowy Kuskus przygotować według informacji znajdującej się na opakowaniu, zalewając go wrzątkiem. Przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Zdjąć pokrywkę i wymieszać kuskus
Weekendy w domu i ogrodziezapowiadają się całkiem nieźle, bo z Maminego Ogródka, dotkniętego i w tym roku klęską urodzaju. Pewnie też i jakieś dokupię, bo mam mnóstwo pomysłów na ogórki w occie, moje ulubione i zamierzam zapełnić połowę spiżarni słoikami z ogórkami. Ale na razie sezon raczkuje, a w tym czasie wiadomo, najlepsze są ogórki małosolne. Poniższy przepis
Kuchnia Prezydentowejdziałce i placach opór, więc tym bardziej polecam. Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 4 kromki weki bez skórki 1 średni ogórek 2 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek 200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka masło 2 zabki czosnku świeże listki bazylii 1 szalotka 1/2 żółtej(...)palnika), owinąć folią i również obrać ze skórki. Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować
Gosia gotujebiałej kapusty ( np. Amager, Kamienna Głowa ) 1,25 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg kiszonych ogórków 50 dkg pieczarek 20 ziaren ziela angielskiego 40 ziaren pieprzu 6-7 listków laurowych 2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki oleju sól 2 łyżki gorczycy białej 10 dkg cukru woda Sposób wykonania : Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić(...)garnku, a następnie odcedzić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Sałatka ta jest smaczna, polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego
Przepisy i porady kulinarnepieprz czarny ( cały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu 10% Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy po 1-2 listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu(...)łyżeczki białej gorczycy. Na 3 kg ogórków będzie nam potrzebne około 4 l zalewy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy. Gdy trochę przestygnie zalewamy nią ogórki, zakręcamy wieczkami i pasteryzujemy 15-20 minut w temperaturze 85-90 C. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy pasteryzować tym ogórki będą później miększe. Przechowujemy
Przepisy i porady kulinarnesię robi i bardzo szybko znikają :D Co jest potrzebne do ich zrobienia: 8-10 jajek Sos 2-3 kiełbasy śląskie (bądź tego typu) 1 cebula 3-4 ogórki z octu majonez pieprz i sól Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ugotowane ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Sos: Kiełbasę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę; cebulę
Motylkowa Kuchniazestawik składników ;) niezawodny i bardzo smaczny ;) Składniki (około 4 porcji): 4 płaty śledziowe z zalewy octowej puszka kukurydzy (bez dodatku cukru) 1 jabłko (małe) 1 cebula 3 ogórki z octu 7 łyżek jogurtu naturalnego (dość gęstego) Sposób przygotowania: Śledzie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę i ogórki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak ostatnio obiecałam podaję wam przepis, a w zasadzie dwa przepisy na zawekowanie ogórków na zimę
Marta Gotujejednak nie to. Ale skoro już założyłam bloga kulinarnego, to wypadało jednak trochę się pomęczyć nad tym sosem, żeby wypracować na idealny przepis ;)I udało się!Składniki:ogórek zielony2 łyżki octu winnego (białego)sólpieprz250 g jogurtu greckiego2-3 ząbki czosnku2 łyżeczki oliwy Obrany ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jogurt, ocet, oliwę i drobno pokrojony lub przeciśnięty
chwile dla mniešpekáčky) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie ewentualnie też papryka. Do tego dodaje się pokrojoną w talarki cebulę, czasami też paprykę oraz ogórki. Całość powinna stać w niezbyt chłodnym miejscu co najmniej przez tydzień, raczej dwa. Słoik można postawić(...)jest odpowiednia. Spożywa się na zimno z chlebem.składniki: CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe Zagotowałam wodę z octem i przyprawami, zostawiłam do ostygnięcia. Paróweczki rozkroiłam wzdłuż i nadziałam ogórkiem konserwowym
W kuchni Karmel-itkinasze ulubione przyprawy (ja dałam paprykę słodka, ostrą, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz) słoik ogórków z octu/kiszonych (ja użyłam domowych ogórków kiszonych bo jakoś ogórki z octu odstraszają mnie ilością cukru) 1-2 pomidory 1 cebula puszka kukurydzy (upewnijcie się, że w składzie nie ma cukru) kapusta pekińska lub mieszanka sałat 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy(...)miski cebulę kroimy w kostkę i wykładamy na kurczaka koncentrat przyprawiamy solą i pieprzem, a następie polewamy nim kurczaka z cebulą na to wykładamy pokrojone w plastry ogórki, potem kukurydzę i pokrojonego w kostkę pomidora jogurt przyprawiamy wg. smaku, możemy dodać czosnek granulowany lub świeży polewamy wszystko obficie jogurtem, a na to wykładamy mieszankę sałat lub poszatkowaną kapustę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1 szklanka ryżu 300 g śledzi w occie 2 ogórki małosolne (kiszone) 2-3 liście salaty łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu (jogurtu) sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Śledzie i ogórki pokroić w kostkę, sałatę porwać na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać majonez lub jogurt, doprawić
magiczna kuchnia Kasi