ogorki w occie - 506 przepisów (strona:7/34)

Chłodnik litewski 165

grubych oczkach.Botwinkę i buraczki przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, doprawić łyżeczką soli i cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić z ognia, dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia.Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę(...)buraczki razem z wywarem. Wymieszać.Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać.Doprawić solą i ewentulanie octem do smaku.Wstawić do lodówki.Podawać chłodny, z jajami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.Z

Gospodyni Miejska
Kanapka z prosciutto, rzodkiewką i ogórkiem w miodzie 69

Jeśli jesteście znudzeni standardowymi kanapkami na śniadanie ta będzie w sam raz dla was. Połączenie nietypowych smaków jak ser pleśniowy, szynka prosciutto, sałata, oraz rzodkiewki i ogórki marynowane w occie i miodzie tworzy niebywałą kompozycję

Milion Smaków
Testowanie produktów producenta Agros Nova 181

prawda jest taka, że nie nie zyskał amatorów wśród nas. Chrzan Horseradish - Krakusa ma 190 ml pojemności. W swoim składzie 60 % chrzanu oczyszczonego , wodę, olej roślinny, regulator kwasowości, ocet spirytusowy, cukier, sól, substancje zagęszczające: gumę guar i gumę ksantanową i substancję konserwującą E 223.  Chcę być szczera ; ten chrzan nie przypadł mi do smaku, jest bardzo ostry wręcz(...)konsystencja są zachęcające. Może po kilku otwarciach słoiczka straci swoją nadmierną ostrość. Sałatka Szwedzka - Krakus-pasteryzowana, o masie netto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry

Proste Potrawy
OGÓRKI W POMIDORACH 645

MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI   Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 4 łyżki soli 2 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie(...)warzywa kroimy w plastry.  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy marchew. Gotujemy 5 minut, po czym dokładamy cebulę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Do dajemy ocet i przecier, dobrze mieszamy żeby przecier równo się rozprowadził. Gorące wkładamy do słoików, nie wekujemy

Z Majeczką w kuchni
Ogórki kanapkowe 1206

zachwalała Margarytka bo to z jej przepisu ogórki. Po tygodniu jak dla mnie trochę za kwaśne ale daję im czas. Składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 500 ml wody 1i3/4 szkl octu 10% 1i3/4 szkl cukru 1 łyżka gorczycy Ale-raj 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy(...)płaska łyżka soli  Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć ciasno ogórki w słoikach.Wodę z wszystkimi przyprawami i cukrem zagotować, wlać ocet i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić. Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki i zalać wodą do 2/3 wysokości

Ala piecze i gotuje
Marynowane ostre ogórki meksykańskie do słoików na zimę 105

moich zimowych zapasach nie może zabraknąć ogórków na ostro. Nazywam je "diabeliki", ze względu na dodatek papryczki i czosnku. Składniki: 2 ½ kg świeżych ogórków 6 łyżek soli 55 dag cukru 1 ½ szklanki octu 7 łyżek oleju 2 płaskie łyżki papryki ostrej 5 ząbków czosnku Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić w słupki( nie obierać), zasolić i odstawić na sześć(...)godzin. Następnie odlać powstały sok. Zagotować cukier z octem i olejem, wsypać ostrą paprykę i zmiażdżony czosnek, po czym zalać ogórki(wcześniej odstałe) i zostawić ponownie na 12 godzin. Po tym czasie napełnić słoje z ogórkami zalewą i pasteryzować około 8 minut na wolnym ogniu

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z młodej kapusty, zielonego ogórka, marchewki i koperku 154

ogórka, marchewki i koperku' Składniki: - główka młodej kapusty - 2-3 zielone ogórki - 2 marchewki - pęczek koperku - 1-1,5 łyżki cukru - sól i pieprz - 50 ml octu Kapustę drobno pokroić. Ogórki i marchewkę obrać. Z ogórka, łyżeczką, wyjąć pestki i pokroić w plasterki. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Koperek posiekać. Wszystko umieścić w misce i wymieszać. Zasypać

CookYourself
Korniszony w zalewie pomidorowej. 113

ZALEWA: 1 szklanka octu 10%, 4 szklanki wody, szklanka cukru, 3 czubate łyżki soli, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ketchupu ostrego, 2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 5 ziarenek czarnego pieprzu.  WYKONANIE: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzi, Ogórki umyć, włożyć

Kuchnia Beaty
Ogórki z przyprawą do grilla. 151

1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu 10 szklanek wody 6 szklanek cukru 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej 6 łyżek soli WYKONANIE: Ogórki porządnie umyć i pokroić w plastry grubości 1-2 cm , lekko posolić i odstawić na 2 godziny,  cebulę pokroić(...)gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej ostre jeśli włożymy więcej)  Ogórki i cebulę wymieszać, wkładać do słoików.  Zagotować zalewę z : octu, wody, cukru, przyprawy do grilla i soli. Gotową zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5- 10 minut. Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej! Są pyszne

Kuchnia Beaty
Chicken burgery 199

mleka;Olej do smażenia.Sos:125 ml majonezu;2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;1 łyżka drobno posiekanej cebuli;4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych;2 łyżeczki białego octu winnego;1 łyżeczka białego cukru;1/2 łyżeczki soli.Dodatkowo:4 plastry pomidora;2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe;1/4 główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej.Sposób przygotowania:Link do przepisu(...)nakładać kolejno: sos, sałatę, sos, kotleta z kurczaka, sos, plaster pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery.Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.Dodatki do burgerów

Gospodyni Miejska
Ogórki chili ( pikle "krokodylki" ) 557

ładniki:* 2,5 kg niedużych ogórków* 4 łyżki soli* 2 łyżeczki chili w proszku* 1,5 główki czosnku na zalewę:* 1,5 szklanki octu 10%* 0,5 kg cukru* 4 łyżki olejuWykonanie:Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry.Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny.Po tym czasie odlać zgromadzony(...)odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku - wymieszać. Zalewą zalać ogórki, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.Po upływie 12-stu godzin ogórki ułożyć, dość ciasno, w słoikach. Zalać zalewą

kolorowotorcikowo
Śledzie w sosie koperkowym 217

Idealna przystawka nie tylko na Wigilijny stół. Proste i szybkie w wykonaniu. Składniki: 10 filetów śledziowych 2 łyżki musztardy 1 łyżka octu 4 łyżki gęstej śmietany 3 ogórki konserwowe 1 żółtko 1 pęczek koperku sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Filety pokroić na kawałki i przełożyć do salaterki. Żółtko rozetrzeć z musztardą(...)octem i przyprawami, a w między czasie dodawać olej i śmietanę. Ogórki obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, koperek bardzo drobno posiekać, następnie wymieszać z utartym wcześniej majonezem. Polać pokrojone śledzie w salaterce, wymieszać, ozdobić świeżymi gałązkami koperku i odłożyć w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka pomidorowa 114

Idealna na przekąskę lub jako dodatek do mięs. Składniki 250 g pomidorków koktajlowych (kolorowych) 1 ogórek sałatkowy pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki octu ryżowego 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidorki płuczemy ,osuszamy i kroimy w ćwiartki ,ogórek w małą kostkę. Szczypiorek siekamy. W misce

R'n'G Kitchen