ogorki w occie - 506 przepisów (strona:16/34)

Orientalna marynata z warzyw 138

oliwy z oliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie   Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem(...)sól. Zawartość patelni dokładnie wymieszałem, następnie dołożyłem marchew i chili i smażyłem przez chwilę. Rozprowadziłem następnie octem i 250 ml wody, gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Potem dodałem brokuły, kapustę, młodą cebulę i gotowałem dalsze 5 minut. Na koniec domieszałem kawałki ogórków i mango, gotowałem jeszcze 5 minut. Warzywa pozostawiłem 15 minut w cieple ( na wyłączonej płycie), następnie

R'n'G Kitchen
Sushi maki i nigiri 130

autorami jak w przypadku tego wpisu :-)  Składniki - Opakowanie ryżu do sushi - Opakowanie alg nori - ocet winny (w oryginale powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.) - płat łososia wędzonego - opakowanie paluszków krabowych surimi - długi zielony ogórek - 2 większe marchewki - awokado - cukier - sól Dodatkowo do podania sushi: - sos sojowy - pasta wasabi - marynowany imbir Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną(...)przykrywką na kolejny kwadrans. W tym czasie przygotowujemy sos z octu. W garnku podgrzewamy 8 łyżek octu, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ryż przekładamy do drewnianej miski, podlewamy sosem octowym, mieszamy. Ryż pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy pozostałe składniki. Ogórka i awokado obieramy i kroimy w słupki. Paluszki surimi także kroimy w słupki. Łososia dzielimy na dwie części. Jedną

Na słodko lub wytrawnie
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 124

sól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek - 50g czarnej fasoli* - 2 orzechy włoskie - ocet balsamiczny  * Fasolę należy namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;) Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki

Wegańska kuchnia orientalna
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, szczypiorkiem i pestkami słonecznika – przepis 145

rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki. Szczypior i koperek siekamy ale niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy(...)zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. W międzyczasie prażymy ziarna słonecznika, na patelni ok. 10 min. Dodajemy do chłodnika przed podaniem. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go i przekaż znajomym

Pyza i Surówka
Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę 154

litrowe słoiki: 700ml wody pół szklanki octu spirytusowego 6 łyżek miodu rzepakowego 2 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka gorczycy Z wody, octu, miodu oraz reszty przypraw robimy zalewę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dolewamy do niej 4 łyżki oleju i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolmopsy 189

octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych łyżeczka gorczycy 3 łyżki oleju Do nadzienia: papryka konserwowa ogórek konserwowy patisony konserwowe czerwona cebula pokrojona w ósemki Z wody i octu gotujemy zalewę - dodajemy sól, cukier i przyprawy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śledzie oczyszczamy i dodajemy do zimnej zalewy. Odstawiamy w zimne miejsce

tojestpyszne.blogspot.com
Jarzynowe carpaccio 86

łyżki białego octu winnego łyżeczka płynnego miodu sól czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek dyni 5 łyżek oleju Przygotowanie Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni i ostudziłem. Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w cieniutkie plasterki(...)Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki. Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju. Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni. Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym

R'n'G Kitchen
Sałatka z quinoą, ogórkiem, selerem naciowymi i lawendą 134

łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym z octu jabłkowego i oleju, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy listkami mięty i lawendą. Polecam

Quinoa Raz!
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 257

mała puszka sardynek w oleju 1 łyżeczka kaparów z zalewy 3-4 pomidory suszone z oliwy 4-5 grzybków marynowanych w occie, u mnie podgrzybki 2 cebulki szalotki 2 ogórki kiszone średniej wielkości 5 małych korniszonków (wielkości damskiego małego palca) 2-3 łyżki dobrego, neutralnego w smaku oleju – np. słonecznikowego lub rzepakowego sól pieprz drobne, młode liście sałaty

Karo in the Kitchen
Miechunka 171

piekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut. — Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie sos (3 łyżki oliwy wymieszajcie z jedną łyżką octu).  Warzywa pokrójcie tak jak lubicie. Miechunki przekrójcie

w mojej kuchni
Ryba po japońsku 369

duże cebule mąka 3 jajka olej Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki cukru 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę. Filety pokroić na małe kawałki i obsypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w jajku i mące, następnie usmażyć na rozgrzanym

The Sweet Damsel
Ogórki z curry 265

placu zabaw, gdzie spotykam się z innymi mamami. Od jednej z nich dostałam właśnie przepis na te ogórki. Polecam serdecznie :) Składniki: 2 kg ogórków 3 duże cebule 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanka cukru 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki curry 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony

Kuchnia domowa Ani
Szwajcarska sałatka ziemniaczana 315

sera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku(...)odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem z łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem kiełbasę, cebule, ogórki i ser, delikatnie wymieszałem. Polałem sosem, odstawiłem na 20 minut. Posypałem natką i prażoną cebulką

R'n'G Kitchen
Chłodnik z botwinki 129

przepadaliśmy za zupami na zimno ale ten wyjątkowo przypadł nam do gustu Składniki: - 1 pęczek botwinki - 1 średni ogórek - 1/2 pęczku koperku - 1/2 pęczku szczypiorku - 250 ml kefiru - 500 ml wody - 200 ml jogurtu greckiego - sól, pieprz, cukier - 1 łyżeczka octu - 4 jajka Składniki dla 4 osób Najpierw zajmujemy się botwinką. Gałązki kroimy na małe słupki a liście drobno kroimy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Potem gotujemy jeszcze ok. 3 minut i dodajemy ocet. Jak nasz barszczyk stygnie gotujemy jajka na twardo. Do ostudzonego barszczyku dodajemy ogórka obranego ze skórki i startego na tarce oraz posiekany koperek i szczypiorek. Kefir i jogurt mieszamy razem i dodajemy do niego stopniowo barszczyk

Kuchenne Wariacje
Lunch w pracy: sałatka a'la grecka 516

papryki 20 czarnych oliwek 3 młode cebulki 150 g sera sałatkowego na tacce 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól  pieprz Przygotowanie: Warzywa możemy spokojnie przygotować sobie dzień wcześniej. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w talarki a oliwki przecinamy na pół.  Wszystko mieszamy w misce i tak przygotowane warzywa możemy

Taste Therapy