musztardy miodowejkilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowychkila ziaren czarnego pieprzu1 cała główka czosnku (polskiego)1 op. ziaren białej gorczycyWodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry, wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku
Bon Appetit Małgorzatyilość przypraw) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru 3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej (i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu, co zdecydowanie polepszyło i wzmocniło smak) ok. 2 łyżeczek soli Ogórki umyć, obrać (pominęłam) i pokroić wzdłuż na ósemki (pokroiłam w cienkie plastry) i ułożyć
W kuchni Karmel-itkiciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru i szczypta soli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi 1 awokado ½ dużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi Najtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu
Kolizje Smakówgodziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Zalewę ugotować i zalać wcześniej odsączone ogórki. Sałatkę wymieszać i zalać do słoików. Uzupełnić zalewą octową. Pasteryzować
Cukiernia Pychotkizimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek
Gosia gotujesiła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach: rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli (akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym. Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity(...)liściach), porwanej na kawałki 1 ogórek, pokrojony na plasterki kilka rzodkiewek, pokrojonych na ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki 6 łyżek ugotowanej fasoli (lub np. 1/2 puszki fasoli) opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo winegret: 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, sól
Chilli Czosnek i Oliwaoznacza niemały bałagan, więc przekładam z miejsca na miejsce. Uporawszy się z papierówkami i wiśniami, ruszyłam z zaprawami z pomidorów i ogórków. Przy okazji wpadło kilka słoiczków patisonów i marynowanego czosnku. No cóż, w domu pachnie głównie octem, ale za to zimą chętnie otworzy się coś pysznego. Jednak sklepowe zaprawy to nie to samo, co własne. Na pewno
Codzienna kuchnia niecodziennasezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka prażonego jasnego i czarnego sezamu
Karo in the Kitchenkazdym razem jest inna,a sprawia to dodatek ziol.Pyszna z oregano,z dodatkiem miety.tymianku lub bazylii.Skladniki na 2 porcje:2 pomidory2 domowe kiszone ogorki malosolne1 srednia cebula biala lub czerwona lub czosnkowa2 lyzki oliwy cytrynowej1 lyzka octu bialego winnego 1 b.plaska lyzeczka miodusol,pieprzWykonanie:cebule obrac,przekroic na pol i pokroic w polkrazki .Przesypac sola,wymieszac i ugniesc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dwie małe marchewki, mały seler, dwie pietruszki i pół, małego pora) szczypta soli Chłodnik 2 szlanki bulionu 1 duży ogórek zielony 1 duże awokado (dojrzałe) sok z 1 limonki 120ml mleka kokosowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego białego ok. 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku) 1/5 łyżeczki sproszkowanej limonki kaffir szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka(...)arbuza (wypestkowanego)) 1 łyżeczka słodzidła lub 10 kropli stewii w płynie Sposób przygotowania: Bulion Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy na małym ogniu ok. 30-40 minut. Chłodnik 1. Ogórek obieramy ze skóry (nie trzeba bardzo dokładnie, może zostać odrobina skórki), awokado przekrajamy na pół, a po usunięciu pestki wyciągamy z niego miąższ łyżką. 2. Wszystkie składniki (łącznie z ogórkiem
Fill The Bowlgorąco!...:) składniki: * 1 pęczek botwiny (z buraczkami) * 1 pęczek rzodkiewek * 1 pęczek koperku * 3 ogórki małosolne * 3 ogórki gruntowe * 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu * 2 ząbki czosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka(...)takiej ilości, aby przykryła buraczki. Dodajemy również pocięte drobno łodygi z liśćmi. Botwinę gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Masę schładzamy w dużej misce. Trzemy na tarce obrane ogórki, umyte rzodkiewki i mieszamy z masą buraczkową. Dodajemy pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy
Bon Appetit Małgorzatyciezkostrawne,na pewno nie powinny znalezc sie w diecie dzieci i osob starszych. Ogorki zawieraja askorbine-enzym,ktory utlenia witamine C.Dlatego surowych owocow nie nalezy mieszac np. w salatkach z innymi warzywami,takimi jak pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk z serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański gyros
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsmażymy grube placki na całej powierzchni średnich rozmiarów, rozgrzanej z olejem patelni. Składniki na surówkę: - 1-2 pomidory - 3-4 ogórki konserwowe - 1/2 sałaty lodowej - inne, dowolne składniki warzywne - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 15 mililitrów białego octu winnego - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu
Życie zamknięte w smakuugotowane na twardo czarne oliwki pomidor ogórek czerwona cebula tuńczyk w puszce Przygotowanie: Sałatę rozerwać na małe kawałki, pokroić pomidora, oliwki, ogórka, cebulę i jajka. Ułożyć wszystkie składniki na talerzu i polać ulubionym sosem/dressingiem. Ja użyłam dressingu z octem balsamicznym. (Znajdziecie go w zakładce dipy i dressingi) Smacznego
The Sweet Damselmusztardy dijon 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka smalcu Dodatkowo : 250 kaszy gryczanej 3 pomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili : Sposób przygotowania : Mięso
Gosia gotuje