muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę ;)W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać(...)obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. Składniki zalewy:6 szklanek wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki octu, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soli, słoiczek ulubionej musztardy.Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik:kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy,kilka ziaren ziela
Codzienna kuchnia niecodziennaogorki curry ? Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je. Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :) Składniki 2,5 kg ogórków 2 cebule 2 łyżki soli 1 szklanka octu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodac octu jak ktos woli.Ugotowane na twardo jaja kroimy na pol. Kazda polowke zawijamy w plaster szynki. Zawijamy na ksztalt koperty. Gotowe zawiniatka ukladamy w naczyniu, w ktorym beda podawane na stol.Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu, a na to co mamy pod reka. Moga to byc pokrojone w plastry ogorki kiszone lub konserwowe, marchewka
Przysmaki Karolkiproporcji 1:2 (ryż:woda), gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy zalewę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia. Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik(...)Obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki). Rozkładamy matę bambusową, na której następnie kładziemy listek nori. Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej
Weganizm infantylnygrillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki(...)kroimy w plasterki d) majonez e) musztarda f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy
upichconagalaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać(...)nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPolecam! Składniki: przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki" 2 duże pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka cieciorki listki mięty Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam(...)chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie. Dressing: 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Sałatkę polać dressingiem. Odłożyć na 30 minut. Przed podaniem dodać grzanki, aby zachowały chrupkość
Moja Galeria Smakumieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przyprawianie ryżu Po 10 minutach od zestawienia ryżu z ognia delikatnie przekładamy go z garnka do miski. Skrapiamy przygotowanym octem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Przechowywanie ugotowanego ryżu Ryż należy przyrządzić bezpośrednio przed przygotowaniem sushi. Po przygotowaniu przechowujemy go w misce przykrytej wilgotną ściereczką. 5. Przygotowanie sushi Potrzebujemy(...)przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy na odpowiednie porcje. Rozkładamy
Smakowity Blog Kulinarnyświeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier. Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy(...)gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 1/2 zielonego ogórka Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj, aż powstanie
Food Squarenastępnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową(...)pietruszki 1 pęczek koperku 1-2 ogórki kwaszone 1 cebulka 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej 1-2 łyżki musztardy francuskiej 4-5 ziemniaków pieprz czarny do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy
SMYKWKUCHNIpół olej z oliwą z oliwek. Samej oliwy nie używam, bo nie przepadam za jej charakterystycznym posmakiem. Dodaję sok z cytryny, ale lubię również ocet jabłkowy albo ocet balsamiczny. W przypadku tego drugiego sos nabiera ciemniejszej barwy. Można dodać drobno posiekaną cebulkę, najlepiej szalotkę. Albo zmiażdżony ząbek czosnku. Wszelkie zioła (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn....) również mile widziane. Wszystko(...)chcemy podać. Na przykład do wersji z czosnkiem wystarczy tylko postrzępiona sałata i orzechy włoskie. wersja z ziołami pasuje mi do zestawów, w których pojawia się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek... sos: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 200 ml oleju rzepakowego
bistro mamaosobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże(...)nich szkodliwych azotynów Staraj się kupować nowalijki z ekologicznych upraw. Jeśli jednak zdarzy Ci się kupić warzywa w hipermarkecie, zastosuj następujący trik: Do litra wody wlej pół szklanki octu (najlepiej jabłkowego lub winnego). Możesz też dodać trzy łyżki kwasku cytrynowego - chodzi o uzyskanie odczynu kwaśnego. Mocz nieobrane warzywa przez 2-3 minuty. Teraz pora na odczyn zasadowy. Do litra
Powiedz dietom nieziela i pieprzu. Po zagotowaniu studzimy mieszankę. Kroimy cebulę w krążki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy marynować śledzie. Wstawiamy tam także rybę i zalewamy mieszaniną wody i octu. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym koperkiem. Inną potrawą, która nada się idealnie na imprezę, jest tatar wołowy – oczywiście pod warunkiem(...)pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy po łyżce oliwy i sosu sojowego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamoich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki(...)posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i Oliwa