ogorki w occie - 506 przepisów (strona:28/34)

Ośmiornica w greckiej sałatce 224

umiarkowanie.I zieleń ogórka zastąpiła zielonym solirodkiem a pomidora papryką wzbogacając o owoce kaparów,które uwielbiam. Gadu sobie o grillowaniu a ja musze tymczasem do pracy :) SKŁADNIKI: 1 ośmiornica (mrożona lub świeża) 2-3 listki laurowe 1 cebula w całości podpieczona nad ogniem kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 50 ml octu dodatkowo: 1/2 łyżeczki pasty Sambal

Sztuka gotowania w/g Samiry
Cukinia w zalewie musztardowej 169

muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę  ;)W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać(...)obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. Składniki zalewy:6 szklanek wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki octu, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soli, słoiczek ulubionej musztardy.Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik:kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy,kilka ziaren ziela

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki curry do słoików 202

ogorki curry ?  Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je. Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :) Składniki  2,5 kg ogórków 2  cebule 2 łyżki soli 1 szklanka octu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jajko w szynce 176

dodac octu jak ktos woli.Ugotowane na twardo jaja kroimy na pol. Kazda polowke zawijamy w plaster szynki. Zawijamy na ksztalt koperty. Gotowe zawiniatka ukladamy w naczyniu, w ktorym beda podawane na stol.Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu, a na to co mamy pod reka. Moga to byc pokrojone w plastry ogorki kiszone lub konserwowe, marchewka

Przysmaki Karolki
Sushi: hosomaki i futomaki 189

proporcji 1:2 (ryż:woda), gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy zalewę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia.      Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik(...)Obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki).      Rozkładamy matę bambusową, na której następnie kładziemy listek nori. Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej

Weganizm infantylny
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 208

grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki(...)kroimy w plasterki  d) majonez  e) musztarda  f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy  g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra  h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy

upichcona
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 291

galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać(...)nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z cieciorki z grzankami 155

Polecam! Składniki: przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki" 2 duże pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka cieciorki listki mięty Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam(...)chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie.   Dressing: 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Sałatkę polać dressingiem. Odłożyć na 30 minut. Przed podaniem dodać grzanki, aby zachowały chrupkość

Moja Galeria Smaku
Sushi 168

mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przyprawianie ryżu Po 10 minutach od zestawienia ryżu z ognia delikatnie przekładamy go z garnka do miski. Skrapiamy przygotowanym octem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Przechowywanie ugotowanego ryżu Ryż należy przyrządzić bezpośrednio przed przygotowaniem sushi. Po przygotowaniu przechowujemy go w misce przykrytej wilgotną ściereczką.  5. Przygotowanie sushi Potrzebujemy(...)przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy na odpowiednie porcje. Rozkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 269

świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier.  Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy(...)gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 1/2 zielonego ogórka Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj.  Wszystkie składniki umieść  w kielichu blendera i zmiksuj, aż powstanie

Food Square
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 171

następnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową(...)pietruszki  1 pęczek koperku  1-2 ogórki kwaszone  1 cebulka  2-3 łyżki musztardy rosyjskiej  1-2 łyżki musztardy francuskiej  4-5 ziemniaków pieprz czarny do smaku  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy

SMYKWKUCHNI
Wegańskie Chili sin carne z czekoladą i kawą. 185

dodajemy kolejną łyżeczkę oleju kokosowego. Naczynie powinno być cały czas natłuszczone. Dodajemy resztę składników oprócz kawy i czekolady – pomidory w puszce, fasolę, cukier, sól, przecier pomidorowy, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dusimy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie . Radzę uważać by się nie przegotowały – mi najbardziej odpowiadają takie al dente. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy kawę, dokładnie mieszamy(...)koniec dodajemy czekoladę. Dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Podajemy z podgrzaną na suchej patelni tortillą, nachosami lub ryżem. Dobrze smakuje z takimi dodatkami jak: dojrzałe awokado, masło orzechowe i ogórek konserwowy. Ja najbardziej lubię z domową tortillą, przesmarowaną domowym masłem orzechowym z dodatkiem awokado… To moja wielka, nowa miłość.   Artykuł Wegańskie Chili sin carne z czekoladą i kawą

Fill The Bowl
Sos winegret /vinaigrette/ 214

pół olej z oliwą z oliwek. Samej oliwy nie używam, bo nie przepadam za jej charakterystycznym posmakiem.  Dodaję sok z cytryny, ale lubię również ocet jabłkowy albo ocet balsamiczny. W przypadku tego drugiego sos nabiera ciemniejszej barwy. Można dodać drobno posiekaną cebulkę, najlepiej szalotkę. Albo zmiażdżony ząbek czosnku. Wszelkie zioła (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn....) również mile widziane.  Wszystko(...)chcemy podać. Na przykład do wersji z czosnkiem wystarczy tylko postrzępiona sałata i orzechy włoskie. wersja z ziołami pasuje mi do zestawów, w których pojawia się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek...  sos: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 ml oleju rzepakowego

bistro mama
Nowalijki - szkodzą czy nie? 128

osobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże(...)nich szkodliwych azotynów Staraj się kupować nowalijki z ekologicznych upraw. Jeśli jednak zdarzy Ci się kupić warzywa w hipermarkecie, zastosuj następujący trik: Do litra wody wlej pół szklanki octu (najlepiej jabłkowego lub winnego). Możesz też dodać trzy łyżki kwasku cytrynowego - chodzi o uzyskanie odczynu kwaśnego. Mocz nieobrane warzywa przez 2-3 minuty. Teraz pora na odczyn zasadowy.   Do litra

Powiedz dietom nie