ogorki w occie - 506 przepisów (strona:27/34)

Korniszonki z pepperoni 151

koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru.   2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy.      Papryczkę kroimy

Maminek kulinarny
Ogórki kiszone i z musztardą 166

szkl wody 1 szkl octu 10% 2,5 szkl cukru   3 łyżki soli himalajskiej 5 dużych łyżek musztardy stołowej pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe Przygotowanie:              Kiszone. Do każdego słoika wsadzić czosnek, kwiaty kopru, kawałek chrzanu, łyżeczkę kolendry, kilka ziarenek ziela angielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać zimną wodą z (dokładnie

Gaździnka warzy
Sałatka z botwinką i awokado. 117

Czego użyłem? -sałata strzępiasta -liście młodej botwinki -żurawina posiekana -ogórek zielony pokrojony w kostkę -awokado pokrojone w kostkę -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -tarty parmezan Umyte liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, mieszamy z botwinką i przepłukujemy w misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki. Sos: -łyżka octu cydrowego lub jabłkowego -szczypta pieprzu i soli -łyżka oliwy

BaRepas
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 335

sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu u Margarytki , mnie ten smak odpowiada idealnie, ilości octu (cytryny) i ksylitolu zależą od słodkości buraków, warzyw

Smaczne Zdrowe
Dorsz w zalewie octowej z pomidorami 116

Pamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie. Składniki: Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody Pomidory z puszki krojone 200 ml octu 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli

Smaki Ewy
Sałatka z makrelą i kolendrą oraz dressingiem musztardowym 176

ewentualnie: łyżeczka chia Do słoiczka wlewamy olej i ocet, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki.  Kolendrę posiekać. Połowę

Weekendy w domu i ogrodzie
Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 166

tahini - 1 łyżeczka octu jabłkowego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki musztardy - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Dodatki:   - 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki

Be Fit Be Strong
Burgery z ciecierzycy i ketchup dyniowy 169

połowa puszki ciecierzycy, więc stwierdziłam, że zrobię z tego burgera. Całość wyszła tak dobra, że mój T. oświadczył, że smakuje mu jeszcze bardziej niż mięsny! Połączenie z kiełkami słonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis   na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka razy(...)ilość na słoiczek 500 ml) 500 g dyni, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka pasty harisa, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 170 ml soku pomarańczowego, 50 ml białego octu balsamicznego, 90 g cukru Dynię obrać, oczyścić i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć, osolić i wrzucić dynie - gotować ok. 20 minut. Po tym czasie

Plate of Joy
Pikantne skrzydełka z serowym dipem 175

patelni rozgrzałem masło, dodałem sos chili i ocet, posoliłem. Do sosu włożyłem usmażone skrzydełka, podgrzewając wymieszałem je, aby sos dokładnie pokrył mięso. Sos : majonez , jogurt, śmietanę i pokruszony ser wymieszałem, nie rozcierałem, bo sos nie powinien być gładki.. Gotowe skrzydełka przełożyłem na półmisek i podałem z dipem serowym i kawałkami surowego ogórka i selera naciowego

R'n'G Kitchen
Panzanella 159

pomidorków cherry, przekrojonych na połówki 1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g ) 1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g ) 1/4 szklanki kaparów ( 50 g ) 1 żółta papryka , grubo pokrojona ( 350 g ) puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g ) 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy

R'n'G Kitchen
159. Sałatka ogórkowa na zimę 133

będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka

Jadło i czytadło
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 271

łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty

OstryKęs
Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki w zalewie octowej z goździkami 213

soli  Przygotowanie warzyw: Ogórki kroimy w talarki, ale ich nie obieramy - tak samo kroimy cebulę oraz czosnek. Z papryki robimy paseczki i dzielimy na trzy lub cztery kawałki w poprzek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy, zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę.  Składniki na zalewę: - 2 szklanki octu - 6 szklanek wody

Życie zamknięte w smaku
Ryby w zalewie pomidorowej 360

szkl. wody 6 łyżek octu 0,5 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek Sposób Przyprawione filety  obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego i cienkie plastry cebuli

Kuchenne aromaty
Hot - dog XXL na miarę Bic Maca, czyli fast-food najbardziej pospolity w pysznej odsłonie imprezowej 133

Rzymskiej) 1-2 ogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli łyżka prażonej cebulki Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru

Kuchnia po mojemu