ogorki w occie - 506 przepisów (strona:27/34)

Pikantne skrzydełka z serowym dipem 213

patelni rozgrzałem masło, dodałem sos chili i ocet, posoliłem. Do sosu włożyłem usmażone skrzydełka, podgrzewając wymieszałem je, aby sos dokładnie pokrył mięso. Sos : majonez , jogurt, śmietanę i pokruszony ser wymieszałem, nie rozcierałem, bo sos nie powinien być gładki.. Gotowe skrzydełka przełożyłem na półmisek i podałem z dipem serowym i kawałkami surowego ogórka i selera naciowego

R'n'G Kitchen
Panzanella 194

pomidorków cherry, przekrojonych na połówki 1 ogórek pokrojony na cienkie plasterki ( 130 g ) 1 awokado , grubo pokrojone ( 250 g ) 1/4 szklanki kaparów ( 50 g ) 1 żółta papryka , grubo pokrojona ( 350 g ) puszka białej fasoli , opłukanej i osączonej ( 400 g ) 1/2 szklanki grubo pokrojonej świeżej bazylii Pomidorowy winegret : pół szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki oliwy

R'n'G Kitchen
159. Sałatka ogórkowa na zimę 160

będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka

Jadło i czytadło
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 328

łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty

OstryKęs
Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki w zalewie octowej z goździkami 256

soli  Przygotowanie warzyw: Ogórki kroimy w talarki, ale ich nie obieramy - tak samo kroimy cebulę oraz czosnek. Z papryki robimy paseczki i dzielimy na trzy lub cztery kawałki w poprzek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy, zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę.  Składniki na zalewę: - 2 szklanki octu - 6 szklanek wody

Życie zamknięte w smaku
Ryby w zalewie pomidorowej 397

szkl. wody 6 łyżek octu 0,5 szkl. oleju 2 łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek Sposób Przyprawione filety  obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego i cienkie plastry cebuli

Kuchenne aromaty
Hot - dog XXL na miarę Bic Maca, czyli fast-food najbardziej pospolity w pysznej odsłonie imprezowej 174

Rzymskiej) 1-2 ogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli łyżka prażonej cebulki Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru

Kuchnia po mojemu
Cukinia w zalewie musztardowej 192

muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę  ;)W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać(...)obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. Składniki zalewy:6 szklanek wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki octu, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soli, słoiczek ulubionej musztardy.Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik:kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy,kilka ziaren ziela

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki curry do słoików 236

ogorki curry ?  Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je. Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :) Składniki  2,5 kg ogórków 2  cebule 2 łyżki soli 1 szklanka octu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jajko w szynce 203

dodac octu jak ktos woli.Ugotowane na twardo jaja kroimy na pol. Kazda polowke zawijamy w plaster szynki. Zawijamy na ksztalt koperty. Gotowe zawiniatka ukladamy w naczyniu, w ktorym beda podawane na stol.Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu, a na to co mamy pod reka. Moga to byc pokrojone w plastry ogorki kiszone lub konserwowe, marchewka

Przysmaki Karolki
Sushi: hosomaki i futomaki 219

proporcji 1:2 (ryż:woda), gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy zalewę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia.      Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik(...)Obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki).      Rozkładamy matę bambusową, na której następnie kładziemy listek nori. Wykładamy na niego cienką warstwę ryżu, który powinien się ładnie lepić. Zostawiamy marginesy z każdej

Weganizm infantylny
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 235

grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki(...)kroimy w plasterki  d) majonez  e) musztarda  f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy  g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra  h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy

upichcona
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 357

galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać(...)nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z cieciorki z grzankami 180

Polecam! Składniki: przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki" 2 duże pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka cieciorki listki mięty Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam(...)chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie.   Dressing: 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Sałatkę polać dressingiem. Odłożyć na 30 minut. Przed podaniem dodać grzanki, aby zachowały chrupkość

Moja Galeria Smaku