szklanki oleju – 6 łyżek octu – 3 łyżki ketchupu – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 2 łyżki cukru – przyprawy(ziele angielskie pieprz, liść laurowy) Wszystko razem mieszamy i zostawiamy aby ostygło. Układanie: W szklanym naczyniu układamy warstwy: – warstwa usmażonej ryby – trochę pokrojonych ogórków – trochę cebuli – trochę papryki – ponownie, rybę, ogórki
Kulinarna Patilogiajednym składnikiem rybnym bądź wegetariańskim (np. ogórkiem), ale oczywiście do swojego sushi możecie upchnąć, co tylko Wam się podoba :) Zapraszam do przygotowań! Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY . Ryż idealny: 300 g specjalnego ryżu do sushi 40 ml octu ryżowego 40 g cukru szczypta soli Ocet łączymy z cukrem i solą. Mieszamy(...)służy raczej do ozdoby). Odwracamy ryżem do dołu. Przez środek nori przy pomocy palca smarujemy odrobiną majonezu, odrobiną wasabi, na to kładziemy pasek ryby i warzywa, np. marchewki lub ogórki pokrojone w julienkę,. Tak jak w przypadku hosomaków, podważamy matkę kciukami, dociskamy wnętrze resztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części
My Culinary ArtDużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3-3,5 kg poszatkowanej kapusty-0,6 kg marchwi-0,6 kg cebuli-szklanka oleju-1/3 - 1/2 szklanki octu-2 łyżki cukru-do smaku ok. 3-4 łyżki soli-pieprz do smaku Kapustę
Maminek kulinarnywpisują się tutaj rewelacyjnie :) Składniki: - 1 główka sałaty masłowej - 2 ogórki gruntowe - 2 pomidory - 2 papryki czerwone - 2 małe czerwone cebule - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1 opakowanie sera feta - 2 suszone pomidory - 1 mały słoiczek czarnych oliwek sos: - 8 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 2 łyżeczki miodu - sól - pieprz
Zainspirowana w kuchniświątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis na tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona
Bon appetit mon amieparapecie, napisano już wszystko. Co jednak poza kapustą i ogórkami można zalać posoloną wodą, by po kilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek i wiśni, zakwasy z chleba i kaszy gryczanej
GRUBY WAŁEKkoreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy. Papryczkę kroimy
Maminek kulinarnyszkl wody 1 szkl octu 10% 2,5 szkl cukru 3 łyżki soli himalajskiej 5 dużych łyżek musztardy stołowej pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe Przygotowanie: Kiszone. Do każdego słoika wsadzić czosnek, kwiaty kopru, kawałek chrzanu, łyżeczkę kolendry, kilka ziarenek ziela angielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać zimną wodą z (dokładnie
Gaździnka warzyCzego użyłem? -sałata strzępiasta -liście młodej botwinki -żurawina posiekana -ogórek zielony pokrojony w kostkę -awokado pokrojone w kostkę -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -tarty parmezan Umyte liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, mieszamy z botwinką i przepłukujemy w misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki. Sos: -łyżka octu cydrowego lub jabłkowego -szczypta pieprzu i soli -łyżka oliwy
BaRepassałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu u Margarytki , mnie ten smak odpowiada idealnie, ilości octu (cytryny) i ksylitolu zależą od słodkości buraków, warzyw
Smaczne ZdrowePamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie. Składniki: Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody Pomidory z puszki krojone 200 ml octu 1 łyżeczka vegety ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli
Smaki Ewyewentualnie: łyżeczka chia Do słoiczka wlewamy olej i ocet, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę
Weekendy w domu i ogrodzietahini - 1 łyżeczka octu jabłkowego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki musztardy - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Dodatki: - 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki
Be Fit Be Strongpołowa puszki ciecierzycy, więc stwierdziłam, że zrobię z tego burgera. Całość wyszła tak dobra, że mój T. oświadczył, że smakuje mu jeszcze bardziej niż mięsny! Połączenie z kiełkami słonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka razy(...)ilość na słoiczek 500 ml) 500 g dyni, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka pasty harisa, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 170 ml soku pomarańczowego, 50 ml białego octu balsamicznego, 90 g cukru Dynię obrać, oczyścić i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć, osolić i wrzucić dynie - gotować ok. 20 minut. Po tym czasie
Plate of Joy