ogorki w occie - 506 przepisów (strona:17/34)

Ogórki w zalewie keczupowej 1773

wody 300 g keczupu, u mnie łagodny Kielecki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % 2 łyżki soli 3 listki laurowe Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w pikle lub obrać ze skórki i pokroić

Monia miesza i gotuje
Jak Blondynka robiła ogórki na zimę :) 226

pytam, bo się zastanawiałam. Blondynka: Asiu, ej , ale do tej wody, w której moczą się ogórki na szwedzką to cukier? Jaki to ma cel? Margarytka: Jaki kurcze cukier?! Sól! Blondynka: No cukier! Pisze przecież! 3 szklanki wody, 2 szklanki cukru i ocet, tylko jeszcze nie wlałam. Margarytka: Magda! To zalewa! Moczysz w wodzie z solą! Blondynka: Ups. ( moja twarz(...)albo spadało z blatu, albo rozlałam. Normalnie tamtego dnia powinnam nazywać się PORAŻKA :) W sumie ogórki to fajna zabawa. Ciapania mało, czysta robota. Prawie kończyłam, była już 21:00. Zalewa do szwedzkiej i gotowanie. Tyle mi zostało. Więc leję szklanki wody i octu do miski. Chciałam zrobić z podwójnej porcji zalewę. Liczę te szklanki, a liczenie

Blondynka Gotuje
Ogórki z liściem dębu, pikle dębowe 206

wersję ogórków u mojej znajomej musiałam zrobić swoją wersję. Wspaniałe ogórki konserwowe z liściem dębu i carry. Składniki: - 2 kg małych ogórków gruntowych - ok. 10-12 liści dębu - mała cebula Zalewa: - 1 szklanka octu 10% - 1 szklanka cukru - 2 szklanki wody - 2 łyżeczki gorczycy - kilka ziaren ziela angielskiego - 2 łyżeczki carry - 2 łyżeczki soli Przyprawy znajdziecie

Apetyczna babeczka
Lunch'owa sałatka ;) 513

dwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta solipieprz czarnyKurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz(...)pół ). Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu

Czerwona Porzeczka
Batat + marchewka + sałatka z migdałami 153

świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych - 1 ogórek gruntowy - kilka zielonych oliwek - 2 rzodkiewki - 5 migdałów - ½ łyżeczki dobrej oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - W garnku zagotować wodę; włożyć umytego batata, dodać ½ łyżeczki soli - Gotować do miękkości, czyli aż widelec będzie z łatwością wchodził w batata (ok. 30 minut) - Marchewkę obrać, posiekać w słupki - Sałatę umyć, osuszyć, posiekać w cienkie(...)paski - Pomidorki posiekać na połówki, oliwki w plasterki - Ogórka umyć, obrać, pokroić w plasterki - Rzodkiewki umyć, posiekać - Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty  - Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw  - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami - Batata

Wegańska kuchnia orientalna
Cornbread z sałatką grecką i Święta czwórca 155

sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju pół szklanki mleka z łyżką octu zioła, np. tymianek, cząber, bazylia sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)language:EN-US;} Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Piecz w okrągłej formie w temperaturze 190°C przez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj

Qlinarnie i Qlinarnie
Klasyczny Sos Tzatziki 1086

czosnku 2 ogórki gruntowe ze skórką świeży koperek sól i biały pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego Do miseczki przekładamy jogurt grecki, do którego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Umyte ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach jarzynowych, solimy i zostawiamy na kilka minut na durszlaku, jak ogórki puszczą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki w chili i curry 140

dobrą oprawą dla pikli z ogórków. Z podanych ilości otrzymacie  5 słoików 0,6l. SKŁADNIKI: 2  1/2 kg ogórków 2 cebule 8 łyżek oliwy ząbek czosnku na słoik Zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 3 łyżki soli 2 łyżeczki:  gorczycy, pieprzu czarnego ziarnistego i mielonego ,chili, curry WYKONANIE: Ogórki

Kuchnia Beaty
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 138

wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby1,5 kg marchwi2 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki KAMIS zielonej natki pietruszki(...)ogórkach wydrążyć gniazda nasienne! Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli

Z Kuchni Do Kuchni
Ogórki w zalewie musztardowo – czosnkowej 511

główki czosnku ( po 3 duże ząbki na 0,5 l słoik ) 2 łyżki soli zalewa 5,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki musztardy sarepskiej Ogórki obieramy ze skóry , przekrawamy na pół i wybieramy środek łyżeczką ( pozbawiamy nasion ) , kroimy na plasterki grubości 0,5 cm – powstaną malutkie półksiężyce . Można

Ogrodnik w podróży
Ogórki musztardowe 134

bardzo ciekawy smak zarówno słodki jak i lekko kwaskowy. Świetnie sprawdzają się nie tylko do obiadu ale również na kanapki. Składniki: - ogórki - po 2 liście laurowe - po 2 ziela angielskie zalewa - 1 litr wody - 1 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 5 łyżek soli - 5 łyżek musztardy Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Ogórki obieramy

Zainspirowana w kuchni
Lekka sałatka 134

Dressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 2 łyżeczki ostrej musztardy 1-2 łyżki octu jabłkowego odrobina miodu do smaku  Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec posolić.Cebulę pokroić w krążki. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w księżyce, dodać do mieszanki sałat. Paprykę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty

Garnkowe fanaberie
Koreczki ogórkowe na zimę 212

duże papryki 1/2 kg cebuli 1 średni seler solanka: 9 szklanek wody 1 szklanka soli zalewa: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 4-5 szklanek cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć, pokroić w koreczki (około 4-5 cm kawałki). Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, seler zetrzeć na tarce na drobnych oczkach

na moim stole...
Sałatka kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka 175

przemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak. Składniki: opakowanie kiełków fasoli mung 1 piers z kurczaka pomidor ogórek Na sos: ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu  ryżowego kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka ugotuj  w bulionie z dodatkiem sosu sojowego

AZgotuj!
Chłodnik z botwinki 187

łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego.  Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki.  4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych

upichcona