poświęcilibyśmy na smażenie ryb.RYBA PO JAPOŃSKU/tradycyjnie; wersja uproszczona;/na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie 1 słoik papryki konserwowej1 słoik ogórków konserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie osączam z zalewy, odstawiam na bok. Pozostały płyn(...)wlewam do dużegogarnka, dodaję ocet, wodę i przyprawy. Obieram i kroję w półplastry cebule,wrzucam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Dodaję również koncentrat pomidorowy, mieszam. Gotuję 2-3 minuty, studzę.Ogórki i paprykę kroję w paski. W naczyniu układam na przemian cebulę z zalewy,paprykę, ogórki i rybę, zalewając płynem. Odstawiam na noc w chłodne
W kuchni Karmel-itkikwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ryby namoczyć
Apetyczna babeczkawięc, róbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków:( na około 2-2,5kg ogórków )* 9 szklanek wody* 1 szklanka octu 10%* 3 łyżki soli* 5 łyżek cukruDo słoika:* natka pietruszki - gałązka* ziele angielski - 2-3 ziarna* liść laurowy* kilka plastrów marchewki* koperDo słoików wrzucić dodatki, ułożyć
kolorowotorcikowocebuli, 3 ząbki czosnku, 2 świeże papryki, 1 torebka gorczycy, 2 łyżki soli, 1 pęczek natki pietruszki lub selera. Składniki na zalewę: 1 ½ szklanki octu, 1 ½ szklanki cukru, 1 torebka kurkumy, Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet
Tradycyjna Kuchniawszystko wczesnym wieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam! Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka ziela(...)dużych oczkach, a umytą paprykę pokroić w krótkie paski. 4. Z ogórków i cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do ogórków i cebuli dodać marchew i paprykę, olej, cukier, ocet i przyprawy, wszystko starannie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować
Kuchnia domowa Aniwśród autorów diet odchudzających. I my tu sobie takie śniadanko zaserwujemy. -parówki śniadaniowe + tofu Polsoja -ulubiona sałatka- ja do mojej dałam – papryki, dynię surową, oliwki, śliwki, sałatę, ogórka, bazylię- całość wymieszałam z octem winnym 6% z czerwonego wina... Na koniec całe danie zsypujemy ziarnami Słoneczne Pola od Ziarenkowo. Dlaczego Ziarenkowo? Gdyż jest to doskonale wyważona mieszanka świeżych i aromatycznych
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: - duży, zielony ogórek - 4 dojrzałe pomidory - 4 cebule dymki - duża papryka - natka pietruszki - 200 gram sera szkopskiego lub feta - 8 łyżek oliwy z oliwek - łyżeczka octu winnego - sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)Ogórek i paprykę kroimy w kostkę .Pomidory kroimy w ósemki,cebule w piórka. Siekamy drobno Natkę pietruszki kroimy drobno,a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa mieszamy w salaterce, doprawiamy, posypujemy serem. Skrapiamy octem winnym i oliwą
w mojej kuchnirzadkich wieczorów w gronie znajomych zeszło na temat kulinarny. Przypomniałam sobie jedzone na Festiwalu Dobrego Smaku 2014 danie: Happy Roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango. I zapragnęłam zjeść coś podobnego. Ale, że była już 22, a zasobność mojego portfela nie pozwalała na zamówienie prawdziwego sushi(...)koniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką. Składniki do złożenia futomaki: - ryż do sushi - łosoś wędzony - kawior - kiwi - gruszka - ogórek - nać pietruszki - serek philadelphia naturalny - algi nori - ocet ryżowy Przygotowanie futomaki: Zwilżamy dłonie octem ryżowy. Na makisu (mata bambusowa) układamy algę nori. Na niej ryż. Zostawiamy jednak około 2 centymetrów u góry i na dole
Życie zamknięte w smakukonfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów(...)powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy syrop z fiołków śliwki w occie winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie
królestwo garówogórków marchewka cebula koper chrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa: 2,5 l. wody 0,5 l. octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Ogórki umyć i nałożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków marchewki, kilka krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą
Miód i pieprzzagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i redukować sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia.Sałatka z ogórka:3-4 podłużne ogórki1 biała cebula2 marchewkikiełki z rzodkiewki/lucerny6 łyżek octu ryżowego3 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka ziaren sezamusólOgórki wraz ze skórą pokroić wzdłuż(...)dużych oczkach. Wszystko posolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu rybnego i cukru trzcinowego. Zalać nim sałatkę, dodać sezam, wymieszać i odstawić. Po zamarynowaniu ogórków część sosu można odlać, by sałatka nie była wodnista.Dodatkowo:4 łyżki mascarpone (jako dodatek)gałązki mięty (do dekoracji)Podanie:Na talerz
Food SquareUmyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy w lodówce na 2 dni. Rolmopsy Składniki: Zamarynowane tuszki śledziowe Ogórek kiszony Cebula wykałaczki Zalewa 1 l wody 200 ml octu 10% 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki gorczycy Kilka listków laurowych - plastry cebuli do słoika Wykonanie: Gotujemy zalewę
Smaki Ewyłyżki miodu (lub 1 łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki(...)dusimy ją pod przykryciem na wolnym ogniu - gdy będzie już półtwarda dodajemy czosnek i ocet jabłkowy, dusimy do jej całkowitej miękkości. Kolejno zwiększamy ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy z ognia. Miękką cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia
Symfonia Smaków