laurowy - 1200 mililitrów wody - 300 ml octu 10% - 7 łyżek cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Koper myjemy i kroimy na kawałki (albo tniemy nożyczkami). Cebulę kroimy i dzielimy na jakieś 8 części. Czosnek obieramy. Zalewę z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy w celu rozpuszczenia składników. Ilość uzależniona jest od ilości ogórków - celowo nie podaję, więc konkretnych ilości
Życie zamknięte w smakuCzasami z chęcią wracamy do smaków lata. Składniki 250 g pomidorów 150 g żółtej papryki 100 g papryki pepperoni 1 obrany ogórek wężowy 1 duża cebula świeża mięta 2 łyżki octu 6 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka ugotowane na twardo 100 g tuńczyka w oleju 1 łyżka kaparów 10 oliwek sól Przygotowanie Wszystkie warzywa pokroiłem w kostkę, połączyłem
R'n'G KitchenGrzyby w marynacie już były, papryka, ogórki, dynia, cukinia... ale zabrakło jeszcze pysznych pieczarek w occie. Dziś prezentuje prosty i szybki przepis na ich wykonanie. Składniki: 1 kg pieczarek 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 marchewka 2 łyżki cukru Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki
Tradycyjna Kuchniaidentyczna jak do ogórków słodko- kwaśnych. Cebulka nadaje się jako świetna przekąska na długie, zimowe dni. Zalewa (ta sama jaką wykorzystuję do zalania ogórków słodko- kwaśnych) 1 l wody 0,5 szkl octu 3 łyżki cukru 1 łyżka soli przyprawy: liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie Sposób Małe cebulki obieramy, kładziemy w słoiczki, zalewamy zalewą. Zakręcone słoiki
Kuchenne aromatyserem bałkańskim. Pychota! Polecam! SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść sałaty masłowej - 4 oliwki czarne - pomidorki koktjalowe - kapary - 6 kosteczek sera bałkańskiego (do kupienia w Lidlu) - ogórek zielony - 2 łyżki brązowej ciecierzycy - łosoś wędzony + dresing (ocet winny o smaku morelowym, oliwa z oliwek, sól, sok z limonki) Zjedlibyście taką w pracy? Ja bardzo chętnie! Polecam! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Buziaki
SMYKWKUCHNIwywaru drobiowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 jajko (na jedną osobę) ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi być drobno), a buraczki kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy ją na szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy(...)pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek i surówką colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam
Cooking Monsterdodatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy ją na szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy(...)pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego prażona cebulka jalapeno ketchup lub sos do hamburgerów podpieczona bułka Wszystko podajemy z niewielką porcją frytek i surówką colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam
Cooking Monsterłyżki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół paczki świeżej rukoli 4 ogórki konserwowe Bazyliowe aioli: Zaczynamy od aioli, ponieważ gotowy sos musi postać co najmniej godzinę w lodówce, aby się przegryzł. Umieszczamy żółtko i czosnek w malakserze (jeśli(...)smażymy minutę-dwie, po czym dodajemy 2 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. Burgery formujemy w kształt kotletów o 1 cm – 1,5 cm grubości
Poezja smakuogórek 1 pęczek rzodkiewek mix sałat 1 mała czerwona cebula sos 3 łyżki oliwy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać do połączenia się składników. Ogórek, cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Na półmisek wyłożyć mix sałat i pokrojone warzywa. Polać sosem i wymieszać. wiosenna
O kuchni z uczuciemmałe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią(...)solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię z gotowym daniem i mieszamy. Nakładamy danie na talerze, podajemy z ogórkami i ew. żółtkiem jaja przepiórczego, ja pominęłam ten składnik. Jeszcze w podstawówce nosiłam kraciastą koszulę ojca, koszulkę z Gunsami z bazarku i bandamkę... A dzisiaj czytam sobie o szalonym
Dzieje kuchennej Wiewiórysię maszynką] , cebulę pokroić w piórka a marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać sól i wszystko razem wymieszać , pozostawić na dwie godziny[w tym czasie ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut
Moje domowe kucharzeniekiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić
królestwo garówupalne dni. Przepis Składniki: 3 pomidory (pamiętamy, że pomidory muszą pachnieć, jak nie pachną, nie mają też smaku) 2 papryki 1 ogórek 1 duża cebula (albo 2-3 mniejsze) ok. 10 listków świeżej mięty 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka puszka tuńczyka w oleju łyżka kaparów ok. 10 oliwek 1 cytryna 1 płaska łyżeczka soli(...)samej wielkości. Proponuję kroić w kostkę ok. 1cm Paprykę i ogórka również kroimy w podobnej wielkości kostkę co pomidory Cebule obieramy i siekamy, cebula jest ostra więc śmiało może być dużo drobniej posiekana niż warzywa. Wszystkie posiekane już warzywa wkładamy do miseczki, dodajemy posiekane listki mięty, sól i ocet winny. Całość mieszamy. Wymieszane warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Gotujemy jajka
KasiaiKrzysiu.ploliwek3 łyżki octu winnego2 ząbki czosnku1 łyżka miodusolpieprzWykonanie.Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać 4 łyżeczki żelatyny ,paprykę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.Marchew pokroić w paski, a ogórek w plastry.Foremk(...)zwilżyć wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę wywaru, kiedy zastygnie układać warstwami paski marchwi i plastry ogórka.Zalać wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Przed podaniem przygotować sos. Wymieszać oliwkę i ocet winny, dodać posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Sos podać w osobnym naczyniu
Kulinarny karnet Christophera