ogorki w occie - 506 przepisów (strona:22/34)

Sałatka z żółtym serem 256

cukru; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; - 1 płaska łyżeczka ostrego ketchupu; - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Wykonanie: Sałatę włożyć do dużej salaterki dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, pokrojone jajka oraz pokrojone w drobną kostkę ser, paprykę i ogórka. Przygotowanie sosu: Szalotki i obrane ze skórki ogórki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy

dom-agi.pl
Sushi po polsku 773

wszystkim miłośnikom domowego sushi :) Porcja dla dwóch osób: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 4 łyżki octu jabłkowego 2 płaskie łyżki cukru pudru Pół łyżeczki soli 3 arkusze nori Mata bambusowa do zawijania W wersji rybnej: 100-150 g wędzonego morszczuka Papryka czerwona Świeży ogórek Kremowy serek o smaku naturalnym Szczypiorek W wersji wegetariańskiej: 4 zielone szparagi 40 g bryndzy Świeży(...)minut. Odstawiamy do wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki.  Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista, zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy zalewę:  mieszamy ocet z cukrem pudrem i solą i dodajemy ją do ostudzonej

Zawsze głodna!
Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i marchewki 130

zielonej pietruszki 1 główka czosnku 1 łyżka soli Zalewa:  5 szklanek wody 1 i 2/3 szkl. octu 1 i 2/3 szkl. cukru 3 i ½ łyżki soli 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego Liść laurowy Olej Wykonanie: Gotujemy zalewę z podanych składników. Ogórki kroimy w plasterki ( można użyć przystawki do maszynki do mięsa), tak samo postępujemy z cukinią ( jeżeli

Smaki Ewy
Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz 180

Polecam do wypróbowania. Składniki na 4 porcje: 1 kg pomidorów 2 kromki pszennego chleba (opcjonalnie) 1/2 ogórka 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu sól i pieprz do smaku Z chleba (jeżeli używamy) usunąć skórkę. Jedną kromkę pokroić w kostkę. Skropić(...)kawałku ogórka, papryki czerwonej i zielonej pokroić w drobną kostkę, odłożyć na bok. Resztę warzyw pokroić na większe części. Przełożyć do misy do zmiksowania. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do pozostałych warzyw. Jeżeli używamy dodać namoczony wcześniej chleb. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Doprawić solą dodać oliwę z oliwek, jeszcze chwilę zmiksować. Dodać ocet

Pełny talerz
Ryby w zalewie pomidorowej 345

lubimy RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ .  SKŁADNIKI: 1kg. filetów z mintaju lub z morszczuka cebula  ogórek konserwowy 2-3 jajek masło klarowane ZALEWA: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oliwy 2-3 łyżek cukru 3 łyżki kechupu 1 mały przecier pomidorowy 6 łyżek octu sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE: filety kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, maczamy

Kuchnia Beaty
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry! Ściągnij czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej

Z Kuchni Do Kuchni
Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę 233

obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry, a cebulę pokroić w talarki. Grzyby ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Sushi w pięciu smakach. 323

sosu do ryżu lub octu ryżowego z odrobiną brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy ( opcjonalnie, do części ryżu) składniki podstawowe 6 płatów nori czarny sezam sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest rewelacyjny do sushi!) 2 łyżki wasabi marynowany imbir dodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek(...)ryż wchłanął całą wodę. 3. Jeszcze ciepły ryż zmieszać z 6 łyżkami gotowego sosu do ryżu lub octem ryżowym z odrobiną cukru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 4. Jeśli mamy wasabi w proszku połączyć je z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. 5. Ogórka pokroić w długie cienkie paski i usunąć nasiona ( nie obierać). Awokado i mango obrać ze skórki

DefinicjaSmaku
Sushi 145

świeżego łososia  -tacka wędzonego łososia  -ryż do sushi -opakowanie glonów nori -paluszki krabowe -wasabi -ogórek zielony -sałata 3 kolory -majonez -czarnuszka -tymianek, estragon, rozmaryn,sól, pieprz, pieprz ziołowy (to są przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem(...)Wodę solimy. Ryż gotujemy 10-15 min. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżkę octu i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 20 min., następnie czekamy aż ostygnie, ale nie będzie całkowicie zimny (taki aby nie poparzyć sobie rąk).         Teraz mamy czas, żeby pokroić sobie ogórka w słupki, naszykować sałatę i inne składniki (zależy jakie będziemy chcieli dodać

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka szwedzka na zimę 1323

ogórków9 szklanek wody0,5 szklanki soliZalewa:3 szklanki wody2 szklanki cukru1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)Do każdego słoika wkładamy:3-4 plasterki marchewki0,5 łyżeczki gorczycy4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)Sposób przygotowania:1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną

Kuchnia domowa Ani
Zamykamy lato w słoikach! 246

głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Ryba w zalewie pomidorowej. 264

mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik 0,9l papryki marynowanej NA ZALEWĘ 2 szklanki wody 6 łyżek octu 0,5 szklanki oleju 3 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 opakowanie(...)Rybę rozmrażamy, wycieramy papierowym ręcznikiem, dzielimy na mniejsze kawałki (około 4-5 cm) posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na jakieś 15-20 minut. W tym czasie kroimy ogórki w talarki, paprykę w paseczki, a cebulki w krążki. W garnku zagotowujemy około 1-1,5 litra wody, wrzucamy pokrojone cebule, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy grzanie i zostawiamy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Chłodnik tarchomiński 209

pieprz do smaku Sposób przygotowania: Botwinę (liście i ogonki liściowe) drobno posiekać, zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki białego octu winnego, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Ogórki i ugotowane na twardo jaja pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, szczypior i czosnek drobno posiekać. Ugotowaną, przestudzoną botwinę odcedzić

W SMAK
Sałatka z tuńczykiem z winegretem na occie cydrowym. 185

pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki. Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka octu cydrowego -sól, pieprz -świeże posiekane oregano -łyżeczka syropu z mandarynek, lub jabłek Wszystkie składniki mieszamy razem, solimy i pieprzymy

BaRepas
Sałatka ‘”Damiana Sz.” 391

łyżka mąki Sos - 1 : 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu zioła prowansalskie Sos - 2 : jogurt naturalny 150 ml 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku przeciśniętego prze przez praskę Przygotowanie   Sałatę porwałem na kawałki. Cebulę, paprykę i ogórka pokroiłem w kostkę. Kukurydzę odsączyłem z zalewy. Pomidora pokroiłem w łódki. Pierś kurczaka pokroiłem w kostkę

R'n'G Kitchen