Składniki: 10 plastrów szynki (dla przyjęcia stojącego lepsze będą plastry z mniejszej szynki - wtedy trzeba ich wziąć więcej, ok. 20 plastrów) 5 jaj ugotowanych na twardo 3 średnie ogórki konserwowe mały pęczek szczypiorku sól, pieprz, majonez, musztarda Ugotowane jaja obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynówce. Ogórki również zetrzeć na jarzynówce. Szczypiorek drobno posiekać. Całość wymieszać. Zrobić
Ze smakiem bez glutenudoskonała propozycja na sytą przekąskę lub jeden z głównych posiłków. Polecam! 100g kaszy bulgur 150g kiełbasy krakowskiej (u mnie Henryk Kania ) 1/2 puszki kukurydzy 3 jajka 2-3 ogórki konserwowe Dodatkowo: sól, pieprz majonez Kaszę bulgur ugotować według przepisu z opakowania. Ugotowane na twardo jajka, kiełbasę oraz ogórki należy pokroić w kostkę, a kukurydzę odcedzić z zalewy
Di gotujeciecierzycy ;) Z podanych składników przygotowałam dwie porcje 100g brązowego ryżu 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 2 plastry sera feta Pół kostki tofu z bazylią (około 100g) Pomidor malinowy 2 ogórki konserwowe 2 łyżki pasty paprykowej Pęczek natki pietruszki Ryż oraz ciecierzycę ugotować (lub użyć gotowej ze słoika) Pomidora, ogórka, tofu oraz ser feta pokroić w kostkę Natkę pietruszki drobno posiekać
HealthyCreationspomysłów jest całe mnóstwo. Moja jest z wędzoną makrelą i dużą ilością cebuli - smakowała każdemu:). 4 jajka 200g wędzonych filetów z makreli 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Filety z makreli rwiemy widelcami
Szefowa kuchnipodczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla. Składniki na sos: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków marynowanych pół szklanki ogórków konserwowych pół większej cebuli spora garść świeżego szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie sosu: Grzybki, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy
NiePieprz.plskóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli. Składniki: beczka śledzi 550 g z olejem wiejskim SEKO 1 opakowanie Crème fraîche z zielonym pieprzem 3 ogórki konserwowe kilka rzodkiewek świeży koperek Przygotowanie: Crème fraîche z zielonym pieprzem przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, cebulę i rzodkiewkę. Doprawiamy całość solą, pieprzem i świeżym koperkiem
Życie zaczyna się w kuchniTarte ogórki w sosie pomidorowym powstały przypadkowo. Bardzo lubimy ogórki, a szczególnie smakują nam ogórki małosolne i kiszone, oraz ogórki konserwowe. Przepis, o którym wspomniałam wymyśliłam, gdy po przyjeździe z urlopu pod folią na działce były tylko przerośnięte ogórki, które nie nadawały się do kiszenia, ale żal było je wyrzucić. Nazbierałam więc sporą ilość tych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwymieszam z majonezem i wszyscy się zajadają. Sałatkę można modyfikować w zależności co i ile mamy w lodówce. Składniki: 150 g szynki 150 sera żółtego 3-4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonez kielecki sól pieprz cukier Przygotowanie: Szynkę, ogórki i żółty ser pokroić w drobną kostkę. Por pokroić
Ala piecze i gotujefiletów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry(...)bułek, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowujemy sos: drobno siekamy ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym
Smakowity Blog KulinarnySzybka do zrobienia i smaczna sałatka. zupki chińskie cebula fioletowa ogórki konserwowe papryka marynowana marchewka gotowana kukurydza konserwowa majonez pierś z kurczaka wędzona Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory także pokroić w kostkę. Dodać przyprawy z zupek chińskich,majonez i wymieszać.Odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzenieSkładniki (na 2 porcje) - makrela wędzona (po usunięciu skóry i ości 120 g), - ogórek konserwowy (ok. 70g), - cebula (ok. 70g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 23g). Sposób przygotowania 1. Kroimy drobno cebulę i ogórka. 2. Mieszamy warzywa z makrelą i jogurtem naturalnym. Pasta jest bogata w: - kwasy omega-3 (pochodzące z makreli), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsmakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu
Weekendy w domu i ogrodzieCoś szybkiego i coś łatwego na kanapkę . Nie znam łatwiejszego smarowidła kanapkowego . Składniki 2 jajka 1 puszka śledzi w sosie pomidorowym 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy ostrej pieprz do smaku sól ( nie koniecznie ponieważ śledzie są słone) Wykonanie - Ugotować jajka - Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać . - Do miseczki przełożyć
Eli GotowanieOgórki konserwowe z chili i cebulką będą idealne jako zakąska do alkoholu lub jako dodatek do obiadu bądź sałatek. Ogórki przygotowane w ten sposób są słodko-kwaśne, a zarazem pikantne. Jeżeli macie nadmiar ogórków to zachęcam Was do przygotowania ogórków w jeszcze inny sposób ( tarte, kiszone - idealne do ogórkowej ). Składniki na 4 słoiki
UgotowaćSezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe . Ponieważ w moim domu #zupa #ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię