wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy botwinkę oraz warzywa z włoszczyzny. Marchewkę i młode buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń i seler wrzucamy w całości. Natkę pietruszki siekamy, koperek również. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone elementy związane gumką i wyrzucamy. Wrzucamy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości koło
KuchcikoweLoveniestety nadawały się tylko na zupę albo sos.Składniki:kalafior1/2 pęczka szparagów4 łyżki śmietany 2 łyżki oliwysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kalafior dzielę na małe różyczki i dokładnie myję. Przekładam do miski i dokładnie mieszam z oliwą. Wysypuje na blaszke i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Szparagi oczyszczam kroje na mniejsze kawałki. Wrzucam
Magiczna kuchnia Dariiłyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka i gotujemy do tej pory aż przestanie się zbierać szum.Jest to około 30-40 min. Szum zbieramy i wyrzucamy jest niepotrzebny.Następnie(...)koniec.Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 40 -60 minut,aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę przełożyć do kubeczka, wlać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać ze śmietaną. Dodać całość do zupy, szybko mieszając.Gotować jeszcze 5 min . SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Nasze Dobro Narodowe - Jabłka! Z nacie cudowne właściwości jabłek ? O d chwili zasmakowania Koktajl Oczyszczający z marchwii i jabłka czyli detoks organizmu... zaczęłam poznawać
IzaGotujeDzisiaj zapraszam na zupę fasolową. Idealna na okres jesienno - zimowy. Składniki: 200 g fasoli porcja rosołowa 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz(...)mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki sól do smaku Wykonanie: Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Wymieniamy wodę w fasoli, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Porcję rosołową oczyszczamy i myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy porcję rosołową i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym
Smak mojego domuKapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami. Podsmażenie warzyw podbija smak zupy. Składniki: 3 skrzydełka 1 mały por gałązka lubczyku pietruszka mały seler 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu czarnego -------------------- 1 cebula 200 g marchewki 200 g ziemniaków 2 ząbki czosnku około 2 łyżki oleju -------------------- 0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty) 1 płaska łyżeczka(...)naturalnej przyprawy warzywnej (suszone zioła i warzywa) łyżeczka maggi sól pieprz mielony 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Włączamy. Dodajemy por, lubczyk, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego. Od momentu zagotowania, gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania bulion solimy
Smak mojego domuwspaniały smak w w domu... i myślę że wyszło rewelacyjnie, jak na domowe warunki J Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów(...)oregano bazylia tymianek 1/3 łyżeczki ostrej papryki grzanki z ulubionego pieczywa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Blaszkę z piekarnika polewamy oliwą. Papryki przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy i również kroimy na pół. Na blaszce układamy pomidory w całości, papryki, cebulę oraz ząbki czosnku w łupinie. Posypujemy ziołami. Pieczemy przez 25 - 35 minut
Mania Gotowaniagodziny Oczyszcza organizm i pomaga w odchudzaniu. Produkt bez chemii, ulepszaczy smaku, konserwantów i sztucznych barwników; wizualnie i merytorycznie przejrzysty skład- same warzywa. Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Komplet zawiera osiem różnych wariantów warzywnych: ODCHUDZANIE - dieta
Kuchnia z widokiem na ogródmożemy użyć do przygotowania pysznej zupy z botwinką w zimie. Będziemy potrzebować: na 1 kg botwinki będziemy potrzebować 2 słoiki 700 ml 1 kg botwinki 500 ml wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z połowy cytryny około 25 ml Link do filmu z przygotowania: Botwinka na zimę https://www.youtube.com/watch?v=vBIHATGRC9c Przygotowanie: Botwinkę oczyszczam z żółtych liści i dokładnie
Uwaga Babcia Gotujenapar z pokrzywy oczyszcza bowiem krew, nerki, pomaga pozbyć się toksyn, a wywary stosowane zewnętrznie leczą artretyzm i nerwobóle. Dzięki olbrzymiej zawartości witamin i mikroelementów jej sok i młode liście zwiększają poziom hemoglobiny we krwi, a obniżają poziom cukru. Pokrzywa zapobiega anemii i awitaminozie - wiele osób dzięki niej przeżywało wojnę czy głód. Zupą z pokrzyw ratowali się na przednówku
KUCHARNIAgrzybowy ruszył na całego, więc mam dla Was zupę grzybową. Nie jest to jednak tradycyjna grzybówka bo z kiełbasą wędzoną, ziemniakami i warzywami, podana ze szczypiorkiem. Jest to ulubiona zupa mojego męża i często pojawia się u nas nie tylko w sezonie grzybowym. W zimie przygotowują ją z grzybów suszonych, które wcześniej moczę w wodzie przez całą noc. Następnego dnia(...)pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym
Kuchnia MagdaLenyDziś mam dla Was pomysł na pyszną ,treściwą i zdrową zupę. Pomysł jest Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości. W tej propozycji dołożyłam kalafiora gotowanego na parze ,a wywar z kostek rosołowych zastąpiłam rosołem z kaczki. Rosół z ekologicznej kaczuszki mojej cioci gotowany był jak zwykle na wodzie filtrowanej. Mieszkam w bloku w dużym mieście(...)ufam wodzie bezpośrednio z rurociągu, dlatego też wodę do wszystkiego- nie tylko do picia- przepuszczam przez DZBANEK FILTRUJĄCY Używam filtrów magnezowych dafiMG+ Filtr Dafi MG+ oczyszcza i wzbogaca wodę kranową w jony magnezu. Średnia zawartość tego pierwiastka w przefiltrowanej wodzie to ok. 30 mg/l. Filtr jest łatwy w montażu. Wsuwam go w otwór i zaraz potem mogę
Z Kuchni Do Kuchniczosnku - 1 papryczka chili świeża - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki - 2 l bulionu warzywnego - 6 dużych, świeżych marchewek - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy(...)ogień zmniejszamy tak, żeby bulion tylko "pyrkał", dzięki temu cały smak przejdzie do bulionu i zachowa ładny kolor. Gotujemy minimum godzinę, żeby uzyskać smak. 2. Mięso Łopatkę oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę 1cm x 1cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, po czym smażymy mięso, obtoczone wcześniej w mące kukurydzianej. Smażymy na rumiano. Odstawiamy
Sajkofanka smakucenne składniki wzmacniające i oczyszczające organizm. Najwięcej witamin zawiera młoda pokrzywa, zebrana w kwietniu, maju i na początku czerwca. Należy ją zbierać w rękawicach ogrodowych, inaczej poparzycie sobie ręce. Najlepiej zbierajcie małe pokrzywy, mają delikatniejszy smak. Liście pokrzywy sparzone wrzącą wodą przestają parzyć, można je zatem swobodnie pokroić. Można z nich wyciskać sok, ugotować zupę, lub ususzyć
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska