oczyszczająca zupa - 500 przepisów (strona:13/34)

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę. Domowe przetwory. 259

masełkiem przepis tu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/fasolka-szparagowa-polana-zrumieniona.html , także do zup i sałatek. Kiedy podaje do obiadu to fasolkę podgrzewam w rondelku wraz z zalewą, do sałatek jest gotowa po wyjęciu ze słoika i odcedzeniu. Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa Zalewa na 1 litr wody - pół łyżeczki soli - ćwierć łyżeczki kawsku cytrynowego Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Wrzucam na wrzątek

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta z chilli 295

jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować) Przygotowanie (30 min): Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać

PastelFood
Pasta z chilli 338

jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować) Przygotowanie (30 min): Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać

PastelFood
Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) 227

gromadki. Gąski doskonale  nadają się również na zupę. Wczoraj zebraliśmy cały koszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem,  Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę, odcinamy korzonki, płuczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ze świeżych grzybów. 170

ususzyć, ani to udusić więc wybrałam zupę. 4-5 dużych koźlaków 2-3 podgrzybki 3 nieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki  por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula olej masło śmietanka 30% Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki ok 5x5cm. Obieramy i kroimy

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 199

przecinamy, oczyszczamy ze środka, obieramy ze skórki, tniemy na większe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt

Basia w kuchni
Krupnik 142

zupa nie jest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 200 g mięsa (karkówka, szynka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy 3 listki laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu sól do smaku natka do posypania. Wykonanie Mięso oczyszczamy, kroimy w drobne kawałki. Warzywa obieramy i myjemy

Mieszam w Garnku
Jarzynowa zupa po mojemu 201

kuchni , bo takie dni też mi się czasem zdarzają , choć rzadko , to chce coś ugotować dobrego ale i co samo będzie się swoim tempem gotować , to właśnie taka zupa , do garnka wkładam wszystko na raz , zalewam wodą doprawiam od razu i gotuje na bardzo małym ogniu , a smak jest super , zapraszam na przepis i wypróbowanie w domu . Składniki(...)marchew , pietruszkę i seler , ścieram na tarce o małych oczkach , ziemniaki obieram i kroję w kostkę , natkę pietruszki siekam , porę kroję w cienkie plastry , oraz fasolkę szparagową myję  oczyszczam i także dodaję .  Jak mamy dodane wszystkie warzywa zalewam wszystko wodą tak aby woda przykryła nam wszystkie nasze składniki , wstawiamy na mały ogień i gotujemy około 2 godzin , między

Mój Smak
Kremowa zupa z pieczarek 162

upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad. Składniki 300 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku sól sól ziołowa świeżo mielony pieprz garść rukoli, natki lub koperku Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Posypujemy solą ziołową

My Chcemy Jeść
Zupa dyniowa 165

Pyszna, szybka i pożywna zupa!  Idealna na chłodniejsze dni.  Dla tych co dynię uwielbiają i dla tych co jej jeszcze nie próbowali. Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa. Kolor zachęci każdego :)  Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki(...)rzymskiego, sól, pieprz, oliwa, 2 łyżki masła, świeże liście szałwii dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty, przesmażone listki szałwii Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut.  Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii

Plate of Joy
ODCHUDZAJĄCA ZUPA SELEROWA 197

Selerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa! Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas(...)foliowy. Posiada on liczne właściwości - pobudza przemianę materii, usuwa uboczne produkty przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie tłuszczów, likwiduje zaparcia, koi nerwy, obniża ciśnienie krwi, polepsza pracę nerek oraz serca. Najlepiej jest jeść go na surowo, ale taka zupka również jest bardzo zdrowa 😉 Składniki: 1 duży seler 1 jabłko 1 ziemniak średniej wielkości 1 średnia cebula

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA AZJATYCKA 149

domu, że trudno wytrzymać do końca gotowania 😉 Przygotowując tę zupę nie korzystałam z żadnych przepisów, robiłam ją na wyczucie, na swój smak...który chodził za mną od dłuższego czasu. Zupa wyszła genialna! Totalna petarda! Lepsza oczywiście jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Mój mąż stwierdził, że jest tak dobra, że trudno rozstać się z tym smakiem😋 Składniki(...)myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy

Kuchnia MagdaLeny
Kremowa zupa z brukselki 150

Jesienne smaki w naszym wydaniu <3  Składniki 600 g brukselki 1 łyżeczka cukru 300 g mini karotki kminek szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Szparagowa zupa krem 168

białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz,  cukier gałka muszkatołowa 2 puszki kukurydzy groszek ptysiowy  Brześć 2 pęczki natki pietruszki włoszczyzna Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy o obieramy. Zalewamy dwoma litrami

Pobite gary Barbary
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKI I MŁODEJ WŁOSZCZYZNY 177

wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy botwinkę oraz warzywa z włoszczyzny. Marchewkę i młode buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń i seler wrzucamy w całości. Natkę pietruszki siekamy, koperek również. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone elementy związane gumką i wyrzucamy. Wrzucamy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości koło

KuchcikoweLove
Pieczony kalafior z sosem szparagowym 173

niestety nadawały się tylko na zupę albo sos.Składniki:kalafior1/2 pęczka szparagów4 łyżki śmietany 2 łyżki oliwysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Kalafior dzielę na małe różyczki i dokładnie myję. Przekładam do miski i dokładnie mieszam z oliwą. Wysypuje na blaszke i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Szparagi oczyszczam kroje na mniejsze kawałki. Wrzucam

Magiczna kuchnia Darii
Zupa grzybowa z opieniek 154

łyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka i gotujemy do tej pory aż przestanie się zbierać szum.Jest to około 30-40 min. Szum zbieramy i wyrzucamy jest niepotrzebny.Następnie(...)koniec.Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 40 -60 minut,aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę przełożyć do kubeczka, wlać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać ze śmietaną. Dodać całość do zupy, szybko mieszając.Gotować jeszcze 5 min . SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ocet jablkowy prosty tradycyjny przepis. Pan Michal Tombak o wlaściwościach octu jablkowego. Jak zrzucić oponke z brzucha - cudo 3013

Nasze Dobro Narodowe - Jabłka! Z nacie cudowne właściwości jabłek ? O d chwili zasmakowania Koktajl Oczyszczający z marchwii i jabłka czyli detoks organizmu...  zaczęłam poznawać

IzaGotuje
Zupa fasolowa 187

Dzisiaj zapraszam na zupę fasolową. Idealna na okres jesienno - zimowy. Składniki: 200 g fasoli porcja rosołowa 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz(...)mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki sól do smaku Wykonanie: Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Wymieniamy wodę w fasoli, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Porcję rosołową oczyszczamy i myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy porcję rosołową i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym

Smak mojego domu

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję