koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :)Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior -Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe i przeciwutleniające. Jest wskazany podczas diety gdyż jest lekkostrawny, niskokaloryczny, wzmacnia odporność organizmu i oczyszcza krew. Bogaty w witaminy(...)potas, magnez, fosfor, siarka, białka, cukry, olejek eteryczny, enzymy, saponiny, inulina, pektyny, wapń, kwas foliowy, żelazo. Ubogi w kalorie: 100 g – 24 kcal./Ziemniak - Silne działanie oczyszczające, jest doskonały na nerki, wątrobę, działa przeciwwrzodowo, moczopędnie, przciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, wzmacnia serce, mięśnie, dodaje dużo energii, sprzyja pracy jelit. Bogaty w witaminy B3, C, potas, fosfor, magnez, jod, wapń, żelazo, fluor, kwas
Wypisz Wymalujości. Przy okazji zrobiłam też ZUPĘ RYBNĄ ( prezentowana na blogu ). Nie chciałam przekombinować z przyprawami i sposobem wykonania. Karmazyn został przeze mnie usmażony w typowy sposób. Jeżeli kiedykolwiek będę miała okazję kupić karmazyna to na pewno to zrobię. Składniki: Mrożone tuszki karmazyna Ziołowa przyprawa do ryb Sól Mąka Olej Wykonanie: Rybę oczyszczamy z łusek i filetujemy. Następnie myjemy
Smaki Ewyróżniejsze ryby tym zupa smaczniejsza ) Ok.2 l wody 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Pęczek koperku Sól Pieprz 1 łyżeczka cukru liść laurowy ziele angielskie Śmietana 18 % 100 ml 2 łyżeczki mąki Ocet Wykonanie: Gotujemy wywar z warzyw w osolonej wodzie z zielem angielski i liściem laurowym. W między czasie oczyszczamy ryby ( nie ma konieczności ich krojenia
Smaki EwyWykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają pieprz i sos Worcestershire, a całość łagodzi i równoważy słodka śmietanka. Pieczarki oczyszczamy z piasku lub ziemi suchym, szczeciniastym pędzelkiem. Grzybów nie myjemy – zbyt szybko chłoną wodę i w ten sposób rozrzedza się(...)rumienimy cebulę. Do zrumienionej dodajemy suszony tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem minutę, mieszając i przekładamy zawartość patelni do garnka. Zostawiamy garnek na maluśkim ogniu, pod przykryciem. Zupa powinna tylko lekko mrugać. Bierzemy się za smażenie pieczarek. Rozpuszczamy połowę masła, dodajemy 2 łyżki oleju i na mocnym ogniu podgrzewamy. Wrzucamy połowę pokrojonych pieczarek i stale mieszając
Karo in the Kitchenmnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę(...)Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniamnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę(...)Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszerszy, grubszy kawałek mięsa na górze. Przy oczyszczaniu warkocza polędwicy wołowej odkrawamy głowę. Jeśli jest odpowiednio gruba to powinno nam się udać wykroić z niej steka. Jeśli nie, to z tego kawałka mięsa można przygotować carpaccio wołowe , albo pokroić w mniejsza kostkę i przygotować aromatyczny gulasz lub zupę z wołowiny. Polędwicę wołową jak każde mięso należy przygotować przed obróbką(...)Sama marmurkowatość mięsa decyduje o jego przydatności technologicznej i kulinarnej. Im większa marmurkowatość (a tym samym zawartość tłuszczu) tym mięso jest bardziej soczyste, a tym samym smaczne. Polędwicę wołową oczyszczamy z tłuszczu okołomięśniowego i z błon otaczających mięśnie, zwanych powięziami. Po prostu bierzemy nóż do filetowania (długi, cienki, elastyczny), delikatnie wbijamy pod powięź i odkrawamy po kawałku. Tak oczyszczona polędwica
W kuchni KatieSELER - BULWA SZCZĘŚCIA I ZDROWIA! Dawniej uważany za afrodyzjak, dziś za warzywo o szczególnych właściwościach oczyszczających. Pobudza przemianę materii usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu. Działa wspomagająco na układ pokarmowy, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Ponadto seler posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Od dawna uważany za antidotum na stany(...)duży seler korzeniowy 3 małe ziemniaki 1 cebula około 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz świeżo mielony naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze wody, doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami (naturalną przyprawę do zup oraz zioła Małgorzatki
wege i kropkadelikatna i smaczna, w moim domu zupa to podstawa obiadu, musi być obowiązkowo. Składniki: 3 litry wywaru mięsnego 500 gram świeżych maślaków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 ml. śmietany 18% 2 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz vegeta przyprawa magi w płynie masło Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy(...)podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej ilości wody, śmietanę wymieszaną z niewielka ilością gorącej zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekana natkę pietruszki
Bajeczna Kuchniamoim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami , tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka . Dzięki napełnieniu ich farszem zupa zyskała oryginalny smak. Zupę szczawiową polecam szczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków. Składniki: 30 dag szczawiu (waga po oczyszczeniu i usunięciu końcówek) 1,5 l wywaru warzywnego bądź mięsno-warzywnego (można też wykorzystać(...)przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy. Szczaw oczyszczamy, pozbawiamy łodyżek. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Dodajemy oczyszczony szczaw. Czekamy aż zbrunatnieje. Dodajemy do bulionu. Gotujemy przez ok. 5 minut. Mąkę rozpuszczamy w śmietanie. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru
Pobite gary Barbarymieli mniejszy kontakt ze szkodliwymi substancjami i wspierali nasze główne narządy. Oprócz tradycyjnych zup jak pomidorowa, będziemy mieć też sporo przepisów na zupy z dodatkiem miso i nowości np. zupa chrzanowa. Ponieważ autorki identyfikują się z diet coachingiem nie zabraknie też porad jak kształtować korzystne nawyki i wprowadzać trwałe zmiany do odżywiania. Jest też test, w którym możemy zobaczyć(...)posiłków, ale każdy posiłek to 1 potrawa. Oczyszczanie w “Zupowym detoksie” to nie tylko odżywianie, ale i bycie uważnym i świadomym siebie, relaks, oraz rozwiązanie problemów emocjonalnych, zamiast zajadania ich. Taka przygoda trwa cały rok, bo jesienią wzmacniamy trawienie i układ odpornościowy, żeby przygotować się do zdrowej zimy, zimą jemy ciepłe zupy czy sycące gulasze warzywne i dbamy
Ugotowane pozamiatanenajbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili(...)Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną
Gotowanie i blogowanieporcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części(...)chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuję do ich miękkości i miksuję na gładko całość. Stawiam garnek znowu na kuchence i zabielem zupę roztrzepaną śmietanką hartowana kilkoma łyżkami zupy. Jak chcecie gęstszą można w zimnej śmietance rozprowadzić łyżkę lub dwie mąki. Zagotowuję i wyłączam. Dosmaczam solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek
I tu będę miała takie tedokładnie oczyszczamy i obieramy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez ok. 30 minut. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy
Pobite gary Barbaryoczyszczamy i kroimy na paseczki ( jak flaczki ). Gotujemy przez chwilę w wodzie ( kilka minut ). W drugim garnku obgotowujemy antrykot i zbieramy szum. Podgotowane żołądki przecedzamy, przepłukujemy i dodajemy do gotującej się wołowiny. Całość solimy, dodajemy vegetę i gotujemy. Obrane marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, cebulę tylko obieramy. Gdy mięso będzie dosyć miękkie, wyjmujemy je, dodajemy warzywa, zupę gotujemy
Smaki Ewy