oczyszczająca zupa - 500 przepisów (strona:6/34)

Zupa rybna 113

cebula średniej wielkości  opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana  18% jak zawsze do swoich zup używam  śmietany bardzo rzadkiej. Pietruszka natka Sól,pieprz  do smaku 1 liść  laurowy 3 ziela angielskie Sposób: Myjemy  i oczyszczamy rybę,wsadzamy do garnka (zalewamy woda 1.5litra) Obieramy i myjemy włoszczyznę  używamy same korzenie. Umieszczamy razem

Viola cooks with passion
Rosół z przypalaną cebulą 189

pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1 opakowanie makaronu - nitki Przygotowanie:      Kurę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Połowę kury zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy obrane warzywa do gotującej się zupy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli

Aga w kuchni
Fit zupa krem z 3 warzyw 114

szansę, że nie są one importowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które pomagają im przetrwać podróż, a które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Do naszej zupy użyliśmy ziemniaków, kalafiora i korzenia selera. Istna bomba odżywcza! Każde z tych warzyw ma w swoim składzie ogromne ilości wartościowych związków. My postanowiliśmy wymienić jedynie te, których jest najwięcej(...)więcej witaminy C w swoim składzie niż cytrusy, dodatkowo wpływa na oczyszczanie organizmu oraz przyspiesza trawienie, dzięki czemu ułatwia proces odchudzania. polecany jest także ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych.  ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka

Kuchnia od dwojga
Zupa z fasolki szparagowej 109

szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera

Bajeczna Kuchnia
ZUPA OGÓRKOWA 139

nachodzi nas ochota,  na ciepłą i pożywną zupkę. Proponuję więc zupę ogórkową ;) Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego(...)Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze pora na paseczki i dodałam do zupy  wraz z podsmażonymi

potrawyregionalne
Twaróg domowy 143

czasu nie dotrwał. Co do powstałej serwatki – nie należy jej wylewać. Jest bogactwem soli mineralnych i witamin, oczyszcza organizm z toksyn… i ma wiele, wiele innych „za”, aby ją wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach

mojewypiekiinietylko
ŚNIADANIOWA ZUPA TRUSKAWKOWA 113

końcu są już moje ukochane truskawki 🍓 Tym razem wykorzystałam je, by przyrządzić pyszne, a zarazem szybkie śniadanko. Mleczna zupa truskawkowa z dodatkiem płatków jaglanych, podana z płatkami kukurydzianymi z kakao i miodem oraz kawałkami świeżych truskawek. Śniadanie marzenie dla małych i dużych 😉 Ja zawsze używam mleka roślinnego, przeważnie sojowego lub kokosowego, ale jak lubicie mleko krowie, to jak najbardziej będzie(...)gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 min. Banana obieramy, kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kilka truskawek kroimy w ćwiartki i odkładamy. Resztę truskawek razem z bananem wrzucamy do mleka. Za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem. Gotową zupę rozlewamy na talerze i podajemy z płatkami Lubella Corn Flakes kakao i miód oraz z kawałkami

Kuchnia MagdaLeny
Kalafior w słonej zalewie 1097

przygotowany kalafior przyda się zimą jako dodatek do zup i obiadów.     Składniki na ok. 8-10 słoików 0,6 l: -4 średnie kalafiory -4 l wody -6 łyżek soli Kalafiory oczyszczamy i opłukujemy  zimną wodą. Dzielimy na mniejsze części. Sparzamy we wrzątku przez 2 minuty, ale nie gotujemy. Odławiamy. Układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą, przygotowaną

Maminek kulinarny
Botwinka pasteryzowana na zimę 203

zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach.Składniki:pęczki ładnej botwinkisólwodasok z cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy w paski

Kuchnia domowa Ani
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 217

pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy: 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo  1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy głąb(...)kalarior będzie już prawie miękki dodajemy warzywa z wywaru i gotujemy jeszcze chwilę aż do całkowitej jego miękkości. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy zupa nie będzie już bardzo gorąca wszystkie składniki zupy rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji kremu, finalnie doprawiamy do smaku. Krem odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie ciasta

Symfonia Smaków
Zupa meksykańska z kurczakiem 1049

płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień.  Składniki: 1 filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 cebula kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego płatki chilli papryka ostra pieprz sól 1 l bulionu warzywnego Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy na małe kawałeczki

Salonik smaków
Rozgrzewająca zupa dyniowa – curry 100

ponure jesienno zimowe dni - poprawia humor nawet swoim kolorem ZUPA DYNIOWA Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI Składniki 2 kg dyni 1 kostka rosołowa 2 serki topione naturalne łyżka parmezanu kilka łyżek śmietany 3 ząbki czosnku + 1 spora ilość curry - u mnie ok 2-3 łyżki chleb i oliwa Do dzieła!!! Dynię oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody

sierotka maRysia w kuchni
DOMOWE SPA - KTO MA OCHOTĘ? 119

Spokojna muzyka wprowadza mnie w stan relaksu. Moje ciało chłonie witaminy. Zioła i lecznicze substancje oczyszczają organizm i odmładzają cerę. Nie zapominam też o gimnastyce. Skłony i przysiady rozciągają nie zawsze chętne do ćwiczeń mięśnie. Pobyt w spa od paru lat niezmiennie znajduje się w ścisłej czołówce mojej prywatnej listy marzeń. I dziś udało mi się je spełnić(...)listki. Świeże powietrze, niczym aromaterapia, koi duszę i ciało. Wypoczęta, powracam z  koszykiem witamin. I na koniec tego cudownego przedpołudnia w  domowym spa zjadam zdrową i rześką zupę z pokrzywy*.      *Urtica (łac.), czyli pokrzywa, wzbudziła mój szacunek, kiedy w trakcie wiosennych porządków znalazłam stary numer czasopisma Magiczna Kuchnia, a w nim artykuł Pawła Reincholda

KUCHARNIA
Malinowy koktajl z chia 128

Omega-6 i poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację. Zawierają też błonnik, który daje uczucie sytości i oczyszcza organizm z toksyn, a wapń, cynk i żelazo poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nasiona chia można dodawać do sałatek, owsianek, musli, zup, wypieków czy koktajli. Składniki: 3 łyżki nasion chia + 200 ml wody lub mleka 1/2 szklanki malin (świeżych

Smakowity Blog Kulinarny