łyżki masła klarowanego sól, pieprz koperek wykonanie: Fasolę myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 12 godz. do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podgrzybki oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Na patelnię wkładamy masło dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy podgrzybki i dusimy ok. 10-15 min. na małym ogniu. Marchew, pietruszkę i selera(...)obieramy, kroimy w kostkę. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy warzywa, gdy są półmiękkie dodajemy ziemniaki, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy uduszone podgrzybki, ugotowana fasolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę zagęszczamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwile gotujemy. Przed podaniem posypujemy koperkiem
Domowy Smak Jedzeniacurry, chilli, mleczkiem kokosowym, serem. Moją ulubioną na chłodne jesienne dni jest wersja z imbirem, chilli i mleczkiem kokosowym, rozgrzewająca lekko pikantna i pełna aromatów. Krem z dyni Dania Zupy Kuchnia Kuchnie świata Porcje 6 osób Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 45 minut Składniki 2 kg dynia 1 szt papryka chilli 5 szt ząbek czosnku(...)bulion warzywny lub drobiowy 1-1,5 cm imbir 1-2 łyżeczka papryka ostra 1-2 łyżeczka papryka słodka 2-3 łyżka oliwa sól pieprz Sposób przygotowania Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i jeżeli tego wymaga odkrawamy skórę. Pokrojoną dynie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dorzucamy marchewkę, ząbki czosnku, chilli i polewamy oliwą. Pieczemy
lysygotuje.ploczyszcza organizm, dodaje energii, wzmacnia odporność oraz dostarcza cennych substancji odżywczych – kasza jaglana to bez wątpienia jeden z najwartościowszych produktów naturalnych. Warto wziąć przykład z naszych przodków i wprowadzić ją do jadłospisu. Tym bardziej, że jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Kasza jaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup(...)klarowna. Odsączamy na gęstym sicie, przekładamy garnka z wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając, przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Odstawiamy (przykrytą) na 30 minut. W międzyczasie dokładnie oczyszczamy grzyby (nie płuczemy), wyłamujemy korzonki z kapeluszy i wydrążamyczęść „blaszek”. Trzonki i blaszki drobno siekamy. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotki, solimy i podsmażamy
mojewypiekiinietylkopracowała w pałacu u Państwa Turnauów i tamtejszy kucharz zdradził jej recepturę. No więc wychodzi na to, że przepis ma już swoje lata i wg. mnie to najlepsza zupa ogórkowa i już :). Acha...Babcia robi jeszcze fantastyczny barszcz z kwasu z kiszonych ogórków, przygotuję go niedługo i podzielę się z Wami przepisem . Litewskie kartacze (cepeliny) pol ecam(...)kilka ziarenek ziela i pieprzu, listek laurowy 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany sól i pieprz ziołowy do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ). Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone
Moja Książka KucharskaBardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy
Gotowanie i blogowanieMorza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę
Karo in the Kitchenmusztardy sarepskiej2 czubate łyżki musztardy francuskiej3 łyżki śmietany do zup i sosów2 łyżki olejuSchab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki.Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę
Czerwona Porzeczkarobienia czegokolwiek i ostatecznie poszłam spać krótko po godz. 20, chociaż normalnie siedzę do minimum północy. Nie wydaje mi się jednak, żeby tak szybko mogły pojawić się sygnały oczyszczania, stawiam raczej po prostu na głód, brak odpowiedniego "paliwa" na rozpędzenie organizmu do pracy. Drugiego dnia tak, potwornie bolała mnie głowa, właściwie wstałam z bólem, który narastał przez cały dzień(...)rana wiał wtedy okropny wiatr, od czego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział "nie no, kobieto, oszalałaś?!" i odwdzięczył mi się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErolki. W przyszłym tygodniu czekają mnie dwa ostatnie egzaminy i znów zaczynam kolejny miesiąc praktyk - w tym samym miejscu. Tymczasem, podczas takich upałów, nie lubimy sięgać po gorące napoje, zupy czy całe dania. Wolimy rozkoszować się chłodnymi lub zimnymi smakołykami, które schłodzą nas od środka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który(...)pęczek koperku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę
Be Fit Be Strongdodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu to tylko 52 kcal, dlatego polecany jest często przy wszelakich dietach odchudzających i oczyszczających. Zawiera liczne witaminy takie
Moja Mama Gotujektórego szukamy. Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę czy sos– mają na sobie niewiele mięsa ale sporo smaku. Ale nie ma czego obgryzać. Na mięsnych żeberkach zauważycie i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie w co wbić kły. Takie żeberka wykorzystamy w tym przepisie. Żeberka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na spore kawałki
Karo in the Kitchenbotwinka nie należy do moich ulubionych zup ale co roku musi znaleźć się w naszym menu :) Polecam! Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem z liśćmi na paski. Botwinę dodajemy
paapilotkaadaniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę. Wszystko przerzucamy do garnka i zalewamy
Truskawkowa FiestaBulion na żołądkach indyczych z pieczarkami Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko strawna , dobra na każdą dietę i nie tylko . Wiem ,że niektórzy mają opory , przed jedzeniem podrobów , ale ja uważam , że są pyszne i warto im dać szansę . Dobrze ugotowane i sprawione żołądki indycze , naprawdę(...)szklanka mrożonego , zielonego groszku 6-7 pieczarek 1 cebula 3 kostki rosołowe drobiowe ( lub 2,5 l rosołu ) 2,5 l wody sól , pieprz do smaku Żołądki staranie oczyszczamy i płukamy . Wkładamy do garnka , zalewamy wodą . Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , posiekana drobniutko cebulkę i kostki rosołowe ( lub rosół – wtedy bez wody ) . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym
Ogrodnik w podróżyPyszna zupa kurkowa z ziemniakami, ale w nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera(...)ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę
Kuchnia MagdaLeny