Pomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić(...)jakiś czas do lodówki, by smaki się połączyły). Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na nieduże kotleciki. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty – wielkość kotlecika razy 2 plus niewielka obwódka dookoła, by bez problemu skleić brzegi ciasta. Na głębszy talerz nasypujemy takie same ilości bazylii, oregano i tymianku, dużą szczyptę soli i czubatą łyżeczkę pieprzu ziołowego. Mieszamy dokładnie. W tak przygotowanej
Gotuj z RumcajsemBrukselka od zawsze kojarzyła nam się zw wczesną jesienią...jesteśmy jej amatorami. Postanowiliśmy zrobić własną wersję zupy z urozmaiceniem...bo sery też lubimy, zwłaszcza kozie <3 ale tym razem pleśniowy lazur, równie pyszny i "śmierdzący" ;) Składniki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 500 g brukselka 1 łyżeczka masła klarowanego 200 g drobnego makaronu 1.2 l bulionu warzywnego(...)sera pleśniowego lazur koperek pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem, gotujemy do momentu, kiedy będą półtwarde. Następnie dodajemy makaron i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dotujemy do miękkości makaronu. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Do smaku doprawiamy pieprzem
R'n'G Kitchendowolnych grzybów 2 duże cebule 1 l wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 szkl. octu ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, pieprz Sposób przygotowania Grzyby oczyszczamy i jeśli trzeba kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gotujemy ok 10 min. W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę - z wody, cukru, octu i soli. Do słoików wkładamy grzybki, przekładając(...)słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuswój kolor na czerwony. Niestety ja jeszcze tego nie miałam okazji spraktykować:) Po co nam właściwie taki dzbanek?Głównym zadaniem takiego dzbanka jest filtrowanie wody, czyli nic innego jak oczyszczanie wody, usuwanie z niej m.in. żelaza - czyli powszechnie znanej rdzy, manganu, wapnia i magnezu, które podczas gotowania tworzą osad. Poza tym woda z dodatkiem żelaza lub manganu nieprzyjemnie pachnie(...)osad na naszych kubkach, metaliczny posmak wody oraz mętny żółty kolor wody. Samo filtrowanie wody trwa zaledwie kilka minut, zaś smak wody zmienia się diametralnie! Kawa, herbata a nawet zupa przygotowana na przefiltrowanej wodzie smakuje zupełnie inaczej.Najbardziej podoba mi się to, że na kubkach nie ma osadu a w czajniku nie ! I śmiało możemy napić się "karnówki" bez uprzedniego gotowania
Z miłości do słodkości14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej: Domowy warzywny sos do słoika, świetny dodatek
IzaGotujePożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz(...)PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz młotkowany WYKONANIE Pietruszkę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ziemniaka obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. W szerokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut
cool and mintydobrze, że autorka poświęciła te pierwszych kilka stron na ich zawarcie. Tytułowa zieleninka. :) Całość książki podzielona jest na kilkanaście różnego typu rozdziałów. Rozpoczynamy od koktajli śniadaniowych, przechodzimy przez odchudzające, oczyszczające, pobudzające i sezonowe. Dowiemy się także, które z roślin znalezionych w przydomowym ogródku lub łące na spacerze możemy użyć do stworzenia pysznego i zdrowego miksu. Panie zapewne będą zadowolone(...)które pozwolą dłużej cieszyć się pięknym i młodym wyglądem bez zmarszczek za to z pięknymi włosami, paznokciami i skórą. Na uwagę zasługują również trzy ostatnie rozdziały, czyli „Koktajlowe zupy kremy”, „Koktajle deserowe” oraz „Koktajle orzeźwiające i lody”. Warto do nich zerknąć, by mieć plan na zachwycenie swoich gości czymś, co można bardzo szybko wykonać
Mr. TasteBłonnik: 0,9 g Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce(...)zawałom serca, rozwojowi miażdżycy oraz udarom mózgu. jednocześnie mając niewiele kalorii, co wspomaga odchudzanie. Co więcej, pomidory pomagają utrzymać prawidłową przemianę materii, a co za tym idzie oczyszczają organizm. Pomidory zawierają wiele cennych witamin i minerałów, np. żelazo , które niezbędne jest u osób po zabiegach operacyjnych, u kobiet ciężarnych, przy obfitych menstruacjach, czy u wcześniaków. Innym dobrodziejstwem
Różowa kuchniaCebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie 50 – 100 ml octu cukier Sól Żelatyna Wykonanie: Obrane warzywa z liściem laurowym, zielem angielskim gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Pstrąga oczyszczamy z łusek, usuwamy głowy. Kroimy na dzwonka. Wkładamy go do gotującego się wywaru. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy połowę octu i gotujemy jeszcze(...)ości. W pstrągu są dobrze widoczne i łatwe do usunięcia. Układamy na półmisku i dowolnie przybieramy zieloną pietruszką, marchewką z gotowania itd. Z gotowanego wywaru odlewamy delikatnie łyżką ( do zupy ) tyle wywaru ile będzie nam potrzebne do zalania ryby. Gdy zmącimy wywar ponownie trzeba chwilę odczekać i ponownie zbieramy czysty wywar z góry. Wywar doprawiamy do smaku solą, ewentualnie kolejną
Smaki EwyKolejna propozycja na szybką zupę w 20 minut. Sycąca i bardzo dobrze rozgrzewająca. W sam raz w zimowe popołudnia. Składniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 pomidor 1 marchewka 1/4 pietruszki plaster selera 1 mały ziemniak 100g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego jarzynka bez soli pieprz sól mielona ostra papryka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie woda Sposób(...)przygotowania: Soczewicę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, Wszystkie warzywa obieramy (oprócz pomidora), myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie. Smacznego
Truskawkowa Fiestajedna z moich ulubionych bardzo kremowych zup. Ma w sobie to coś, co powoduje, że nasz organizm sam zakasuje rękawy i bierze się za siebie. Kasza jaglana robi się co raz to bardziej popularna, ze względu na niesamowite właściwości zdrowotne. Przekonałam się o tym na własnej skórze, przekonały się o tym moje dzieci, cała rodzina. Internet aż kipi od pozytywnych(...)śledziony. Wzmacnia wychłodzony i osłabiony organizm, pomaga w usuwaniu złogów, toksyn i metali ciężkich, które zalegają w naszym organizmie po antybiotykach, czy innych syntetycznych lekach. Działa również odchudzająco, gdyż oczyszcza skutecznie nasze jelita. Kasza jaglana jest neutralna a co za tym idzie przywraca równowagę i powinna być fundamentem w każdym serwowanym przez nas daniu. Co ciekawe, usuwa z organizmu nadmiar
Z Kuchni Do KuchniZupa krem z pieczonych warzyw, o mocno orientalnym smaku, z dodatkiem również pieczonej dyni piżmowej podbiła moje kubki smakowe i moje serce. Zupa ta jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi orientalnych przypraw, charakteryzuje się niezwykłym smakiem za sprawą pieczonych warzyw. Jest wyraźna w smaku dzięki kminowi rzymskiemu oraz kurkumie. Kmin rzymski, kumin , jest moczopędny, wiatropędny, stymulujący, charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi, działa(...)substancje chemiczne występujące w świecie roślin. Są barwnikami i antyoksydantami. Chronią roślinę przed chorobami. Dostarczane człowiekowi wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają drogi moczowe, zmniejszają lepkość czerwonych krwinek, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwalergicznie i przeciwwrzodowo, oczyszczają organizm i ochraniają wątrobę. Włączenie kminu rzymskiego do diety wzmocni naszą odporność i zadziała na organizm przeciwzapalnie oraz osłaniająco. Przyprawa korzystnie wpływa
Naturalna KuchniaMłody jęczmień jakiś czas temu zawojował rynek zdrowej żywności, a jego 5 minut trwa właściwie do dziś. Przypisuje mu się działanie odchudzające, oczyszczające i odmładzające. Czy słusznie? Zacznijmy może od początku - czym dokładnie jest zielony jęczmień? Na rynku mamy dwie formy młodego jęczmienia: Sproszkowany sok - zachowuje więcej wartości odżywczych, które są dobrze przyswajane ze względu na brak błonnika Rozdrobiona(...)się z chłodną/letnią wodą lub sokiem i pije 20 minut przed posiłkiem. Ze względu na niezbyt przyjemny, sianowaty smak radzę go jednak dodawać do jogurtu, koktajli czy zupy (nie może być gorąca). Czy młody jęczmień odchudza? Nie ma na to żadnych dowodów, nie dajcie się złapać w marketingową pułapkę! Należy pamiętać, że cudowne specyfiki nie istnieją
Powiedz dietom nieszkl. rosołu masło klarowane 2/3 szkl. śmietany natka Sposób przygotowania Pierś dzielimy na mniejsze kawałki, soli i pieprzymy. Na maśle klarowanym podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Kurczaka wyjmujemy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry. Na tłuszcz po kurczaku wrzucamy pieczarki. Smażymy 3 min. Dodajemy rosół, sok z pomarańczy i startą skórkę. Dodajemy musztardę i przeciśnięty czosnek. Zagotowujemy i dusimy(...)kurczaka. Podgrzewamy 1-2 min. Podajemy posypane natką. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/filet-kurczaka-sosie-pomaranczowym/ BosowKuchni Artykuł Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku